Ympäristölautakunta, kokous 26.6.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 82 Maa-aineslupapäätös Hirvasjärven yhteismetsä, Nuottajärven sora-alue, Kolari

ROIDno-2024-343

Valmistelija

  • Pekka Peuranen, ympäristötarkastaja, pekka.peuranen@rovaniemi.fi

Perustelut

Toiminnan sijainti

Nuottajärven sora-alue on noin 40 km etäisyydellä Kolarin keskustasta kaakkoon, Pasmajärveltä Marrasjärvelle menevän tien varressa, n. 500 metriä itään metsätien varressa ja Nuottajärven länsipuolella. Hakemusalueella on vanhaa pääosin tienhoitoa varten olevaa ottoaluetta (1.5 hehtaarin laajuinen).

Sijaintikoordinaatit N 7442419      E 393317   ETRS-TM35FIN järjestelmä            

Maa-aineslupahakemus

Maa-aineslupaa haetaan 0.84 hehtaarin alueelle, 25 000 m3 ktr ottomäärälle ja 10 vuoden ottoajalle. Hakemuksen mukainen toiminta kattaa varsinaisen maa-aineksen ottoalueen 0.6165 hehtaaria, varastointialueen ja varikkoalueen. Toiminta on vanhan ottoalueen länsireunalta kohti luodetta. Alueelta otettava aines on hiekkaa ja soraa, jota suunnitellaan käytettäväksi alueen rakennushankkeisiin, tuulipuiston betonimateriaalitarpeena.

Alue kuuluu Tunturi-Lapin maakuntakaavassa maa- ja metsätalousvaltaiseen alueeseen (M 4528) jolla myös muu toiminta on mahdollista. Alue sijoittuu 3. luokan pohjavesialueelle (12273163 Nuottarova), joka on muu vedenhankintaan soveltuva pohjavesialue. Suunniteltu alin ottotaso on +173.00 metriä (N2000 korkeusjärjestelmä). Nykyinen vanhan ottoalueen maanpinnan taso on keskimäärin +173.00 – 174.00 metriä. Ottoalueen luonnonmaapinnan taso on + 178.00 -179.00 metriä keskimäärin. Ottosyvyys on 6 metriä. Arvioitu pohjavesipinnan taso on +166.00 metriä. Hakemuksen mukaan alueelle asennetaan tarkkailua varten pohjavesiputki, josta havaitun ylimmän pohjaveden pinnan päällä on oltava 6 metriä maata pohjaveden suojelemiseksi. Pohjaveden pinta on arvioitu Nuottajärven sekä läheisen soistuneen suppakuopan pinnan tason perusteella. Lähin vesistö on Nuottajärvi yli 100 metriä itään ottoalueesta. Alueella ei ole hakemuksen mukaan tiedossa muita suojelualueita tai kohteita.

Ottamisalue maisemoidaan luiskaamalla ottoalueen reunat alueen poistetuilla pintamailla sekä metsittämällä. Maisemointi ulottuu myös vanhalle ottoalueelle.

Kolarin kunnan maa-ainesluvan myöntää kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena toimiva Rovaniemen ympäristölautakunta kun kyse on pohjavesialueelle sijoittuvasta maa-ainesluvasta

Ympäristötarkastaja esittää että lautakunta myöntää maa-ainesluvan Hirvasjärven yhteismetsälle liitteen 1 mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sini-Sisko Kilpeläinen, terveysvalvonnan johtaja, sini-sisko.kilpelainen@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää ympäristötarkastajan ehdotuksen mukaisesti.

Päätös

Ympäristölautakunta kuuli asiassa ympäristötarkastaja Tarja Bergmania.

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti. 


Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Susanna Viitala poistui tämän asian käsittelyn aikana klo 15.40.

Tiedoksi

Hirvasjärven Yhteismetsä, Lapin ELY-keskus, Kolarin kunnan terveydensuojeluviranomainen, Kolarin kunta ja muistutuksen tekijät