Kaupunginhallitus, kokous 27.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 149 Vastaus valtuustoaloitteeseen korkeakouluopiskelijoiden työharjoittelujen lisäämisestä Rovaniemen yrityksissä

ROIDno-2022-4120

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Maria Huhmarniemi ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Korkeakoulutetulla väestöllä on merkitystä Rovaniemen elinkeinorakenteen monipuolistamisessa. Lapin ammattikorkeakoulusta ja Lapin yliopistosta valmistuvat osaajat ovat tärkeässä osaamissa esimerkiksi uuden yritystoiminnan perustamisessa, paikallisten yritysten osaavan työvoiman saatavuudessa sekä TKI-toiminnan lisäämisessä yrityksissä. Toisaalta korkeakouluilla on valtakunnallinen koulutusvelvollisuus ja alumnit sijoittuvatkin työelämään eri puolille Suomea. Rovaniemen kaupungin edun mukaista on erilaisilla toimenpiteillä edistää korkeakoulutettujen työllistymistä ja sijoittumista juuri Rovaniemelle.

Rovaniemen kaupungilla on Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä Rovaniemen kaupungin kehittämisrahasto. Rahaston tarkoituksena on edistää ja tukea Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulun koulutusta, tutkimusta ja kehittämistoimintaa. Lisäksi rahaston tarkoitus on edistää Rovaniemen kaupungin kehittämistoimintaa sekä tukea kaupungin elinkeino- ja yritystoiminnan yleisiä edellytyksiä. 

Lapin yliopistossa on vuosittain harjoittelustipendejä haettavana ja stipendin avulla sijoitutaan harjoitteluun eri puolille Suomea tai ulkomailla. Stipendien määrä on kuitenkin rajallinen eikä stipendejä riitä kaikille hakijoille. Stipendihaku on avoinna ohjelmissa, joissa on sekä kandi- että maisteritaso. Esimerkiksi kansainvälisten maisteriohjelmien opiskelijoille ei ole harjoittelustipendejä. Samalla kansainvälisten osaajien työllistymistä haastaa myös kulttuurierot sekä tyypilliset vaatimukset erinomaiselle suomen kielelle. Korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille tarvitaan työllistymistä tukevia palveluita enemmän. Työharjoittelurahoitus on yksi tehokas keino, joka voi samalla tukea paikallisten yritysten kansainvälistymistä.

Esitämme, että Rovaniemen kaupungin kehittämisrahaston ja yritysten yhteisrahoituksena tuetaan korkeakoulutettujen työharjoittelujaksoja Rovaniemellä toimivissa yrityksissä.

Osa rahoituksesta on allakoitava kansainvälisille opiskelijoille. Parhaimmillaan harjoittelut edistävät yritysten TKI-toimintaa ja/tai kansainvälistymistä. Siten työharjoittelujen on kohdistuttava opiskelijoiden osaamiseen: esimerkiksi matkailututkimuksen harjoitteluja ei tule kohdentaa tonttuna tai oppaana toimimiseen vaan matkailun kehittämistehtäviin. Harjoittelustipendien on oltava myös jatko-opiskelijoiden haettavana. 

Suomessa on isoja alueellisia eroja muun muassa korkeakoulututkinnon suorittaneiden sijoittumisessa. Tarvitsemme erilaisia keinoja korkeakoulutettujen pitovoiman lisäämiseksi niin Rovaniemellä kuin laajemminkin Lapissa. Rovaniemen kaupungin on tehtävä yhteistyötä korkeakoulutettujen pitovoiman lisäämiseksi muiden Lapin kuntien kanssa.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemen kaupunki selvittää yhteistyön käynnistämistä paikallisten yritysten ja Rovaniemen kehityksen kanssa sekä budjetoi Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen kehittämisrahaston varoja työharjoittelustipendien osarahoitukseen. Selvityksessä kartoitetaan yritysten kiinnostus työharjoitteluiden vastaanottamiseen ja osarahoitukseen."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Aloitteessa on esitetty selvityksen tekemistä yhteistyössä paikallisten yritysten ja Rovaniemen kehityksen kanssa, jossa kartoitettaisiin yritysten kiinnostus työharjoitteluiden vastaanottamiseen ja osarahoitukseen. Lisäksi esitetään, että Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä Rovaniemen kaupungin kehittämisrahastosta myönnettäisiin varoja työharjoittelustipendien osarahoitukseen.

