Kaupunginhallitus, kokous 27.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 148 Vastaus valtuustoaloitteeseen Rovaniemen tulisi kartoittaa uudet tulovirrat

ROIDno-2022-1473

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Matti Henttunen jätti valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Asia: "Muu toiminnan rooli kasvaa.." totesi vt. talouspäällikkö Janne Sangren. Tänään Rovaniemen valtuustoseminaarissa vt. talouspäällikkö Janne Sangreen totesi kaupungin taloudenpidosta puhuttaessa, että tulevaisuudessa muun toiminnan roolin kasvava. Pyydän että Rovaniemen kaupunki kartoittaa kaikki mahdollisuudet uusien tulovirtojen kartoittamiseksi, kuten esimerkiksi hankkeiden hyödyntäminen tulevaisuudessa täysimääräisesti muiden verokkikauntien tavoin. Jatkan myös talouspäällikön sanoin: "Kaupungin operatiivista toimintaa tehostamalla saavutettaisiin kustannussäästöjä..".
Edellä esitetyn perusteella pyydän toimia asiassa."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle toimenpiteitä varten.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle toimenpiteitä varten.

Valmistelija

  • Janne Sandgren, konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto 11.04.2022 §36
Valtuustoaloite Rovaniemen tulisi kartoittaa uudet tulovirrat

Matti Henttunen jätti valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Asia: "Muu toiminnan rooli kasvaa.." totesi vt. talouspäällikkö Janne Sangren. Tänään Rovaniemen valtuustoseminaarissa vt. talouspäällikkö Janne Sangreen totesi kaupungin taloudenpidosta puhuttaessa, että tulevaisuudessa muun toiminnan roolin kasvava. Pyydän että Rovaniemen kaupunki kartoittaa kaikki mahdollisuudet uusien tulovirtojen kartoittamiseksi, kuten esimerkiksi hankkeiden hyödyntäminen tulevaisuudessa täysimääräisesti muiden verokkikauntien tavoin. Jatkan myös talouspäällikön sanoin: "Kaupungin operatiivista toimintaa tehostamalla saavutettaisiin kustannussäästöjä..".
Edellä esitetyn perusteella pyydän toimia asiassa."

Vastaus: Hyvinvointialuemuutoksen jälkeinen tilanne on pääosin vakiintunut ja verorahoituksen määrä, sekä kehityksen suunta on nyt näkyvissä. Valtionosuuksien määrä on jatkossa todennäköisesti nykyistäkin pienempi, jolloin rahoitus perustuu suurelta osin kunnallis-, kiinteistö- ja yhteisöveroihin. Tilanne on tiedostettu ja keväällä 2024 on käynnistetty talouden tasapainottamista koskeva ohjelma. Maksujen ja taksojen osalta hinnastoja on systemaattisesti päivitetty ja maksujen ja taksojen tarkastaminen on ohjeistettu tekemään vuosittain.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus merkitsee saapuneen aloitteen tiedoksi ja hyväksyy mainitun vastauksen aloitteeseen.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.