Ympäristölautakunta, kokous 26.6.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 80 Sijoituslupahakemus ilmajohdon asentamiseksi, Ylitornio Pessalompolo, 2024-32

ROIDno-2024-2032

Valmistelija

  • Jari Kortesalmi, rakennustarkastaja, jari.kortesalmi@rovaniemi.fi

Perustelut

TLS Verkko Oy hakee Rovaniemen kaupungin rakennusvalvontaviranomaiselta MRL 161 § mukaista lupaa ilmasähköjohdon sijoittamiseen Ylitornion kunnan Lohijärventien varressa sijaitsevalle kiinteistöille liitekartan mukaisesti. Sijoituslupahakemus koskee kiinteistöä 976-401-9-84 KIVINIEMI. Suunniteltu sähkölinja sijaitsisi Lohijärventien varrella kaavattomalla alueella. Sijoitusluvan hakija ei ole päässyt sopimukseen em. kiinteistön omistajan kanssa.

Sähkölinja sijoittuisi valtion hallinnoiman Lohijärventien läheisyyteen kyseiselle kiinteistölle n. 216 m matkalle. Pessalompoloksi esitetyn projektin alueella on kaikkiaan 74 kiinteistöä, joista yksi maanomistajan vastustaa sähkölinjan rakentamista.

Sijoitusluvan hakija esittää kaksi eri vaihtoehtoa 20 kV/0,4 kV kaapeloinnille, Ve1 ilmasähköjohto ja Ve2 maakaapeli. Sähkölinjan pituus olisi n. 216 m. Ilmasähköjohdon kustannusarvioksi hakija esittää 6636  € ja maakaapelin kustannusarvioksi 8439 €. Maakaapeli olisi 1803 € kalliimpi vaihtoehto. Sijoitusluvan hakija pyytää lupaviranomaista määräämään, että lupapäätöstä voidaan noudattaa ennen kuin se on saanut lainvoiman (MRL 144 §). Perusteluinaan hakija esittää mm. sen, että koneiden ja työvoiman siirtäminen erikseen pienen pätkän rakentamiseksi aiheuttaisi ylimääräisiä kustannuksia, uusia linjoja ja rakenteita ei saada suunnitellusti käyttöön, olemassa olevaa linjaa ei voida purkaa ja projektin viivästyminen hankaloittaisi sähkömarkkinalain edellyttämän säävarman verkon tavoitteiden saavuttamista.

Rakennusvalvonta on lähettänyt sijoituslupahakemuksessa esitetylle kiinteistönomistajalle kuulemiskirjeen saantitodistuksella 25.4.2024 postin kuljetettavaksi. Huomautus on tullut toimittaa rakennusvalvontaan 16.5.2024 klo 15.00 mennessä. Kiinteistön omistaja toimitti huomautuksen rakennusvalvontaan määräaikaan mennessä.

Huomautuksessaan maanomistaja vastustaa sähkölinjan rakentamista omistamalleen kiinteistön alueelle. Huomautuksessaan maanomistaja esittää mm., että sähkölinja olisi este puutavaran käsittelylle ja varastoinnille. Sähkölinjan sijoittamisen uudelleen harkinnan edellytyksenä maanomistaja edellyttäisi, että sijoittamisluvan hakija rakentaisi tien ja lanssipaikan maanomistajan kiinteistölle.

Rakennusvalvonta on pyytänyt TLS Verkko Oy:ltä vastineen maanomistajan huomautukseen sähköpostilla 17.5.2024. Vastine on tullut toimittaan rakennusvalvontaan 31.5.2024 klo 15.00 mennessä. TLS Verkko Oy antoi vastineen maanomistajan huomautukseen määräaikaan mennessä.

Vastineessaan TLS Verkko Oy perustelee ilmasähköjohdon rakentamisen kustannustehokkuudella eikä ilmasähköjohto aiheuttaisi tarpeetonta haittaa maanomistajalle. Maanomistajan vaatimusta tien rakentamisesta sähköyhtiö tuo esille mm. sen, että tien rakentaminen rasittaisi enemmän palstan puustoa kuin esimerkiksi leveämpi johtoaukko.

MRL 161 § Yhdyskuntateknisten laitteiden sijoittaminen

Kiinteistön omistaja ja haltija on velvollinen sallimaan yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevan johdon sijoittamisen omistamalleen tai hallitsemalleen alueelle, jollei sijoittamista muutoin voida järjestää tyydyttävästi ja kohtuullisin kustannuksin. Sama koskee johtoihin liittyviä vähäisiä laitteita, rakennelmia ja laitoksia. Johtoa tai muuta laitetta ei saa rakentaa niin, että vaikeutetaan alueen kaavoitusta tai kaavan toteuttamista. Jollei sijoittamisesta ole sovittu kiinteistön omistajan ja haltijan kanssa, sijoittamisesta päättää kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Sijoittamisesta päätettäessä on kiinnitettävä huomiota siihen, ettei kiinteistölle aiheuteta tarpeetonta haittaa.

Sopimus 1 momentissa tarkoitettujen laitteiden sijoittamisesta sitoo myös kiinteistön uutta omistajaa ja haltijaa.

