Kaupunginhallitus, kokous 15.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 House of Laplandin toiminnan rahoitus vuodelle 2024

ROIDno-2021-3163

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

House of Lapland Oy on voittoa tavoittelematon yhtiö, jonka omistajia ovat Rovaniemen Kehitys Oy, Elinkeinot & kehitys Nordica/Inarin kunta, Itä-Lapin kuntayhtymä, Kittilän kunta, Lapin ammattikorkeakoulu Oy, Lapin yliopistosäätiö, Meri-Lapin kehittämiskeskus ry, Pellon kunta, Ranuan kunta, Posion Kehitysyhtiö Oy, Sodankylän kunta, Tunturi-Lapin Kehitys ry, Utsjoen kunta ja Ylitornion kunta. Rovaniemen kaupunkikonserniin kuuluva Rovaniemen Kehitys Oy on yhtiön suurin yksittäinen omistaja 28,65 prosentin osuudella. 

Yhtiöjärjestyksen mukaisesti House of Laplandin tarkoituksena on edistää Lapin näkyvyyttä ja vetovoimaa markkinoinnin ja viestinnän keinoin kansallisesti ja kansainvälisesti Lapin kannalta tärkeiden sidosryhmien keskuudessa. Yhtiö edistää asukkaiden, uusien yritysten, matkailijoiden ja kuvaustuotantojen saamista Lapin alueelle sekä tarjoaa yhteistyökumppaneilleen kanavan tehokkaaseen viestintään ja brändinhallintaan.

Rovaniemen kaupunki/Rovaniemen Kehitys Oy ovat olleet rahoittamassa yhtiön toimintaa sen alusta lähtien aina vuoden 2021 loppuun asti. Rahoitus on ollut avustusluonteista toimintaa vuoden 2020 loppuun asti.  Vuoden 2021 osalta avustusluonteisesta toiminnasta on luovuttu ja siirrytty palvelujen ostosopimukseen.  Palvelusopimus mahdollistaa selkeämmän tavoitteiden asettamisen ja helpottaa tavoitteiden toteutumisen seurantaa.  Palvelusopimuksen mukaiseen toimintamalliin siirtyminen edellytti House of Laplandin muuttamista sidosryhmäyksiköksi, jotta suorahankinta oli mahdollista.

Elinvoimalautakunta päätti 26.10.2021 (§ 177) pidetyssä kokouksessaan, että Rovaniemen kaupunki ei solmi enää palvelusopimusta House of Laplandin kanssa vuodelle 2022.  Kaupunginhallitus ei käyttänyt otto-oikeutta elinvoimalautakunnan päätökseen kokouksessaan 8.11.2021 (§ 457).  Perusteluina oli epävarmuus Lapin muiden kuntien, etenkin Kemi-Tornio -alueen sitoutuminen yhtiön toimintaan ja rahoitukseen.  Lisäksi House of Laplandin markkinoinnin vaikuttavuudesta ei ollut esittää selkeitä näyttöjä.

Lapin kuntajohtajat ovat keskustelleet Lappi-tason markkinoinnin tarpeesta ja toimintamalleista.  Lapin kuntajohtajat ovat todenneet Lappi-tason markkinoinnin tarpeelliseksi myös tulevaisuudessa toimintatapoja muuttaen ja edelleen House of Lapland yhtiön kautta.  Yhtiön hallituksessa on edustettuina pääsääntöisesti kuntajohtajat ja nyt myös Meri-Lapin edustus on vahvasti mukana.  Yhtiön toimiva johto on uudistettu. 

