Perustelut
LAUSUNTO YLITORNION KONTIOVAARAN TUULIVOIMAHANKKEEN ARVIOINTIOHJELMA, YLITORNIO, TORNIO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA
Viite: Lapin ELY-keskuksen lausuntopyyntö LAPELY/5808/2024
Lapin ELY-keskus toimii yhteysviranomaisena Kontiovaaran tuulivoimahankkeen YVA-ohjelman ja -selostuksen tekemisessä. ELY-keskus on pyytänyt lausuntoa Ylitornion kunnan ympäristö- ja terveysviranomaisena toimivalta Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunnalta.
Hankkeen tarkoitus ja kuvaus
Hankevastaava Myrsky Energia Oy ja YVA-konsultti WSP Finland Oy.
Hankkeen tarkoitus on tuottaa uusiutuvaa sähköenergiaa kotitalouksille ja teollisuudelle. Myrsky Energia Oy suunnittelee sähköntuotantoa tuulivoimalla Ylitornion kunnan ja Tornion kaupungin alueilla. Hanke sijoittuu noin 9 km Ylitornion keskustasta kaakkoon ja noin 4 km Kainuunkylästä itään. Hankkeessa suunnitellaan korkeintaan 30 tuulivoimalaa. Hankealueen koko on noin 3 670 hehtaaria.
Yksittäisen tuulivoimalan kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä. Voimaloiden yksikköteho on 6 - 10 MW. Hankkeen kokonaisteho on enintään 300 MW.
YVA-menettely
Tuulivoimahanke on laajuudeltaan sellainen, että siihen sovelletaan YVA-lakia (laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä 252/2017). YVA-menettelyssä esitetään eri vaihtoehtoja hankkeelle sekä kuvataan hankkeen vaikutuksia alueen ympäristöön, maisemaan, elinkeinoihin sekä muihin keskeisiin tekijöihin. YVA-ohjelmassa tiivistetysti kerrotaan se mitä alueen nykytilasta ja vaikutuksista tiedetään ja arvioidaan. YVA-ohjelman yhteysviranomaisen lausunnossa otetaan huomioon eri lausujatahojen lausunnot. Tämän perusteella lausutaan YVA-selostus, joka on edellytys mm. kaavoituksen tekemiselle. YVA-menettely ei kuitenkaan ole varsinainen lupamenettely. Lapin ELY-keskus antaa YVA-selostuksesta perustellun päätelmän.
Kontiovaaran YVA-menettelyssä tarkastellaan seuraavia vaihtoehtoja
Tuulivoimaloiden vaihtoehdot
VE0 Hanketta ei toteuteta
VE1 Tuulivoima-alueelle rakennetaan 30 yksikköteholtaan 6 – 10 MW tuulivoimalaa, joiden kokonaisteho on enintään 300 MW
VE2 Tuulivoima-alueelle rakennetaan vähemmän tuulivoimaloita kuin vaihtoehdossa VE1. Vaihtoehto VE2 muodostetaan YVA-menettelyssä tehtävien selostusten valmistuttua.
Sähkönsiirron vaihtoehdot
SVE1 Rakennetaan noin 18.8 km pitkä 400 kV voimajohto tuulivoimala-alueen sähköasemalta itään suunnitteilla olevalle Martimon tuulivoimahankkeen sähköasemalle Tornioon. Voimajohto sijoittuu uuteen johtokäytävään.
SVE2 Rakennetaan noin 12.8 km pitkä 400 kV voimajohto tuulivoima-alueen sähköasemalta etelään TLS Verkko Oy:n Keminmaa-Kolari 110 kV voimajohdon rinnalle ja itään Fingrid Oyj:n Petäjäskoski-Letsi 400 kV voimajohdon rinnalle suunnitteilla olevan Karhakkamaan tuulivoimahankkeen sähköasemalle Tornioon.
SVE3 Rakennetaan noin 2.9 km pitkä 110 kV voimajohto tuulivoimala-alueen sähköasemalta pohjoiseen TLS Verkko Oy:n Keminmaa-Kolari 110 voimajohdon rinnalle TLS Verkko Oy:n Kainuunkylän sähköasemalle
SVE4 Rakennetaan noin 10.7 km pitkä 110 kV voimajohto tuulivoimala-alueen sähköasemalta etelään TLS Verkko Oy:n Keminmaa-Kolari 110 kV voimajohdon rinnalle sekä osittain lisäksi Fingrid Oyj:n suunnitteleman Vuennonkoski-Viitajärvi 400 kV voimajohdon rinnalle TLS Verkko Kitkiäisvaaran sähköasemalle Tornioon.
YVA-ohjelmassa on esitetty seuraavia asioita
Maa-, vesi ja ilma (maa- ja kallioperä, pinta- ja pohjavedet, ilmasto ja ilmanlaatu)
Luonnonvarat (nykytila)
Elollinen luonto (yleiskuvaus ja kasvilajisto, luonnonsuojelu, linnusto, luontodirektiivin liitteiden II ja IV lajit)
Maisema ja kulttuuriympäristö ( maisema, kulttuuriperintö, muinaisjäännökset ja muut kulttuuriperintökohteet)
Maankäyttö ja kaavoitus
Ihmisiin kohdistuvat vaikutukset (sosiaaliset ja terveysvaikutukset, liikenne, melu, välkevaikutukset, viestintäyhteydet ja tutkat)
Poronhoidon vaikutukset
Vaikutukset matkailulle
Yhteisvaikutusten arviointi
Havainnot ja arvio YVA-ohjelmasta
Ohjelmassa on esitetty voimaloiden paikat VE1 osalta. VE2 osalta niiden paikat tarkentuvat selostusten valmistuttua. Ylitornion, Tornion, Pellon ja Tervolan alueella on vireillä lukuisia tuulivoimahankkeita. Näihin liittyy sähkönsiirron eli käytännössä sähkölinjojen rakentamista. Tämän vuoksi on syytä pyrkiä YVA-selostuksessa esittämään em. hankkeiden yhteisvaikutuksia, eli kuinka rakennettavat sähkölinjat sijoittuvat muiden hankkeiden kanssa maastossa. YVA-ohjelmassa on tunnistettu alueen ympäristön kannalta rakentamisvaiheessa mahdollisesti riskiä aiheuttavien happamien sulfidimaiden esiintyminen. Ohjelmassa on huomioitu alueen suojelukohteet sekä sen lähelle sijoittuvat luonnonsuojelukohteet. Samoin on huomioitu mm. pohjavesialue.
