Kaupunginhallitus, kokous 9.9.2024

§ 238 Eroaminen kaupunginhallituksen jäsenen tehtävästä / Miikka Keränen

ROIDno-2021-2013

Valmistelija

  • Eeva-Maarit Kujala, kaupunginsihteeri, eeva-maarit.kujala@rovaniemi.fi

Perustelut

Miikka Keränen pyytää 3.9.2024 saapuneella sähköpostilla eroa kaupunginhallituksen jäsenen tehtävästä. Syyksi eronpyyntöön hän ilmoittaa siirtyvänsä hoitamaan Rovaniemen teatterin toiminnanjohtajan tehtävää, jonka vuoksi hän ei ole enää vaalikelpoinen.

Kaupunginvaltuusto on 19.6.2023 § 74 ja 25.9.2023 § 93 valinnut kaupunginhallitukseen toimikaudeksi 1.7.2023 - 31.5.2025 seuraavat henkilöt:

 

Varsinainen jäsen

Henkilökohtainen varajäsen

Puolue

Pj

Susanna Junttila

Raija Kerätär

KESK

1. vpj

Maria-Riitta Mällinen

Terhi Heikkilä

SDP

2. vpj

Päivi Alaoja

Elina Kuula

KOK

j

Reijo Jylhä

Marko Ruohomäki

KOK

j

Tuomas Koskiniemi

Jani Ylipahkala

PS

j

Timo Tolonen

Matti Henttunen

PS

j

Harri Rapo

Kimmo Niukkanen

SDP

j

Päivi Alanne-​Kunnari

Mari Jolanki

KESK

j

Mari Ikonen

Matti Huutola

VAS

j

Miikka Keränen

Ella Keski-​Panula

Vihreät

j

Riku Tapio

Heikki Luiro

KESK


Kuntalain 70 §:n mukaan luottamustoimesta voi erota pätevästä syystä. Eron myöntämisestä päättää luottamushenkilön valinnut toimielin.

Kuntalain 73 §:ssä säädetään vaalikelpoisuudesta kunnanhallitukseen:

"Vaalikelpoinen kunnanhallitukseen on henkilö, joka on vaalikelpoinen valtuustoon, ei kuitenkaan:

 1) välittömästi kunnanhallituksen alaisena toimiva kunnan palveluksessa oleva henkilö;

 2) henkilö, joka on kunnanhallituksen tehtäväalueella toimivan, kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa;

 3) kunnan palveluksessa oleva henkilö, joka lautakunnan esittelijänä tai muuten vastaa kunnanhallituksen käsiteltäväksi tulevien asioiden valmistelusta;

 4) henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä tai säätiössä, jos kysymyksessä on sellainen yhteisö, jolle kunnanhallituksessa tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa. Tätä kohtaa ei sovelleta kunnan määräysvallassa olevan yhteisön hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäseneen.

Henkilöstön edunvalvonnasta asianomaisessa kunnassa huolehtivan yhteisön hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen puheenjohtaja ei ole vaalikelpoinen kunnanhallitukseen. Vaalikelpoinen ei myöskään ole henkilö, joka yhteisön neuvottelijana tai muussa vastaavassa ominaisuudessa vastaa edunvalvonnasta.

Enemmistön kunnanhallituksen jäsenistä on oltava muita kuin kunnan tai kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa olevia henkilöitä.

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4a §:n mukaan kunnallisissa ja kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto

  • myöntää Miikka Keräselle eron kaupunginhallituksen jäsenen tehtävästä 24.9.2024 alkaen,
  • valitsee kaupunginhallitukseen uuden jäsenen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Päätös

Miikka Keränen poistui kokouksesta esteellisenä (HallintoL 28.1 §, kohta 1, asianosainen) asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Esitys kaupunginvaltuustolle

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.