Tekninen lautakunta, kokous 21.5.2024

§ 89 Valtuustoaloite Lahjatalon suojelun purku

ROIDno-2023-4028

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Tuomas Koskiniemi jätti valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Puretaan suojaus napapiirin lahjatalosta. Suojelu on estänyt lahjatalon kehittämisen. Lahjatalon toimijat ovat jo vuosia sitten, jättäneet hakemuksen jotta voisivat maalata talon jouluisemmaksi. Koskaan he eivät ole mitään vastausta saaneet."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Markku Pyhäjärvi, kaavoituspäällikkö, markku.pyhajarvi@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Tuomas Koskiniemi on jättänyt valtuustoaloitteen Napapiirin lahjatalon suojelun purkamisesta.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että "Puretaan suojaus napapiirin lahjatalosta. Suojelu on estänyt lahjatalon kehittämisen. Lahjatalon toimijat ovat jo vuosia sitten, jättäneet hakemuksen jotta voisivat maalata talon jouluisemmaksi. Koskaan he eivät ole mitään vastausta saaneet."

Vastauksena valtuustoaloitteeseen kaavoitusyksikkö toteaa, että Napapiirin Joulupukin lahjatalo tontilla 698-18-5807-3 on asemakaavalla suojeltu rakennus. Alueella on voimassa kaupunginvaltuuston 7.5.2018 § 48  hyväksymä asemakaava, joka kuulutettiin valitusten jälkeen voimaan 13.08.2021. Rakennusta koskeva suojelumääräys on sr-4; kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokas rakennus, jota ei saa purkaa eikä tehdä rakennuksen arvoa alentavia muutoksia. Korjauksia tehtäessä tulee pyrkiä alkuperäisiin rakenne- ja väritysratkaisuihin.

Kiinteistönomistaja on hakenut 31.08.2023 poikkeamista asemakaavan suojelumääräyksestä värityksen osalta. Poikkeamispäätöksessä 30.10.2023 § 22 hakemus on hylätty, poikkeamista asemakaavan suojelumääräyksestä ei sallittu. Päätöksen perusteluissa oli mm. MRL 171 §:ssä todettujen poikkeusluvan myöntämisen edellytysten ei voida katsoa täyttyvän, joten asiaa ei tule ratkaista poikkeamismenettelyllä. Suojelumerkinnän tarpeellisuus tulee tutkia ja ratkaista asemakaavamuutoksella.

Kaavoituspäällikkö on 11.12.2023 § 23 päättänyt käynnistää asemakaavan muuttamisen Napapiirin matkailualueen keskustan liike- ja ohjelmapalveluiden alueille. Asemakaavamuutosta valmistellaan vireille. Kyseisessä kaavaprosessissa yhtenä asiana on ratkaista Joulupukin Lahjatalon rakennussuojelukysymys. Asemakaavamuutosta varten kohteesta on laadittu rakennushistoriaselvitys.
 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta merkitsee tiedokseen saapuneen aloitteen ja antaa edellä esitetyn vastauksen aloitteeseen.

Päätös

Tekninen lautakunta kuuli asiassa kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.