Kaupunginhallitus, kokous 27.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 147 Vastaus valtuustoaloitteeseen Kaupunkilaisten elinkustannusten ennakoiminen

ROIDno-2022-4753

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Matti Henttunen jätti valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen

"Asumiskustannukset ovat kohtuuttoman suuret Rovaniemellä. Lisäksi kuntalaisilla vallitsee epätietoisuus kuinka suureksi nämä asumisen- ja elämisenkustannukset voivat Rovaniemellä nousta. Tosiasia on, että Rovaniemi on tällä hetkellä yksi kalleimmista kaupungeista asua. Sanomattakin on selvää, että taloudellinen huoli ja hätä on suuri monessa perheessä Rovaniemellä. Tämä epätietoisuus ja turvattomuus tulevasta voidaan estää hintakatolla. Käytännössä tämä tarkoittaa hintakattoa vedelle, sähkölle ja kaukolämmölle. Edellä esitetyn perusteella pyydän, että Rovaniemen kaupunki tekee parhaansa asukkaittensa elinkustannusten hillitsemiseksi."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Janne Sandgren, konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto, kokous 14.12.2022 § 157 Valtuustoaloite: KAUPUNKILAISTEN ELINKUSTANNUSTEN ENNAKOIMINEN

"Asia: KAUPUNKILAISTEN ELINKUSTANNUSTEN ENNAKOIMINEN. Asumiskustannukset ovat kohtuuttoman suuret Rovaniemellä. Lisäksi kuntalaisilla vallitsee epätietoisuus kuinka suureksi nämä asumisen- ja elämisenkustannukset voivat Rovaniemellä nousta. Tosiasia on, että Rovaniemi on tällä hetkellä yksi kalleimmista kaupungeista asua. Sanomattakin on selvää, että taloudellinen huoli ja hätä on suuri monessa perheessä Rovaniemellä. Tämä epätietoisuus ja turvattomuus tulevasta voidaan estää hintakatolla. Käytännössä tämä tarkoittaa hintakattoa vedelle, sähkölle ja kaukolämmölle. Edellä esitetyn perusteella pyydän, että Rovaniemen kaupunki tekee parhaansa asukkaittensa elinkustannusten hillitsemiseksi. Rovaniemellä 12.12.2022 Matti Henttunen"

Vastaus:

Kaupunginvaltuuston hyväksymän omistajapolitiikan mukaisesti Rovaniemen konserniyhteisöjen tavoitteena on pitää Rovaniemen asumiskustannukset alle valtakunnan keskitasossa. Kiinteistöliiton vuoden 2023 asumiskustannusvertailussa oli Rovaniemen suhteellinen asema parantunut. Rovaniemen sijoitus kuntien asumiskustannuksia kuvaavassa Suomen kiinteistöliiton indeksitalovertailussa on parantunut selvästi vuodesta 2022, jolloin Rovaniemi oli Suomen kolmanneksi kallein. Vuonna 2023 Rovaniemi oli sijalla 17.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus merkitsee saapuneen aloitteen tiedoksi ja hyväksyy mainitun vastauksen aloitteeseen.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.