Terveydensuojeluviranomaisen lausunto
YVA-ohjelmassa kuvataan, miten hankkeen vaikutuksia on tarkoitus arvioida ja mitä selvityksiä hankealueelle tullaan laatimaan vaikutusten arvioimiseksi. Vaikutukset arvioidaan sekä tuulivoima-alueen että sähkönsiirtoreittien osalta. Ohjelman mukaan hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa painotetaan mm. ihmisten terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen aiheutuvien vaikutusten arviointia sekä yhteisvaikutusten arviointia lähialueen muiden hankkeiden kanssa.
Suunniteltu tuulivoima-alue sijoittuu noin 9 kilometrin etäisyydelle Ylitornion keskusta-alueesta ja noin 4 kilometrin etäisyydelle Kainuunkylästä. Alustava voimalasijoittelun mukaan tuulivoimaloista on lähimpiin vakituisiin asuinrakennuksiin vähintään 2 km etäisyys ja loma-asutukseen vähintään 1,5 km etäisyys. Tuulivoima-alueella sijaitsee ohjelman mukaan kolme lomarakennukseksi luokiteltua rakennusta.
Ihmisiin kohdistuvia vaikutuksia arvioidaan mm. melu-, välke- ja maisemavaikutusten osalta. Arvioinneissa käytetään mm. mallinnuksia ja asukaskyselyitä. Arvioinnissa huomioidaan rakentamisen, toiminnan ja toiminnan lopettamisen aikaiset vaikutukset. Melumallinnuksissa on huomioitava myös sisämelun osalta pienitaajuiselle melulle annetut toimenpiderajat (Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetus 545/2015).
Myös ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arvioinnissa korostuu Kontiovaaran läheisyydessä sijaitsevien muiden tuulivoimahankkeiden huomioiminen yhteisvaikutusten tarkastelemisessa. Lähimpänä tuulivoima-aluetta sijaitsevat Pietinvaaran ja Karhakkamaan tuulivoimahankkeet, jotka rajautuvat Kontiovaaran tuulivoima-alueeseen. Alle 5 kilometrin etäisyydellä Kontiovaaran tuulivoima-alueen rajasta sijaitsee myös Kummunmaan ja Repojänkän tuulivoimahanke, Reväsvaaran ja Koijumaan tuulivoimahankkeet sekä Harjunkorven tuulivoimahanke.
Tuulivoima-alueen pohjoisosassa sijaitsee Kontiovaaran (12976165) E-luokanpohjavesialue, jonka ei katsota soveltuvan yhdyskuntien vedenhankintaan. Tuulivoima-alueen lähimmät vedenhankintaa varten tärkeät pohjavesialueet ovat Lampisenjärvi (12976102), Riisperi (12976180) ja Huitaperi (12976115). Sähkönsiirtoreittivaihtoehdon SVE4 lähettyvillä sijaitsee Revonpesämaan (1285139) vedenhankintaa varten tärkeä pohjavesialue.
Tuulivoima-alueella ja kaikkien sähkönsiirtoreittien alueella on paikoin todettu suuri riski happamien sulfaattimaiden esiintymiselle. Ohjelman mukaan YVA-selostuksessa arvioidaan, aiheutuuko happamista sulfaattimaista mahdollisesti hankkeen maanrakennustöiden aikana vaikutuksia maaperään tai vesistöihin.
Ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto
Tuulivoimahankkeen YVA-ohjelmaa voi pitää yleisellä tasolla riittävänä ja sen perusteella YVA-selostuksen laatimiselle ei ole estettä. VE2 osalta kerrotaan, että sen osalta voimaloiden paikat selviävät selostusten valmistuttua. VE2 osalta ei voida lausua ohjelmavaiheessa. Ohjelmassa on laajalti huomioitu eri ympäristöasioita sekä esitetty niiden tutkiminen ja arviointimenetelmiä. Alueella ei tässä vaiheessa ole tiedossa sellaisia maankäytön rajoituksia, jotka estäisivät YVA-selostuksen teon. Lausunnon antajan mielestä on hyvä esittää hankkeen yhteisvaikutuksia laajasti, koska alueen läheisyyteen sijoittuu muitakin tuulivoimahankkeita. Liikenteen vaikutus etenkin rakentamisvaiheessa on huomiotava. Erityisesti on hyvä kuvata sähkönsiirron vaikutuksia ja toteuttamishankkeita. Hankkeen yhteydessä on syytä kuvata selkeästi ja kattavasti hankkeen maisemavaikutuksia havainnekuvin. Melu- ja väilkevaikutuksiin on syytä paneutua perusteellisesti.
Muutoin YVA-ohjelman perusteella voidaan siirtyä YVA-selostuksen toteuttamiseen.