Tahtotila Lapin yhteisestä markkinoinnista ja uuden toimintamallin luomisesta hahmottui 17.6.2022 pidetyssä Lapin brändityöpajassa.  Brändityöpajan yhteenvetomuistio on liitteenä. House of Laplandin toimintamallin muutos vahvistaa kuntien roolia yhtiön toiminnan määrittelyssä. Brändityöpajan tulosten perusteella yhtiön markkinointia suunnataan edelleen neljälle teemalle eli matkailu-, osaaja- ja sijoittautumismarkkinointiin sekä elokuvakomission toimintaan. Markkinoinnin ja viestinnän vaikuttavuuden lisäämiseksi House of Lapland rakentaa uudenlaista yhteistyötä ja synergiaa kuntien, omistajatahojen ja muiden sidosryhmien kanssa. Tätä tarkoitusta varten kutsutaan koolle kuntien ja muiden toimijoiden viestinnästä ja markkinoinnista vastaavien henkilöiden verkosto. Tavoitteena on suunnitella kampanjoita enemmän yhdessä, sekä tehostaa kampanjoiden näkyvyyttä ja vaikuttavuutta aktivoimalla myös kuntia hyödyntämään kampanjamateriaaleja

Muutos toteutuu kahdessa vaiheessa, jotka ovat:

1. Palvelusopimusten tekeminen Lapin kuntien kanssa House of Laplandin perusrahoituksesta vuodelle 2023.

2. Uuden toimintamallin rakentaminen brändipöydän kokoontumisten kautta. Brändipöydässä sovitaan Lapin yhteismarkkinoinnin painopisteistä, toimenpiteistä, yhteistyöstä, rooleista sekä toimenpiteiden resursseista ja rahoituksesta.

House of Lapland on esittänyt liitteenä olevan luonnoksen Rovaniemen kaupungin ja yhtiön väliseksi palvelusopimukseksi.  House of Laplandin tavoitebudjetti vuodelle 2023 on kokonaisuudessaan 600 000 €, joka koostuu perusrahoituksesta, 350 000 €, ja arvioidusta tarpeesta yhteismarkkinoinnin toimenpiteisiin, 250 000 €. Kuntia pyydetään varaamaan budjeteissaan perusrahoituksen lisäksi siis myös rahoitusta markkinoinnin toteutukseen.  House of Lapland hakee Rovaniemen kaupungilta 127 400 € vuoden 2023 perusrahoitukseen, mikä on 36,4 prosenttia tavoitteena olevasta perusrahoituksesta vuodelle 2023.

House of Laplandin vt. toimitusjohtaja esittelee yhtiön toimintaa ja suunnitelmaa vuodelle 2023.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää, että Rovaniemen kaupunki tekee liitteenä olevan luonnoksen mukaisen palvelusopimuksen House of Laplandin kanssa vuodelle 2023.  Päätöksellään Rovaniemen kaupunki sitoutuu rahoittamaan 36,4 prosenttia perusrahoituksesta enintään 127 400 euroa.  House of Laplandin perusrahoitukseen on varauduttu vuoden 2023 talousarvioesityksessä.  Yhteismarkkinoinnin toimenpiteisiin Rovaniemen kaupunki osallistuu harkinnanvaraisesti ja taloudellisten resurssien niin salliessa.

 

Päätös

Lautakunta kuuli House of Laplandin toimitusjohtaja Satu Luiron esittelyn. Satu Luiro osallistui kokoukseen esittelyn ajan klo 15.55 - 16.55. Heidi Alariesto poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana klo 16.57.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi

Perustelut

House of Lapland Oy on voittoa tavoittelematon yhtiö, jonka omistajia ovat Rovaniemen Kehitys Oy, Elinkeinot & kehitys Nordica/Inarin kunta, Itä-Lapin kuntayhtymä, Kittilän kunta, Lapin ammattikorkeakoulu Oy, Lapin yliopistosäätiö, Meri-Lapin kehittämiskeskus ry, Pellon kunta, Ranuan kunta, Posion Kehitysyhtiö Oy, Sodankylän kunta, Tunturi-Lapin Kehitys ry, Utsjoen kunta ja Ylitornion kunta. Rovaniemen kaupunkikonserniin kuuluva Rovaniemen Kehitys Oy on yhtiön suurin yksittäinen omistaja 28,65 prosentin osuudella.

