Tekninen lautakunta, kokous 21.5.2024

§ 91 Valtuustoaloite Rinteenkulman bussipysäkin katoksesta ja linja-autopysäkkien talvikunnossapidosta

ROIDno-2023-2489

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Rovaniemen sosialidemokraattinen valtuustoryhmä jätti valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Rinteenkulman kauppakeskuksen edessä Lapinkävijäntiellä sijaitseva linja-autopysäkki sijaitsee vilkkaassa paikassa, jossa linja-auton odotus tapahtuu jalkakäytävällä muun kevyen liikenteen, pyöräilijöiden ja skoottaajien seassa. 

Esityksenämme on, että selvitettäisiin, voiko paikalle rakentaa bussikatoksen, jolloin linja-autoa odottavat kokevat olonsa turvallisemmaksi.

Linja-autopysäkit ovat talvella olleet huonosti puhdistettuja ja niissä on tapahtunut tapaturmia bussista poistuttaessa. Myös linja-autopysäkkien katoksia ei ole puhdistettu lumista. 

Esitämmekin, että linja-autopysäkkien talvikunnossapidon tasoa tulee nostaa, jotta vältyttäisiin vahingoilta."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi. 

Valmistelija

  • Aku Raappana, suunnittelupäällikkö, aku.raappana@rovaniemi.fi
  • Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen sosialidemokraattinen valtuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen Rinteenkulman kohdalla Poromiehentiellä olevan linja-autopysäkin varustamisesta pysäkkikatoksella ja yleisesti pysäkkien kunnossapidon tason nostamisesta.

VASTAUS ALOITTEESEEN

"Rovaniemen paikallisliikenteen pysäkkijärjestemän kehittäminen"-raportissa vuodelta 2020 on pysäkki luokiteltu vilkkaaksi pysäkiksi, jonka varustukseen katos kuuluu. Tällä hetkellä pysäkkikatos Porokulmassa on Koskikadun puoleisella pysäkillä, mutta Poromiehentieltä ne puuttuvat molemmin puolin. Poromiehentiestä on laadittu katusuunnitelma, jonka vieminen hyväksymismenettelyyn odottaa Porokulman kaavamuutoksen valmistumista. Katusuunnitelmaluonnoksessa Poromiehentie esitetään muutettavaksi Ainonkadun ja Koskikadun välisellä osuudella pihakaduksi, jossa kävelijällä on vapaa kulku koko katualueella. Ajoneuvoilla ajo on sallittu pyörällä, linja-autoilla ja takseilla. Kyseisessä suunnitelmassa linja-autopysäkit on esitetty rakennettavaksi katoksilla varustettuna. Moottoriajoneuvoliikenteeltä rajoitetun pihakadun toteuttaminen Poromiehentielle edellyttää kuitenkin Ruokasenkadun liikennejärjestelyiden valmiiksi saattamista eli siltayhteyttä Poromiehentieltä Lapinkävijäntielle.

Pysäkkien kunnossapitoa ei ole mahdollista tehdä normaalin kadun aurauksen yhteydessä konetyönä. Se tehdään käsityönä saman vuorokauden aikana sitä mukaa, kun koneellinen lumityö etenee. Pysäkkejä on katuverkolla puhdistettavana varsin merkittävä määrä, kaikkiaan noin 320 kappaletta, joista katoksellisia kuutisenkymmentä. Pysäkkien kunnossapidon parantamisesta on saatu myös asukkailta toiveita ja siihen on pyritty reagoimaan tehostamalla toimintaa käytettävissä olevien resurssien puitteissa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää merkitä tiedoksi saapuneen aloitteen ja yhdyskuntatekniikan yksikön vastauksen aloitteeseen.

Päätös

Tekninen lautakunta kuuli asiassa kapungininsinööri Janne Alkkia.

Jäsen Jani Ylipahkala poistui kokouksesta asian keskustelun aikana klo 17.28.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Sosialidemokraattien valtuustoryhmän pj. Heikkilä, kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.