Vastaus valtuustoaloitteeseen:

Kehittämisrahaston käyttötarkoitus on edistää ja tukea Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulun koulutusta, tutkimusta ja kehittämistoimintaa. Lisäksi rahaston tarkoitus on edistää Rovaniemen kaupungin kehittämistoimintaa sekä tukea kaupungin elinkeino- ja yritystoiminnan yleisiä edellytyksiä.

Aloitteessa esitetty työharjoittelustipendien rahoitus sopisi rahaston käyttötarkoitukseen.

Kehittämisrahaston sääntöjen 4 §:n mukaan rahastosta voidaan käyttää ensisijaisesti sen pääomien tuotto. Rahaston pääoma on ollut kotiutettuna, joten tuottoa ei ole tullut. Rahaston pääoma on tällä hetkellä taseessa kirjattuna 6,37 milj. euroa.

Jaettaessa avustuksia yrityksille on huomioitava valtiontukisäännökset, ja tämä yksityiskohta olisi selvitettävä ennen stipendien jakoa. Stipendit voitaisiin jakaa suoraan opiskelijoille, jolloin se ei kohdistuisi tiettyyn yritykseen. Tällöin toisaalta työharjoittelustipendin käytön valvonta voisi muodostua haastavaksi.

Stipendien hallinnointi kaupungilla vaatisi hakumenettelyn ja sen järjestäminen resursseja, joita nyt tällä hetkellä ei työllisyys- ja elinkeinopalveluissa ole. Myöskään yritysten erilliseen kartoittamiseen harjoittelupaikkojen osalta ei tällä hetkellä Business Rovaniemessä ole resursseja.

Kesällä 2022 perustettu Rovaniemen - Opiskelijan kotikaupunki yhteistyöryhmä on käsitellyt opiskelijoiden ja yritysten välisen yhteistyön vahvistamista harjoittelupankin avulla. Harjoittelupankin perustaminen edellyttäisi uuden digitaalisen alustan luomista ja tietosuojakysymysten selvittämistä. 

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU, Lapin yliopisto, Lapin AMK ja Ammattiopisto Lappia ovat kehittäneet Lapin yhteistä harjoittelupolkua työelämään oman hankkeen avulla. Lappilainen koulutuskumppanuus -toimintamallissa oppilaitokset ovat sitoutuneet koulutusyhteistyöhön, työelämäpalveluiden yhteiskehittämiseen, TKI-yhteistyöhön sekä ennakointitiedon, asiantuntijuuden ja osaamisen jakamiseen. Yhteistyötä halutaan jatkaa esim. kuntien, yrittäjäjärjestöjen ja elinkeinoelämän kanssa, jotta Lapin alueen osaavan työvoiman saatavuus ja työelämän elinvoimaisuus voidaan taata myös tulevaisuudessa. 

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Samppa Määttä, vs. toimialajohtaja, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta merkitsee saapuneen aloitteen tiedoksi ja hyväksyy edellä mainitun vastauksen aloitteeseen.

Päätös

Lautakunnalle asian esitteli  vs. toimialajohtaja Samppa Määttä. 

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Evästys jatkovalmistelua varten: Työllisyyspalvelut suunnittelevat jakomenettelyn ja hallintamallin siltä pohjalta, että stipendit jaetaan suoraan opiskelijoille ja miettivät vuosittain jaettavan summan. Kiinnostuneita yrityksiä ei tarvitse erikseen kartoittaa, vaan nimenomaan selvittää vastauksessa kuvaillun Harjoittelupankin kaltaisen alustan perustamista ja sen kustannuksia. Suunnittelu- ja selvitystyö tehdään vuoden 2023 loppuun mennessä / valtuustokauden 23-24 loppuun mennessä. Malli jalkautetaan, kun rahastosta tuottoja on taas saatavissa.