Yhtiöjärjestyksen mukaisesti House of Laplandin tarkoituksena on edistää Lapin näkyvyyttä ja vetovoimaa markkinoinnin ja viestinnän keinoin kansallisesti ja kansainvälisesti Lapin kannalta tärkeiden sidosryhmien keskuudessa. Yhtiö edistää asukkaiden, uusien yritysten, matkailijoiden ja kuvaustuotantojen saamista Lapin alueelle sekä tarjoaa yhteistyökumppaneilleen kanavan tehokkaaseen viestintään ja brändinhallintaan.

Rovaniemen kaupunki/Rovaniemen Kehitys Oy ovat olleet rahoittamassa yhtiön toimintaa sen alusta lähtien aina vuoden 2021 loppuun asti. Rahoitus oli avustusluonteista toimintaa vuoden 2020 loppuun asti. Vuoden 2021 osalta avustusluonteisesta toiminnasta on siirrytty palvelujen ostosopimukseen.

Elinvoimalautakunta päätti 26.10.2021 (§ 177) pidetyssä kokouksessaan, että Rovaniemen kaupunki ei solmi enää palvelusopimusta House of Laplandin kanssa vuodelle 2022. Kaupunginhallitus ei käyttänyt otto-oikeutta elinvoimalautakunnan päätökseen kokouksessaan 8.11.2021 (§ 457). Perusteluina oli epävarmuus Lapin muiden kuntien, etenkin Kemi-Tornio -alueen sitoutuminen yhtiön toimintaan ja rahoitukseen. Lisäksi House of Laplandin markkinoinnin vaikuttavuudesta ei ollut esittää selkeitä näyttöjä.

Lapin kuntajohtajat keskustelivat Lappi-tason markkinoinnin tarpeesta ja toimintamalleista vuonna 2022. Lapin kuntajohtajat totesivat Lappi-tason markkinoinnin tarpeelliseksi myös tulevaisuudessa toimintatapoja muuttaen ja edelleen House of Lapland yhtiön kautta. Yhtiön hallituksessa on edustettuina pääsääntöisesti kuntajohtajat ja nyt myös Meri-Lapin edustus on vahvasti mukana. Yhtiön toimiva johto on uudistettu. 

House of Laplandin toimintamallin muutos on vahvistanut kuntien roolia yhtiön toiminnan määrittelyssä. Brändityöpajan tulosten perusteella yhtiön markkinointia suunnattiin edelleen neljälle teemalle eli matkailu-, osaaja- ja sijoittautumismarkkinointiin sekä elokuvakomission toimintaan. Markkinoinnin ja viestinnän vaikuttavuuden lisäämiseksi House of Lapland rakensi uudenlaista yhteistyötä ja synergiaa kuntien, omistajatahojen ja muiden sidosryhmien kanssa. Tätä tarkoitusta varten kutsuttiin koolle kuntien ja muiden toimijoiden viestinnästä ja markkinoinnista vastaavien henkilöiden verkosto.

Vuoden 2023 House of Lapland on edelleen kehittänyt konseptiaan ja esittää, että neljän markkinointi teeman sijasta, yhtiö keskittyy Lappi brändin rakentajaksi. Lappi –brändin uudistamiseen on Lapin liitto hakenut erillistä hankerahoitusta.

House of Lapland on esittänyt liitteenä olevan luonnoksen Rovaniemen kaupungin ja yhtiön väliseksi palvelusopimukseksi vuodelle 2024. Sopimus jakautuu perusrahoitukseen ja toimenpiderahoitukseen. House of Laplandin tavoitebudjetti perusrahoituksesta on 484 000 euroa vuosittain ajalle 2024–2026. Rovaniemen kaupungin osuudeksi on asukaslukuun perustuen esitetty 177 628 euroa/vuosi ajanjaksolle 2024–2026.  Toimenpiderahoitusta House of Lapland hakee vuodelle 2024 yhteensä 424 000 euroa, josta Rovaniemen osuus on 62 000 euroa.

