Ympäristölautakunta, kokous 26.6.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 84 Lausunto Tervolan Vitsakankaan tuulivoimahankkeen ja voimajohtohankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta LAPELY/3489/2022

ROIDno-2022-4319

Valmistelija

  • Pekka Peuranen, ympäristötarkastaja, pekka.peuranen@rovaniemi.fi

Perustelut

LAUSUNTO VITSAKANKAAN TUULIVOIMAHANKKEEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTISELOSTUKSESTA, TERVOLAN KUNTA

Viite: lausuntopyyntö LAPELY/4389/2022, lausuntopyyntö Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunnalle

 

Hankkeen kuvaus

Hankkeesta vastaava Myrsky Energia Oy suunnittelee tuulivoimapuistoa Tervolan kunnan Vitsakankaan alueelle. Suunniteltu alue sijoittuu kokonaan Tervolan kunnan alueelle ja rajautuu eteläosassaan Tervolan ja Keminmaan kuntien rajaan. Alueen pinta-ala on noin 2 300 hehtaaria. Hanke koostuu tuulivoimapuistosta ja siihen tarvittavasta sähkönsiirrosta.

Tuulivoimapuiston alueelle rakennetaan tuulivoimaloiden lisäksi sähköasema, maakaapelit tuulivoimaloilta sähköasemalle sekä tarvittaessa huoltotiet ja nostoalueet tuulivoimaloille. Hankkeen sähkönsiirto kantaverkkoon on suunniteltu toteutettavaksi yhteistyössä Tervolan Energia ja Vesi Oy:n kanssa. Riippumatta tuulivoimahankkeen toteutumisesta, Tervolan keskustaajaman ja Taivalkosken sähköaseman välille on tarve toteuttaa 110 kV voimajohto Tervolan Energia ja Vesi Oy:n toimesta.

YVA menettely

YVA-lain 252/2017 mukaisesti hankkeeseen sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelyä. Arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan laatima suunnitelma YVA-arvioinnin toteutuksesta ja vaihtoehdoista. Käytännössä tämä tarkoittaa myös sitä että ohjelmassa kerrotaan mitä sillä hetkellä tiedetään ja mitä aiotaan tehdä YVA-selostusvaiheessa. Nyt annetaan lausunto valmistuneesta YVA-selostuksesta. Hankkeen yhteysviranomaisena toimii Lapin ELY-keskus.

Arviointiselostuksessa esitetään seuraavat vaihtoehdot.

Tuulivoima

VE0                   Hanketta ei toteuteta

VE1                   Tuulivoima-alueelle enintään 17 voimalaa, joiden yksikköteho on enintään 10 MW, kokonaisteho enintään 170 MW ja kokonaiskorkeus enintään 300 m.

VE2                   Tuulivoima-alueelle enintään 16 voimalaa, joiden yksikköteho enintään 10 MW, kokonaisteho enintään 160 MW ja kokonaiskorkeus enintään 300 m.

Sähkönsiirto

SVE0                 Tervolan energia ja vesi jatkaa olemassa olevan Ossauskoski-Taivalkoski voimajohdon käyttöä Keminmaan Taivalkosken sähköasemalta Tervolan Lehmikumpuun. Voimajohdon jännitetaso muutetaan 110 kV:iin. Lehmikummusta rakennetaan uusi 110 kV voimajohto Tervolan keskustaan rakennettavalle sähköasemalle. SVE0 toteutuu riippumatta Vitsakankaan tuulivoimahankkeesta.

SVE0+               Sähkönsiirto toteutetaan liittämällä tuulivoimapuisto johdonvarsiliitynnällä Tervolan Energia ja Vesi Oy:n voimajohtoon SVE0. Tuulivoima-alueen sisäinen sähköasema rakennetaan tuulivoima-alueen eteläosaan voimajohdon läheisyyteen.

SVE1                 Ossauskoski-Taivalkoski 220 kV voimajohto puretaan ja rakennetaan samalle paikalle Keminmaan Taivalkosken sähköasemalle asti noin 6.2 km matkalta. Tuulivoima-alueen sisäinen sähköasema rakennetaan tuulivoima-alueen eteläosaan voimajohdon läheisyyteen. Tuulivoima-alue liitetään saneerattuun 110 kV voimajohtoon johdonvarsiliitynnällä.

SVE2                 Ossauskoski-Taivalkoski 220 kV voimajohto puretaan ja rakennetaan samalle paikalle Taivalkoskelta Tervolan Lehmikumpuun asti. Lehmikummusta rakennetaan uusi 110 kV voimajohto Tervolan keskustaan rakennettavalle sähköasemalle. Tuulivoima-alueen sisäinen sähköasema rakennetaan tuulivoima-alueen eteläosaan voimajohdon läheisyyteen. Tuulivoima-alue liitetään saneerattuun 110 kV voimajohtoon johdonvarsiliittymällä.

