Kaupunginhallitus, kokous 27.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 139 Meltauksen tuulivoimapuisto - yleiskaava

ROIDno-2024-1933

Valmistelija

  • Markku Pyhäjärvi, kaavoituspäällikkö, markku.pyhajarvi@rovaniemi.fi

Perustelut

Tuulialfa Oy on suunnitellut Rovaniemen Meltauksen alueelle tuulivoimahanketta vuodesta 2015 lähtien. Hanketta kehitettiin pienenä kolmen voimalan hankkeena, mutta pian ryhdyttiin selvittämään suurempaa hankekokonaisuutta. Puolustusvoimat on hyväksynyt 3 voimalan hankekokonaisuuden, joten 3 voimalaa on esitetty kaavoitusaloitteessa.

Alustavalle kaava-alueelle suunnitellaan tuulivoimaloiden lisäksi myös sähköasema, jolla tuulivoimalat kytketään kantaverkkoon, tuulivoimahankkeen vaatima infrastruktuuri sekä tilavaraus akkuvarastoille.

Meltauksen tuulivoimahankkeen yhteyteen selvitetään myös aurinkovoimantuotantoa sekä mahdollisesti pienimuotoista vedyntuotantolaitosta.

Tuulialfa on solminut kolmen voimalan rakentamisen edellyttämät maanvuokrasopimukset maanomistajien kanssa, laatinut nykytilaselvityksen ja käynnistänyt Poikajärven paliskunnan kanssa sopimusneuvottelut.

Meltauksen hankealue sijoittuu Rovaniemeltä pohjoiseen noin 60 km. Hankealueen pinta-ala on noin 500 ha. Hankkeessa suunnitellaan tuulipuistoa, johon tulisi 3 kpl noin 230 m korkeita tuulivoimaloita. Suunniteltu voimaloiden yksikköteho on 4–8 MW. Mikäli  ELY-keskus sitä erillisharkinnan kautta edellyttää, toteutetaan YVA-lain mukainen ympäristövaikutusten arviointiprosessi kaavoituksen rinnalla.

Tuulialfa Oy ehdottaa hakemuksessaan, että Rovaniemen kaupunki käynnistäisi kaavoitusmenettelyn, jossa laadittaisiin oikeusvaikutteinen tuulivoimaosayleiskaava, jonka perusteella kaupunki voi myöntää rakennusluvat lisäksi Rovaniemen Meltauksen tuulivoimahankkeen kaavan laatijaksi esitetään alustavasti Sitowise Oy:stä DI, YKS 245 Timo Huhtista.

Meltauksen alue on tunnistettu 27.9.2021 valmistuneessa Rovaniemen kaupungin tuulivoimarakentamisselvityksessä potentiaaliseksi tuulivoimaloiden alueeksi (luokka 1).

Kaavoitus ehdottaa, että Meltauksen tuulivoimapuiston osayleiskaava käynnistetään ja kaava kuulutetaan vireille.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää käynnistää Rovaniemen Meltauksen tuulivoima osayleiskaavan. Osayleiskaava kuulutetaan vireille sekä samalla osallistumis- ja arviointisuunnitelma asetetaan yleisesti nähtäville. Kaavanlaatijaksi hyväksytään Sitowise Oy. Osayleiskaavan hyväksyy kaupunginvaltuusto. Hakijalta peritään kaavoituskustannukset 6000 € sekä kuulutuskulut 300 €/ kuulutus.

Päätös

Kaupunginhallitus kuuli asiassa kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä sekä Tuulialfa Oy:stä Sonja Oksmania, Aki Hassista ja Antti Tanskasta.

Mari Ikonen esitti Tuomas Koskiniemen, Timo Tolosen ja Harri Rapon kannattamana, että kaupunginhallitus ei käynnistä Rovaniemen Meltauksen tuulivoima osayleiskaavaa.

Koska oltiin tehty kaupunginjohtajan päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys jota ei voida hyväksyä yksimielisesti, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys.

Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat pohjaesityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Ikosen esityksen kannalla vastaavat EI.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 6 JAA -ääntä ja 5  EI -ääntä. Puheenjohtaja totesi, että kaupunginjohtajan päätösehdotus on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.

Äänestystulokset

  • Kyllä 6 kpl 55%

    Susanna Viitala, Reijo Jylhä, Maria-Riitta Mällinen, Riku Tapio, Päivi Alaoja, Päivi Alanne-Kunnari

  • Ei 5 kpl 45%

    Mari Ikonen, Tuomas Koskiniemi, Harri Rapo, Timo Tolonen, Miikka Keränen

Tiedoksi

Tuulialfa OY

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.