House of Laplandin hallitus teki Lapin liitolle syksyllä aloitteen selvittää yhtiön tai sen toimintojen sijoittamista osaksi Lapin liittoa. Aloitteen johdosta Lapin liitto ja House of Lapland valmistelivat tiiviin taustamuistion vaihtoehdoista ja niiden vertailusta.  House of Laplandin hallitus ja kuntajohtajakokous asettuivat yksimielisesti tukemaan vaihtoehtoa, jossa House of Laplandin yhteismarkkinointitoimenpiteet siirrettäisiin osaksi Lapin liiton organisaatiota. Muutos on mahdollinen vuoden 2025 alusta.

Lapin liitto pyysi Lapin kunnilta kannanottoa edellä esitettyyn vaihtoehtoon. Rovaniemen kaupunginhallitus käsitteli asiaa 18.12.2023 (§ 407) kokouksessaan ja päätti esittää kannanottonaan, että Rovaniemen kaupunki kannattaa House of Laplandin toiminnan siirtämistä vaihtoehdon 3 mukaisesti Lapin liittoon, niin että brändimarkkinointiin liittyvä toiminta ja tehtävät arvioidaan uudestaan. Tavoitteena tulee olla saada brändimarkkinointi ja sen rahoitus tasolle, jonka kunnat kykenevät rahoittamaan. Nykyisessä laajuudessaan kokonaisuutta ei voida siirtää. Kuntatalouden epävarmuustekijät ovat kasvaneet, ja sitoutuminen kolmeksi vuodeksi nyt esitetyillä rahoitusosuuksilla on käytännössä mahdotonta.

Rovaniemen kaupunki on pohtinut Rovaniemen kaupungin osallistumista House of Laplandin toiminnan rahoitukseen vuonna 2024 ja todennut vaihtoehdoiksi seuraavat:

  1. Kaupunki ei myönnä perusrahoitusta (177 628 euroa/vuosi, vuosille 2024-2026) eikä toimenpiderahoitusta 62 000 euroa vuodelle 2024.

Tämä voi estää yhtiön toiminnan hallitun siirtämisen Lapin liittoon

  1. Kaupunki myöntää perusrahoituksen vuodelle 2024, mutta ei toimenpiderahoitusta.

Perusrahoituksen avulla taataan tarvittava henkilöstöresurssi siirtämään toiminta Lapin liittoon sekä toteuttaa mahdolliset jatkoselvittelyt.  Toiminnan siirron osalta tulee ottaa huomioon kaupunginhallituksen 18.12. tekemä linjaus toiminnan ja tehtävien uudelleen arvioinnista.

  1. Kaupunki myöntää perusrahoitusta ja toimenpiderahoitusta House of Laplandin esittämällä tavalla.

Vaihtoehto ei ole kaupunginhallituksen 18.12. linjauksen mukainen eikä vaadittua rahoitusta ole kokonaisuudessaan kaupunginhallituksen vuoden 2024 talousarviossa.

Rovaniemen kaupunginhallituksen vuoden 2024 on varauduttu mahdollisen perusrahoituksen kattamiseen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Rovaniemen kaupunki ei hyväksy House of Laplandin esittämää sopimusluonnosta vuosien 2024-2026 perusrahoituksesta ja vuoden 2024 toimenpiderahoituksesta.  Rovaniemen kaupunki myöntää House of Laplandille perusrahoituksen 177 628 euroa vuodelle 2024.  Perusrahoituksen avulla voidaan toteuttaa House of Laplandin yhteismarkkinointitoimenpiteiden hallittu siirtyminen osaksi Lapin liiton toimintaa.

Päätös

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio poistui kokouksesta esteellisenä (HallintoL 28.1 §, kohta  5, hallituksen puheenjohtaja) asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Henkilöstö- ja hallintojohtaja Antti Määttä osallistui kokoukseen esittelijänä tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajan.

Kaupunginhallitus kuuli asiassa kansainvälisten asioiden päällikkö Tuula Rintala-Gardinia.

Eemeli Kajula poistui kokouksesta kello 15.08.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan sijaisen esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Kansainvälisten asioiden päällikkö, House of Lapland, Lapin liitto

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Rovaniemen kaupunginhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.