SVE3                 Ossauskoski-Taivalkoski 220 kV voimajohto puretaan ja rakennetaan samalle paikalle Taivalkoskelta tuulivoima-alueen sähköasemalle asti. Tuulivoima-alueen sähköasemalta rakennetaan noin 13 km pituinen uusi voimajohto pohjoiseen Tervolan keskustaan rakennettavalle sähköasemalle. Tuulivoima-alueen sisäinen sähköasema raeknnetaan tuulivoima-alueen eteläosaan voimajohdon läheisyyteen. Tuulivoima-alue liitetään 110 kV voimajohtoon johdonvarsiliittymällä.

 

Havainnot ja arvio YVA-selostuksesta

Hankkeen ympäristövaikutusten tiivistelmä on YVA-selostuksen alussa sivut 1 -25.

Hankkeesta vastaava Myrsky Energia Oy on jättänyt 364 sivua käsittävän YVA-selostuksen sekä 115 liitettä. Arviointiselostuksen on laatinut konsulttina toiminut WSP Finland Oy jolla on kokemusta vastaavien töiden tekemisestä. Yhteysviranomainen on aiemmin antanut lausunnot YVA-ohjelmaan liittyvistä asioista (liite 1).

YVA-selotus käy läpi seuraavat asiat:

-          hankkeen ja sen vaihtoehtojen kuvaus

-          hankkeen liittyminen muihin hankkeisiin

-          ympäristövaikutusten arviointimenettely ja osallistuminen

-          hankkeen tekninen kuvaus

-          hankkeen toteuttamisen edellyttämät suunnitelmat, luvat ja päätökset

-          arvioitavat vaikutukset ja arviointimenetelmät

-          yhdyskuntarakenne ja maankäyttö

-          maisema ja kulttuuriympäristö

-          muinaisjäännökset

-          maa- ja kallioperä

-          pohjavedet

-          pintavedet

-          kasvillisuus ja luontotyypit

-          luonnonsuojelu

-          luontodirektiivin liitteen IV (a) lajit ja muu huomionarvoinen eläimistö

-          linnusto

-          poronhoito

-          luonnonvarat

-          melu

-          välke

-          ilmasto

-          ilmanlaatu

-          ihmisten terveys, elinolot ja viihtyvyys

-          vaikutukset matkailuun ja muihin elinkeinoihin

-          turvallisuus, säätutkat ja viestintäyhteydet

-          yhteisvaikutukset

-          ympäristöriskit ja poikkeustilanteet

-          ehdotus seurantaohjelmaksi

-          hankkeen toteutuskelpoisuus ja vaihtoehtojen vertailu

 

 

Ympäristötarkastaja

LAUSUNTO YVA-SELOSTUKSESTA

YVA-selostus on tehty alalle jo vakiintuneiden ja yleisesti hyväksyttyjen käytäntöjen mukaisesti. Siinä on käyty kattavasti läpi tuulivoimahankkeen kannalta tärkeät osa-alueet. YVA-selostukseen on huomioitu YVA-ohjelmasta annettuja lausuntoja ja mielipiteitä sekä havaintoja.

Hankkeen yhteysviranomaisena toimiva Lapin ELY-keskus on antamassaan lausunnossa, liite 1 yhteysviranomaisen lausunto, käynyt läpi YVA-ohjelmassa esitetyt asiat ja niiden toteutumin en YVA-selostuksessa. Lausunnosta voidaan todeta että esitetyt asiat on huomioitu YVA-selostukseen, eikä tältä osin ole huomautettavaa.

Rovaniemen ympäristölautakunta pitää hyvänä että selostuksessa esiin tulleet asiat otetaan huomioon jatkossa hankkeen toteutuessa eri lupamenettelyissä. Erityisesti tulisi huomioida paikallisen väestön mahdollisuudet elinkeinojen, pääasiassa metsätalous, porotalous ja matkailu, harjoittamiseen. Näistä asioista on lausuttu yhteysviranomaisen lausunnossa.  Lisäksi tulisi huomioida luonnon moninaiskäyttö, marjastus, metsästys, kalastus sekä virkistystoiminta. Alueella kulkemista sekä turvallisuusnäkökohtia on syytä edelleen painottaa. Ympäristölautakunta suosittaa että em. asioihin liittyen pidettäisiin yllä neuvottelu- ja tiedostusprosesseja, jotta asioista mahdollisesti johtuvat ongelmatilanteet voidaan ratkaista.

Selostusta voi pitää riittävänä eikä siihen muilta osin ole huomautettavaa.

Rovaniemen ympäristölautakunta

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sini-Sisko Kilpeläinen, terveysvalvonnan johtaja, sini-sisko.kilpelainen@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää antaa lausunnon ympäristötarkastajan ehdotuksen mukaisesti.

Päätös

Ympäristölautakunta kuuli asiassa ympäristötarkastaja Tarja Bergmania.

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Lapin ELY-keskus