Valmistelija

Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Elinvoimalalautakunta on 20.6.2023 kokouksessaan palauttanut valtuustoaloitteen uudelleen valmisteltavaksi seuraavanlaisella evästyksellä:

Työllisyyspalvelut suunnittelevat jakomenettelyn ja hallintamallin siltä pohjalta, että stipendit jaetaan suoraan opiskelijoille ja miettivät vuosittain jaettavan summan. Kiinnostuneita yrityksiä ei tarvitse erikseen kartoittaa, vaan nimenomaan selvittää vastauksessa kuvaillun Harjoittelupankin kaltaisen alustan perustamista ja sen kustannuksia. Suunnittelu- ja selvitystyö tehdään vuoden 2023 loppuun mennessä / valtuustokauden 23-24 loppuun mennessä. Malli jalkautetaan, kun rahastosta tuottoja on taas saatavissa.

Työllisyyspalveluiden vastaus valtuustoaloitteen jatkoevästykseen:

Jakomenettelyn ja hallintamallin suunnittelu

Mikäli harjoittelustipendejä halutaan suunnata rajatusti nimenomaan korkeakoulutettujen harjoittelumahdollisuuksiin, olisi parempi antaa stipendien haku ja hallinnointi niiden korkeakoulujen tehtäväksi, joiden opiskelijoille ko.tukea halutaan jakaa. Mikäli jako ja hallinnointi tapahtuisi Rovaniemen kaupungin toimesta, tulisi työllisyyspalveluihin osoittaa resurssi ko.tehtävää varten. Tehtävän vaatimaa resursointia on todella vaikea arvioida ja toteuttaa, mikäli jaettavan rahan määrä (stipendien määrä) perustuu rahastosta saataviin tuottoihin, joka voi vaihdella eri vuosina. Lisäksi kaupunginhallituksen hyväksymässä talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025-2027 laadintaohjeessa on linjattu, että uusia virkoja tai toimia ei perusteta, mikäli talousarvion ja -suunnitelmakauden määrärahakehys kasvaa pois lukien vakanssit, jotka on välttämättä perustettava kaupungin lakisääteisten velvoitteiden hoitamiseksi.

Tällä hetkellä esimerkiksi Lapin yliopisto myöntää 1800 euron vouchereita 3 kuukauden harjoittelujaksoille. Ammattikorkeakoulun puolella harjoittelutuki-järjestelmää ei ole lainkaan. 

Jos kaupungin myöntämä tuki olisi samansuuruinen kuin voucher, tarkoittaisi se, että esimerkiksi 300:lle opiskelijalle myönnettävät harjoittelustipendit kustantaisivat yhteensä 540 000€. Mikäli stipendejä myönnettäisiin vuosittain 500:lle opiskelijalle, olisi kustannukset 900 000€. Koska rahaston tulevia tuottoja on vaikea ennustaa, on täysin mahdotonta laatia tarkkaa jakomenettelyä ja arvioida määrärahan riittävyyttä tai tarvetta eri vuosina. Mikäli stipendejä myönnettäisiin vain silloin kun rahastosta saadaan tuottoja, olisi niiden ennakointi ja markkinointi opiskelijoille haasteellista. 

Työllisyyspalvelut esittää, että jakomenettelyn ja hallintamallin suunnittelu ja toteutus olisi korkeakoulujen tehtävää, ja että kaupunginhallitus myöntäisi Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä Rovaniemen kaupungin kehittämisrahastosta määrärahoja opiskelijoiden harjoittelutuelle suoraan korkeakouluihin. Näin rahojen hallinnointi ja jakaminen tapahtuisi siellä, missä on paras asiantuntemus opiskelijoiden tarpeisiin ja erilaisiin harjoittelujaksoihin. Myös opiskelijoille markkinointi olisi helpompaa ja suorempaa kuin kaupungin toteuttamana.