Kiinteistön omistajalla ja haltijalla on oikeus saada korvaus 1 momentissa tarkoitetun johdon tai muun laitteen sijoittamisesta aiheutuvasta haitasta ja vahingosta. Jollei korvauksesta sovita, asia ratkaistaan lunastuslain mukaisessa järjestyksessä.

Rakennustarkastajan ehdotus

Ympäristölautakunta päättää antaa TLS Verkko Oy:lle luvan sijoittaa 20 kV/0.4 kV ilmasähköjohdon Ylitornion Lohijärventien varteen hakemuksen vaihtoehto Ve1 mukaisesti. Sähkölinja tulee rakentaa maanomistajille mahdollisimman vähän haittaa aiheuttavalla tavalla.

Kiinteistön omistajalla ja haltijalla on oikeus saada korvaus johdon tai muun laitteen sijoittamisesta aiheutuvasta haitasta ja vahingosta. Jollei korvauksesta sovita, asia ratkaistaan lunastuslain mukaisessa järjestyksessä.

Ympäristölautakunta päättää antaa luvan rakennustyön suorittamiseen hyväksyttävää 5000 euron vakuutta vastaan ennen kuin lupapäätös on saanut lainvoiman. Vakuus tulee toimittaa rakennusvalvontaviranomaiselle ennen töiden aloittamista (MRL 144 §).

Perustelut

MRL 161 § mukaan kiinteistön omistaja ja haltija on velvollinen sallimaan yhdyskuntaa palvelevan johdon sijoittamisen omistamalleen tai hallitsemalleen alueelle, jollei sijoittamista muutoin voida järjestää tyydyttävästi ja kohtuullisin kustannuksin. Jos kiinteistönomistaja ei vapaaehtoisesti suostu laitteiden sijoittamiseen, sijoittamista koskevan kysymyksen ratkaisee kunnan rakennusvalvontaviranomainen. TLS Verkko Oy esittää sijoituslupahakemuksessaan kaksi sähköjohdon sijoitusvaihtoehtoa Ve1 ja Ve2. Maanomistaja ei ole vapaaehtoisesti suostunut ilmasähköjohdon sijoittamiseen vaihtoehdon Ve1 mukaisesti omistamalleen maalle.

Ilmasähköjohdon sijoittaminen hakemuksen vaihtoehto Ve1 mukaisesti Ylitornion Lohijärventien läheisyyteen on edullisin toteutustapa, sijoitusluvan hakijalle tarkoituksenmukaisin, ei aiheuta kiinteistölle tarpeetonta haittaa eikä vaikeuta alueen kaavoitusta tai kaavan toteuttamista. Lisäksi vaihtoehto Ve1 on vaihtoehtoa Ve2 kustannuksiltaan 1803 € edullisempi vaihtoehto.

MRL 144 §:n mukaan lupaviranomainen voi perustellusta syystä ja edellyttäen, ettei täytäntöönpano tee muutoksenhakua hyödyttömäksi, antaa oikeuden rakennustyön tai muun toimenpiteen suorittamiseen osaksi tai kokonaan ennen kuin MRL 161 §:n mukainen yhdyskuntateknisten laitteiden sijoittamista koskeva päätös on saanut lainvoiman. Muutoksenhakutuomioistuin voi valituksesta kumota määräyksen tai muuttaa sitä tai muutoinkin kieltää lupapäätöksen täytäntöönpanon. Hakijan tulee asettaa hyväksyttävä vakuus niiden haittojen, vahinkojen ja kustannusten korvaamisesta, jotka päätöksen kumoaminen tai luvan muuttaminen voi aiheuttaa. Hakija on esittänyt aloittamisoikeuden perusteluiksi mm. sen, että koneiden ja työvoiman siirtäminen erikseen pienen pätkän rakentamiseksi aiheuttaisi ylimääräisiä kustannuksia, uusia linjoja ja rakenteita ei saada suunnitellusti käyttöön, olemassa olevaa linjaa ei voida purkaa ja projektin viivästyminen hankaloittaisi sähkömarkkinalain edellyttämän säävarman verkon tavoitteiden saavuttamista. Hakijan esittämät perustelut voidaan katsoa perustelluksi syyksi.

Kiinteistön omistajalla ja haltijalla on oikeus saada korvaus kiinteistölle aiheutuneesta haitasta ja vahingosta, mutta rakennusvalvontaviranomaisen toimivaltaan ei kuulu mainituista korvauksista päättäminen. Sijoitusluvan hakijan ja kiinteistön omistajan on keskenään neuvoteltava korvauksista ja jos he eivät pääse asiasta sopimukseen, asia ratkaistaan lunastuslain mukaisessa järjestyksessä. Maanmittauslaitos käsittelee lunastuslain mukaisen toimenpiteen.

 

Sovelletut oikeusohjeet

MRL 161 §, 144 §

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sini-Sisko Kilpeläinen, terveysvalvonnan johtaja, sini-sisko.kilpelainen@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää rakennustarkastajan ehdotuksen mukaisesti.

Päätös

Ympäristölautakunta kuuli asiassa rakennustarkastaja Jari Kortesalmea.

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti. 

 

Rakennustarkastaja Kortesalmi poistui kokouksesta klo 15.23 tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Hakija, huomautuksen tehnyt maanomistaja