Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 22.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 149 Asemakaavan muutos kortteli 282 sekä katu- ja virkistysalueet, Korkalovaaran koulun liikennejärjestelyt

ROIDno-2020-1182

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ella Joona, kaavasuunnittelija, ella.joona@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaavoitus / maankäyttöasiantuntija EJ 8.9.2022

Kaupungin yhdyskuntatekniikka on esittänyt asemakaavan muutosta Korkalovaaran koulun tontille sekä sekä sitä ympäröiville katu- ja virkistysalueille. Korkalovaaran koululle on tehty selvitys kestävien liikkumistapojen edistämistämisestä ja liikenneturvallisuuden parantamisesta. Kaavamuutoksella Miehentien ajoneuvoliikenne on tarkoitus katkaista koulun ja päiväkodin väliseltä alueelta. Suunnittelualueelle lisätään saatto- ja pysäköintialueita sekä parannetaan jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä.

Asemakaavamuutos kuulutettiin vireille 13.8.2021 Lapin Kansassa sekä kirjeellä rajanaapureille. Asemakaavan muutoksesta on laadittu 16.5.2022 päivätty luonnos, joka on valmisteltu selvityksestä saadun loppuraportin pohjalta. Kaavaluonnos ja voimassa oleva asemakaava asetettiin valmisteluvaiheen osalta nähtäville 20.5.- 20.6.2022. Kaavaluonnokseen on voinut tutustua nähtävilläolon aikana kaavoituksessa, palvelupiste Osviitassa sekä kaupungin internet-sivuilla kaavatorilla. Vireilletulon ja valmisteluvaiheen aikana kaavaluonnoksesta jätettiin neljä mielipidettä, joihin on vastattu kaavaselostuksen liitteenä olevassa vuorovaikutuslomakkeessa. Valmisteluvaiheen kuulemisen jälkeen kaava-alueella sijaitsevaan liikennepuistoon on lisätty rakennusoikeutta 100 k-m², joka mahdollistaa liikennepuiston toimintoja tukevan kioski/varastorakennuksen rakentamisen. Toimenpide on tehty kaupungin nuorisotoimen ehdottamana, koska liikennepuiston kävijämäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta.

Kaavoitus esittää, että kaavaehdotuksen pohjaksi valitaan 16.5.2022 päivätty ja 2.9.2022 korjattu kaavaluonnos. Asemakaavan muutoksella Miehentie katkaistaan ajoneuvoliikenteeltä ja katualue siirtyy kävely- ja pyörätie käyttöön. Miehentien eteläinen katuosuus nimetään uudelleen Aseveljentieksi läheisen Aseveliaukean mukaan. Korkalovaaran koulun tontin 5 käyttötarkoitus säilyy opetustoimintaa palvelevana rakennusten korttelialueena (YO) samalla kerrosluvulla ja rakennustehokkuudella. Korkalovaaran puisto säilyy lähivirkistysalueena (VL) ja liikennepuiston alueelle osoitetaan rakennusoikeutta 100 k-m². 

Lisätietoja:
kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärvi
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi
puh. 040 578 9283

maankäyttöasiantuntija Ella Joona
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi
puh. 050 567 4096

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ylinampa, palvelualuepäällikkö, jukka.ylinampa@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää, että 3.kaupunginosan korttelin 282 tontin 5 sekä katu- ja virkistysalueiden asemakaavan muutos asetetaan ehdotusvaiheen kuulemista varten julkisesti nähtäville 16.5.2022 päivätyn ja 2.9.2022 korjatun kaavaluonnoksen mukaisesti. Asemakaavan muutoksen hyväksyy yhdyskuntasuunnittelun lautakunta. 

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Ella Joona, kaavasuunnittelija, ella.joona@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaavoitus / maankäyttöasiantuntija EJ 3.11.2022

Korkalovaaran koulua ja sen ympäristöä koskeva asemakaavan muutos aineistoineen on pidetty ehdotusvaiheen kuulemista varten yleisesti nähtävillä 28.9 - 28.10.2022 palvelupiste Osviitassa sekä kaupungin internet-sivuilla kaavatorilla. Nähtävilläpidosta ilmoitettiin 27.9.2022 lehtikuulutuksella Lapin Kansassa ja kirjeellä rajanaapureille. Kuulemisen aikana saapui kolme muistutusta, jotka on käsitelty vuorovaikutuslomakkeessa. Muistutukset koskivat pääosin Miehentien alkupään uudelleen nimeämistä ja sen tarpeellisuutta.

Asemakaavaehdotuksessa Korkalovaaran koulun tontin 5 käyttötarkoitus säilyy opetustoimintaa palvelevana rakennusten korttelialueena (YO) samalla kerrosluvulla ja rakennustehokkuudella. Koulun tonttia laajennetaan, jotta koulun piha-alueelle saadaan toimivat jättö- ja pysäköintijärjestelyt. Miehentie katkaistaan ajoneuvoliikenteeltä koulun ja päiväkodin väliseltä alueelta, jolloin katualue vapautuu kävely- ja pyörätie käyttöön. Miehentien katkaisemisen vuoksi kadun alkupää tulee nimetä uudelleen. Nimeksi valikoitui Aseveljentie viereisen Aseveliaukean mukaan. Korkalovaaran puistossa sijaitsevaan liikennepuistoon osoitetaan rakennusoikeutta 100 k-m² kioski/varastorakennuksen rakentamista varten.

Kaavoitus esittää yhdyskuntasuunnittelun lautakunnalle, että se hyväksyy korttelin 282 tonttia 5 sekä katu- ja virkistysalueita koskevan 16.5.2022 päivätyn ja 2.9.2022 korjatun asemakaavan muutoksen.

Lisätietoja:
kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärvi
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi
puh. 040 578 9283

maankäyttöasiantuntija Ella Joona
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi
puh. 050 567 4096

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ylinampa, palvelualuepäällikkö, jukka.ylinampa@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää hyväksyä 3.kaupunginosan korttelin 282 tonttia 5 sekä katu- ja virkistysaluetta koskevan asemakaavan muutoksen 16.5.2022 päivätyn ja 2.9.2022 korjatun kaavakartan mukaisesti. 

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa kaupungingeodeetti Pertti Onkaloa.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Täytäntöönpano: kaavoitus