Tärkeää on myös huomioida, että eri koulutusasteiden rahoitusmallit kannustavat oppilaitoksia edistämään harjoittelu- ja työpaikkojen saamista opiskelijoilleen. Oppilaitoksilla on myös ollut omia hankkeita harjoittelupaikkoihin liittyen, muun muassa vuoden 2023 lopussa päättynyt Lapin yhteinen harjoittelupolku -hanke https://www.eura2014.fi/rrtiepa/projekti.php?projektikoodi=S22304. Hankkeen lopputuotoksesta kuvaus täällä: https://lapinluotsi.fi/tyovoimaalappiin/harjoittelut/


Harjoittelupankin kaltaisen alustan perustamisen ja sen kustannusten selvittäminen

Harjoittelupankkialustana Lapin yliopistolla on olemassa Tuudo- ja Aarresaari-järjestelmät. Ammattikorkeakoulussa puolestaan on käytössä Tuudo, Jobiili sekä Teams -kanavat. Työllisyyspalvelut eivät näe tarkoituksenmukaisena sitä, että Rovaniemen kaupunki lähtisi rakentamaan vielä uutta ja erillistä harjoittelupankki-alustaa edellämainittujen lisäksi. Alustan kehittäminen ja ylläpitäminen vaatii erityisosaamista ja pitkäkestoista resurssointia. Lisäksi tulisi varmistaa tietosuojaan liittyvät turvallisuusvaatimukset. Kaupungin roolina voisi pikemminkin olla viestin välittäminen opiskelijoiden harjoittelupaikkojen merkityksestä alueen elinvoimalle sekä veto- ja pitovoimalle. Mikäli uuden, erillisen harjoittelu- tai osaajapankin rakentaminen nähdään tarpeelliseksi, tulee alustan kehittämistyö pystyä hankkeistamaan ja rahoittamaan ulkopuolisella rahoituksella. Kaupungin on varauduttava järjestelmän ylläpitokustannuksiin hankkeen päätyttyä. Uusien tietojärjestelmien kehittämistyöstä ja hankinnoista vastaa kaupungin tietohallinto. Huomioitavaa on myös, että harjoittelupankin ylläpitämiseen, viestintään ja markkinointiin sekä kehittämiseen tarvitaan resursointia. 

Tällä hetkellä Rovaniemen kaupunkikonsernin tarjoamia harjoittelu- tai opinnäytetyön mahdollisuuksia ei ole koottu yhteen. Työllisyyspalvelut esittävätkin, että työssä lähdettäisiin liikkeelle kokoamalla yhteen kaupunkikonsernin harjoittelu- ja opinnäytetyön mahdollisuudet yhteen paikkaan, esimerkiksi nettisivuille opiskelijoiden helposti löydettäväksi . Lisäksi kehitettäisiin organisaation sisäistä toimintamallia ja koordinaatiota harjoittelumahdollisuuksien lisäämiseksi kaupungin organisaatioissa.

Vastauksena valtuustoaloitteen jatkoevästykseen työllisyyspalvelut siis toteaa, että

  1. Elinvoimalautakunta esittäisi kaupunginhallitukselle, että se myöntäisi Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä Rovaniemen kaupungin kehittämisrahastosta korkeakouluille rahaa opiskelijoiden harjoittelustipendeihin rahaston tuoton verran.
  2. Uutta erillistä tietojärjestelmää (harjoittelupankki) ei lähdetä rakentamaan vaan markkinoidaan yrityksille nykyisiä alustoja ja lisätään muutenkin viestintää alueen yrityksille harjoittelupaikkojen tärkeydestä opiskelijoiden alueelle jäämiseksi. Lisäksi jatketaan yhteistä vuoropuhelua opiskelijoiden ja opiskelijajärjestöjen kanssa asian edistämiseksi.
  3. Kaupunkikonsernin harjoittelu- ja opinnäytetöiden mahdollisuudet lähdetään kartoittamaan ja kokoamaan yhteen paikkaan työllisyyspalveluiden toimesta. Työ kestää vuoden 2024 syksyyn saakka. Työssä huomioidaan myös ammatillisen koulutuksen harjoittelutarpeet ja ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevien harjoittelumahdollisuuksien edistäminen korkeakouluopiskelijoiden lisäksi.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Samppa Määttä, vs. toimialajohtaja, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta hyväksyy edellä esitetyn vastauksen valtuustoaloitteeseen ja päättää lähettää sen jatkovalmisteltavaksi kaupunginhallitukselle harjoittelustipendien rahoittamisen osalta. 

