Ympäristölautakunta, kokous 26.6.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 81 Maa-aineslupa ja ympäristölupa Risto Taivalkoski Mutjuntaka-aho, Ranua

ROIDno-2024-1318

Valmistelija

  • Carita Lallukka, ympäristötarkastaja, carita.lallukka@rovaniemi.fi

Perustelut

Risto Taivalkoski on hakenut maa-aineslupaa ja ympäristölupaa Ranuan kunnan Nuuppaan kylän Mutjuntaka-ahoon tilalle Mutjuntaka-aho RN:o 683–893–10-1 (Mutjuntaka-ahon kallioalue). Samalla haetaan lupaa aloittaa toiminta ennen lupapäätöksen lainvoimaiseksi tuloa. Luvanhakijalla on maanomistajan suostumus hakemuksen mukaiselle toiminnalle. Vanha ottamisalue sijaitsee noin 15 km Ranuan kuntakeskustasta pohjoiseen. Ottamisalueen koordinaatit ovat 7324570 ja 469621 (ETRS TM-35). Kulkuyhteys toiminta-alueelle tapahtuu Rovaniementien kautta. Alueen välittömässä läheisyydessä ei ole asutusta. Lähin asuinrakennus sijaitsee noin 1,5 km ja lähimmät lomarakennukset noin 1,2 km etäisyydellä luoteessa. Toiminta-alue ei sijoitu pohjavesialueelle eikä toiminta-alueen läheisyydessä ei ole suojelualueita taikka muinaismuistolain mukaisia kohteita. Lähin suojelualue on noin 1,2 km:n etäisyydellä lounaassa, Simojoen toisella puolella oleva yksityinen suojelu-alue (Mutjunrannan aarnimetsä 206557) Toiminta-alue ei sijoitu pohjavesialueella. Alueella ei ole kuntatason kaavoja. Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavassa alue on merkinnällä maa- ja metsätalousvaltainen alue (M) sekä maa-ainesten ottoalue (EO). Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta on myöntänyt hakemuksen mukaiselle alueelle 25.5.20219 § 77 maa-aines- ja ympäristöluvan R4/2019, joka päättyy 30.5.2029.

Maa-aineslupaa haetaan kymmenen (10) vuoden aikana toteutettavalle yhteensä 100 000 m3 suuruiselle maa-aineksen otolle. Koko toiminta-alueen pinta-ala on 3 ha, josta ottamisalueen pinta–ala on 1,8 ha.  Maa-ainesten ottamissyvyys vaihtelee välillä 0–15 m ja alin ottamistaso on +160.00. Alueelta saatavaa materiaalia tullaan käyttämään teiden rakentamiseen ja tienpitoon sekä asfalttituotantoon ja täyttöihin.

Ympäristölupaa haetaan louhintaan, murskaukseen ja varastointiin sekä kierrätysasfaltin vastaanottoon, varastointiin ja murskaukseen. Lisäksi alueella on tarkoitus vastaanottaa myös puhtaita ylijäämämaita tie- ja maanrakennuskohteiden leikkauksista. Maa-ainesta on tarkoitus murskata keskimäärin 25 000 tonnia vuodessa (maksimissaan 100 000 tonnia vuodessa). Kallion murskaamista, poraamista, rikotusta ja räjäytystä suoritetaan ma–pe klo 6.00–24.00. Maa–ainesta kuormataan ja kuljetetaan ma–la klo 6.00–22.00. Liikennemäärä kesäaikaan on 2–6 ajoneuvoa vuorokaudessa. Louhintaräjäytyksiä ja murskaustoimintaa suoritetaan keskimäärin 1–2 kertaa vuodessa tai harvemmin. Toimintajaksojen ajankohdat ja kestot vaihtelevat kysynnän mukaan. Toimintajakso on yleensä noin 1–4 viikkoa kerrallaan.Louhintaporauksia ja –räjäytyksiä suoritetaan arviolta kerran kunkin toimintajakson aikana ja louheen rikotusta suoritetaan tarvittaessa. Kuormaus- ja kuljetustoiminta painottuu kesäaikaan. Puhtaita ylijäämämaita vastaanotetaan toiminta-alueella enintään 10 000 m3 luvan voimassaoloaikana. Ylijäämämaita on tarkoitus käyttää ottamisalueen maisemoinnissa. Kierrätysasfalttia voidaan vastaanottaa lähiseudun tienkorjaushankkeista. Kierrätysasfaltin keskimääräinen vastaanotto- ja murskausmäärä on 2 000 tonnia vuodessa (enintään 10 000 tonnia vuodessa).

Hakemuksesta ei annettu lausuntoja eikä jätetty muistutuksia. 

 

Ympäristötarkastajan ehdotus:

Ympäristölautakunta päättää myöntää Risto Taivalkoskelle maa-ainesluvan ja ympäristöluvan liitteen 1 mukaisesti. Samalla myönnetään lupa aloittaa toiminta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Kun tämän lupapäätöksen mukainen hyväksyttävä vakuus on toimitettu Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunnalle, aiemman lupapäätöksen vakuus palautetaan vakuuden asettajalle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sini-Sisko Kilpeläinen, terveysvalvonnan johtaja, sini-sisko.kilpelainen@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää ympäristötarkastajan ehdotuksen mukaisesti.

Päätös

Ympäristölautakunta kuuli asiassa ympäristötarkastaja Tarja Bergmania.

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Hakija, Lapin ELY-keskus, Ranuan kunnan terveydensuojeluviranomainen, Rovaniemen kaupungin ympäristövalvonta