Kaupunginhallitus, kokous 15.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Suunnitteluvaraus ja asemakaavan käynnistäminen, Hallitie 5-7 / Rakennusliike Lapti Oy

ROIDno-2023-4128

Valmistelija

  • Jukka Björkbacka, maanmittausasiantuntija, jukka.bjorkbacka@rovaniemi.fi

Perustelut

Rakennusliike Lapti Oy on hakenut kaupungilta suunnitteluvarausta Teollisuuskylän alueelta Hallitien varrelta liitekartan mukaiselta alueilta (Halllitie 5-7). Haettu alue muodostuu sitovan tonttijaon mukaisista tonteista 698-9-9022-28 ja osasta tonttia 698-9-9022-29. Alue kuuluu asemakaavamerkinnältään liikerakennusten korttelialueeseen (KL). Korttelissa on vireillä tonttijaon muutos, jossa osa tontista 698-9-9022-29 liitetään viereiseen tonttiin 698-9-9022-30. Haetulle suunnitteluvarausalueelle jää rakennusoikeutta 5500 krs-m2.

Hallitie 5 - 7 tontit ovat olleet avoimesti haettavissa 23.11 - 23.12.2022. Haun perusteella alueesta on tehty luovutuspäätös kahdelle eri toimijalle mutta molemmat hakijat ovat peruneet varauksen. Rakennusliike Lapti Oy on hakuaikana myös hakenut ko. tontteja, mutta hakemus poikkesi annetuista ehdoista, jonka vuoksi varauksesta tulee tehdä uusi päätös, jossa samalla sovitaan asemakaavoituksen käynnistämisestä alueelle.

Hakijalla on esisopimus vuokraoikeuden kaupasta suunnittelualueeseen liittyvän tontin 698-9-9022-31 vuokralaisen kanssa. Hakijan tavoitteena on toteuttaa tontista 698-9-9022-31 ja varausalueesta muodostuvalle suunnittelualueelle noin 10000-10400 krs-m2 kaupan hanke yhdelle tai usammalle toimijalle ja noin 270 autopaikkaa. Hankkeen työllistämisvaikutukseksi on arvioitu rakentamisaikana 50-70 henkilötyövuotta ja toiminnan käynnistyttyä 50-70 henkilöä. Hakijan tavoitteena on asemakaavan muutoksen vahvistuminen vuoden 2024 aikana.

Kaupunkistrategian mukaisesti kaupungin tavoitteena on edistää yrittäjyyttä ja investointien onnistumista aktiivisella maankäytöllä ja markkinoinnilla. Asemakaavan muutoksella selvitetään tarkemmin kaavalliset edellytykset hankkeen toteuttamiseksi.

Suunnitteluvarauksen tarkoituksena on, että alue varataan Rakennusliike Lapti Oy:lle tarkempaa suunnittelua ja valmistelua varten. Lisäksi Rakennusliike Lapti Oy:n ja tontin 698-9-9022-31 vuokralaisen kanssa sovitaan kaavoituksen käynnistämisestä ja siihen liittyvistä ehdoista ja periaatteista. Asemakaavan muutoksella mahdollisesti muodostuvan KL-tontin lopullisesta luovutuksesta tehdään erillinen päätös luovutushetken voimassa olevan hinnoittelun ja periaatteiden mukaisesti.

Hakijalta peritään varausalueen rakennusoikeuteen 5500 krs-m2 perustuvana varausmaksuna 8200 euroa, joka vastaa noin 20% alueen vuosivuokrasta.

Rakennusliike Lapti Oy sitoutuu osaltaan toimittamaan kustannuksellaan asemakaavan muutokseen tarvittavat lähtötiedot sekä hankkeen tontinkäyttö- ja rakennussuunnitelmat.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää myöntää Rakennusliike Lapti Oy:lle oheisen sopimusluonnoksen mukaisesti suunnitteluvarauksen liitekartan mukaiselle alueelle seuraavin ehdoin:

  1. Suunnitteluvaraus on voimassa 1.3.2024 alkaen kunnes aluetta koskeva asemakaavan muutos on saanut lainvoiman, kuitenkin enintään 28.2.2025 saakka.
  2. Suunniteluvarauksesta maksetaan varausmaksu 8200 euroa, jonka loppuosa hyvitetään tontin hallintaoikeuden siirtymispäivästä lukien. Mikäli varaus peruuntuu Rakennusliike Lapti Oy:n aloitteesta varausmaksua ei palauteta. Mikäli varausmaksua ei ole maksettu eräpäivään mennessä varaus katsotaan päättyneeksi.
  3. Alueen luovuttamisesta sovitaan erillisellä luovutuspäätöksellä, joka perustuu alueelle vahvistettuun hinnoitteluun ja luovutusehtoihin asemakaavan saatua lainvoiman.

Päätös

Kaupunginhallitus kuuli asiassa toimialajohtaja Pertti Onkaloa.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Tontin 698-9-9022-31 vuokralainen, Rakennusliike Lapti Oy, Paikkatieto- ja tonttipalvelut Onkalo, Martikainen ja Björkbacka

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Rovaniemen kaupunginhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.