Päätös

Elinvoimalautakunta kuuli asiassa palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivua. 
Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Soile Saastamoinen, palvelukoordinaattori, soile.saastamoinen@rovaniemi.fi
  • Sanna Mäensivu, palvelualuepäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi
  • Hannu Pessa, talouspäällikkö, hannu.pessa@rovaniemi.fi

Perustelut

Valtuustoaloite ja aiempi käsittely

Maria Huhmarniemi ym. ovat jättäneet kaupunginvaltuustossa 24.10.2022 aloitteen, jotta Rovaniemen kaupungin kehittämisrahaston ja yritysten yhteisrahoituksena tuetaan korkeakoulutettujen työharjoittelujaksoja Rovaniemellä toimivissa yrityksissä.

Elinvoimalautakunta on käsitellyt aloitettu kokouksissaan 20.6.2023 ja 30.1.2024, jossa on päättänyt lähettää aloitteen jatkovalmisteltavaksi kaupunginhallitukselle harjoittelustipendien rahoittamisen osalta.

Elinvoimalautakunta on esittänyt, että

  1. Kaupunginhallitus myöntäisi Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä Rovaniemen kaupungin kehittämisrahastosta korkeakouluille rahaa opiskelijoiden harjoittelustipendeihin rahaston tuoton verran.
  2. Uutta erillistä tietojärjestelmää (harjoittelupankki) ei lähdetä rakentamaan vaan markkinoidaan yrityksille nykyisiä alustoja ja lisätään muutenkin viestintää alueen yrityksille harjoittelupaikkojen tärkeydestä opiskelijoiden alueelle jäämiseksi. Lisäksi jatketaan yhteistä vuoropuhelua opiskelijoiden ja opiskelijajärjestöjen kanssa asian edistämiseksi.
  3. Kaupunkikonsernin harjoittelu- ja opinnäytetöiden mahdollisuudet lähdetään kartoittamaan ja kokoamaan yhteen paikkaan työllisyyspalveluiden toimesta. Työ kestää vuoden 2024 syksyyn saakka. Työssä huomioidaan myös ammatillisen koulutuksen harjoittelutarpeet ja ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevien harjoittelumahdollisuuksien edistäminen korkeakouluopiskelijoiden lisäksi.


Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä Rovaniemen kaupungin kehittämisrahasto

Kaupunginvaltuuston on perustanut rahaston 16.5.2016 § 44.

Rahaston tarkoituksena on edistää ja tukea Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulun koulutusta, tutkimusta ja kehittämistoimintaa. Lisäksi rahaston tarkoitus on edistää Rovaniemen kaupungin kehittämistoimintaa sekä tukea kaupungin elinkeino- ja yritystoiminnan yleisiä edellytyksiä.

Rahaston sääntöjen 4 §:n mukaisesti varojen käytöstä päättää kaupunginhallitus rahaston käyttötarkoituksen mukaisesti siten, että rahastosta käytetään ensisijaisesti sen pääomien tuotto.

Rahaston pääomasta on myönnetty Lapin yliopistolle miljoonan euron avustus 20.11.2023 § 387.

Rahaston pääoma on 5,373 milj. euroa vuoden 2023 lopulla. Rahastossa ei ole ollut tuottoja vuonna 2023.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää, että

  1. aloitetaan Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun kanssa neuvottelut rahaston käytöstä opiskelijoiden harjoittelumahdollisuuksien ja -stipendien tukemiseen ja
  2. toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, kaupunginvaltuusto, elinvoimapalvelut / Mäensivu Sanna, Määttä Samppa, Pessa Hannu, konsernitalouspäällikkö Sandgren

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.