Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 22.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 153 Valtuustoaloite kevyenliikenteen väylästä Kolpeneentielle

ROIDno-2021-4850

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Sanna Luoma ym. jättäivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Aloite kevyenliikenteenväylän rakentamisesta Kolpeneentielle (matkajängäntieltä kolpeneentien kautta vuopajanrantaan)

Ounasrinteen uusi peruskoulu sijaitsee Matkajängänteillä, johon kuljetaan mm. Ounasrinteeltä ja Pöykkölän alueelta. Kolpeneentietä käytetään yleisesti läpikulkutienä mm. Ranuanteiltä Matkajängäntielle ja Pöykkölään. Kolpeneentietä käytetään myös yleisesti lenkkeily- ja pyöräilyreittinä. Alueella on vilkas liikenne ja nopeudet kohoavat hyvin usein vaarallisiin lukemiin, varsinkin alamäkeen. Kolpeneentiellä ei ole kevyenliikenteenväylää, vaan autoilijat, pyöräilijät ja kävelijät kulkevat sekaisin kapealla tiellä. Tämä on erityisen vaarallista pienille koululaisille, jotka pyöräilevät Kolpeneentiellä Ounasrinteen kouluun ja ylittävät risteyksiä. Samoin Kivikaudentie, joka kääntyy kohti keskussairaalaa on mutkainen ja vaarallinen. Kevyenliikenteenväylä loppuu kesken, Vuopajanrannan kohdalle. Kolpeneentien kevyenliikenteenväylän myötä liikenneturvallisuus paranisi ennen kuin vakavia onnettomuuksia sattuu! Liitteenä kartta."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle toimenpiteitä varten.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Aku Raappana, suunnittelupäällikkö, aku.raappana@rovaniemi.fi

Perustelut

Valtuutettu Sanna Luoma ym. ovat jättäneet valtuustoaloitteen, missä esitetään kevyenliikenteen väylän rakentamista Kolpeneentielle.

Yhdyskuntatekniikan yksikkö on tutkinut aloitetta ja toteaa seuraavaa.

Aloitteessa esitetty väylätarve on todettu tarpeelliseksi Rovaniemen kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelmassa 2030 (KH 12.9.2016 § 354). Väylä on esitetty kehittämisohjelman karttakuvassa sivulla 26 merkinnällä puuttuva yhteys. Reitit on luokiteltu reitin verkollisen aseman ja käyttäjämäärien mukaan pääreiteiksi, aluereiteiksi ja muuksi pyöräverkoksi. Yhteys Kivikaudentie – Kolpeneentie – Matkajängäntie kuuluu luokitukseltaan muuhun pyöräverkkoon.

Kehittämisohjelman perusteella on jo tehty puuttuvien yhteyksien rakentamista, mutta toimenpiteet ovat toistaiseksi kohdentuneet pää- ja aluereiteille. Suurin osa toteutetuista kohteista on tehty osana katuverkon saneerausta tai uudisrakentamista. Resursseja on suunnattu myös olemassa oleva väylästön perusparantamiseen.

Vuodesta 2022 alkaen on talousarvioon varattu jalankulku- ja pyöräteille erillinen kehittämisraha, joka oli vuonna 2022 400 000 €. Summa mahdollistaa paremmin jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden kehittämisen. Aloitteessa esitetty puuttuva väyläosuus on pituudeltaan noin 1,5 km ja toteutuskustannus noin 800 000 €.

Lähivuosina on rakenteille tulossa useita kouluhankkeita, joiden kanssa samanaikaisesti pyritään parantamaan koululaisten kulkuyhteyksiä ja niiden turvallisuutta koulujen välittömässä läheisyydessä. Myös pyöräilyn pääreittien yhteyspuutteiden ja laatutason parantamiseen kohdistuu tarpeita lähivuosille. Aloitteessa esitetyn väylätarpeen toteutus tulee todennäköisesti sijoittumaan vuoteen 2030 ulottuvan kehittämisohjelman viimeisille vuosille.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ylinampa, palvelualuepäällikkö, jukka.ylinampa@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta merkitsee aloitteen ja yhdyskuntatekniikan vastauksen tiedokseen.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa palvelualuepäällikkö Jukka Ylinampaa.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijälle