Kaupunginhallitus, kokous 9.9.2024

§ 227 Rautiosaaren osayleiskaavan muutos, Rommantien ympäristö

ROIDno-2024-3367

Valmistelija

  • Markku Pyhäjärvi, kaavoituspäällikkö, markku.pyhajarvi@rovaniemi.fi
  • Petteri Lampi, kaavasuunnittelija, petteri.lampi@rovaniemi.fi

Perustelut

Tilapalvelukeskus on hakenut purkamislupaa Rautiosaaren entisen palvelukodin rakennuksille. Palvelukoti lopetti toimintansa vuonna 2017 ja alueen rakennuksille ei ole löydetty uutta käyttöä. Lapin maakuntamuseo toteaa purkamislupahakemuksesta antamassaan lausunnossa, että kohteena olevat rakennukset on voimassa olevassa yleiskaavassa osoitettu rakennustaiteellisesti ja historiallisesti arvokkaisiin rakennuksiin tai pihapiireihin kuuluviksi, joiden purkaminen on yleiskaavassa maankäyttö- ja rakennuslain 41.2 §:n nojalla kielletty. Näin ollen purkamisluvan myöntäminen ei ole mahdollista.

Purkamislupahakemus on sittemmin peruttu. Alueen maankäyttö tulee ratkaista kaavallisen tarkastelun kautta.

Suunnittelualueella on voimassa kaupunginvaltuuston 29.5.2017 § 49 hyväksymä Rautiosaaren osayleiskaava. Alueelle on kaavassa osoitettu palvelujen ja hallinnon alue, jolla ympäristö säilytetään (P/s), lähipalvelujen alue (PL) sekä asuntoalueita (A). Rautiosaaren entisen palvelukodin alueen rakennukset on osoitettu rakennustaiteellisesti ja historiallisesti arvokkaana kohteena (sr).

Osayleiskaavan muutosta tulee ryhtyä tutkimaan rakennussuojeluasian sekä alueen tulevaisuuden maankäytön kannalta. Suunnittelualue on kaupungin omistuksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää käynnistää Rautiosaaren osayleiskaavan muuttamisen entisen palvelukodin alueella Rommantien ympäristössä. Yleiskaavan muutoksella tutkitaan rakennussuojeluasia sekä alueen maankäytön ajantasaistaminen. Yleiskaavan muutos saatetaan vireille sekä kuulemista varten yleisesti nähtäville. Yleiskaavan muutoksen hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Päätös

Kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärvi esitteli asiaa kaupunginhallitukselle.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Kaavoitus

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.