Tekninen lautakunta, kokous 22.10.2024

§ 156 Vastaus valtuustoaloitteeseen: Pyörä- ja jalkakäytävien merkkaaminen

ROIDno-2023-3629

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Tuomas Koskiniemi ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Rovaniemellä on viime kesän aikana tullut paljon vaaratilanteita ja loukkaantumisia pyöräilijöiden ja kävelijöiden välillä. Kaduillamme keskustassa kulkee monenlaista kulkijaa. Esimerkiksi kuulovammainen joka kävelee jalankulkijoille tarkoitetulla väylällä ei kuule takana tulevaa potkulautaa, pyöräilijää tai sähkömopoa. 

Näin ollen ehdotankin että Rovaniemen sivuille tehdään kartta, jossa selvästi näytetään missä pyörillä kulkevilla menopeleillä on salittua kulkea. Lisäksi ehdotan että pyörä/kävelyteille maalataan kaistat niin kuin muissakin kaupungeissa, missä pyörä kulkee ja missä jalankulkija kulkee."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Perustelut

Tuomas Koskiniemi ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Rovaniemellä on viime kesän aikana tullut paljon vaaratilanteita ja loukkaantumisia pyöräilijöiden ja kävelijöiden välillä. Kaduillamme keskustassa kulkee monenlaista kulkijaa. Esimerkiksi kuulovammainen joka kävelee jalankulkijoille tarkoitetulla väylällä ei kuule takana tulevaa potkulautaa, pyöräilijää tai sähkömopoa. Näin ollen ehdotankin että Rovaniemen sivuille tehdään kartta, jossa selvästi näytetään missä pyörillä kulkevilla menopeleillä on salittua kulkea. Lisäksi ehdotan että pyörä/kävelyteille maalataan kaistat niin kuin muissakin kaupungeissa, missä pyörä kulkee ja missä jalankulkija kulkee."

Vastaus aloitteeseen

Rovaniemen kaupungilla on tällä hetkellä pääsääntöisesti kahden tyyppisiä autoliikenteestä eroteltuja väyliä kävelijöille ja pyöräilijöille: jalkakäytäviä sekä yhdistettyjä pyöräteitä ja jalkakäytäviä. Vain Rovakadulla on eroteltu rinnakkainen pyörätie ja jalkakäytävä. Lainaanrannan rakentamisen myötä tulee lisää rinnakkaista pyörätietä ja jalkakäytävää sekä kokonaan uutena väylätyyppinä pyöräkatu. Yhdistettyt pyörätiet ja jalkakäytävät säilyvät kuitenkin jatkossakin yleisinpänä väylätyyppinä vaikka ydinkeskustassa väylät tulevat jatkossa osin uusiutumaan. Muutostarpeita on selvitetty Rovaniemen kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelman päivityksessä, joka ollut myös toimielinkäsittelyssä kevään 2024 aikana.

Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä jalankulkija kulkee valintansa mukaan väylän jommassa kummassa reunassa. Pyöräilijät ohittavat jalankiulkijat vasemmalta ja ajoneuvon kuljettajina noudattavat keskinäisessä kohtaamisessa oikeanpuoleista liikennettä. Erotelluilla väylillä on liikennemerkeillä osoitettu, missä kunkin väylänkäyttäjän tulee kulkea. Tätä on usein tehostettu pyörää tai jalankulkijaa kuvaavilla ajoratamaalauksilla. Ajoradasta erotettua jalkakäytävää ei erikseen merkitä liikennemerkillä. Jalkakäytävän merkkiä käytettään kuitenkin paikoissa, jossa yhdistetty väylä muuttuu jalkakäytäväksi. Kävelyä ja pyöräillyä koskeviin sääntöihin eri väylätyypeillä voi tutustua Liikenneturvan oppaassa "Jalan & pyöräillen", joka löytyy osoitteesta https://www.liikenneturva.fi/wp-content/uploads/2022/05/jalan_ja_pyoraillen_opas_2024_FI_netti.pdf.

Liikenteessä toimitaan tieliikennelaissa annetujen sääntöjen ja väylien varteen asetettujen liikenteenohjauslaitteiden mukaisesti. Kartalla annettu tieto on haastavaa pitää jatkuvasti ajantasaisena, joten väylätyyppien erotteluun esimerkiksi kaupungin karttapalvelussa ei ole ryhdytty. Liikenteen digitalisaatio kuitenkin kehittyy jatkuvasti ja ajantasaisen väylätiedon sekä liikennemerkkitiedon tarve lisääntyy liikenteen avusteisuuden ja automatisoinnin myötä. Liikenneympäristön informaation lisääntynyt kerääminen yhteisiin valtakunnallisiin tietokantoihin johtanee jossakin vaiheessa mahdollisuuteen saada tarkkaa ja ajantasaista tietoa siitä väylästä ja sen säännöistä, jolla kullonkin liikkuu.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta merkitsee tiedokseen saapuneen aloitteen ja päättää antaa oheisen vastauksen aloitteeseen.

Tiedoksi

Valtuustoaloitteen tekijät, kaupunginvaltuusto