Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 22.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 152 Valtuustoaloite Selvitys kadunylitysjärjestelyiden turvallisuudesta

ROIDno-2022-1474

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Miikka Keränen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Joukkoliikenteen lisääminen on hyödyllistä monella tapaa. Se muun muassa vähentää liikenteeseen liittyviä päästöjä, mahdollistaa erilaisten ihmisten liikkumista kaupungissa ja vähentää ruuhkia. Mitä enemmän vuoroja, reittejä ja joukkoliikenteen käyttäjiä, sen parempi meille kaikille. 

Rovaniemellä joukkoliikenne on ollut valitettavasti usein sivuosassa liikennesuunnitelmia. Se näkyy muun muassa siinä, että joukkoliikenteen keskeisiä vaihtopaikkoja ei ole suunniteltu kadunylitysten osalta riittävän turvallisiksi tai toimiviksi. Esimerkiksi moni joutuu ylittämään Hallituskadun juosten keskeltä tietä, jotta ehtisi vaihtoyhteyteensä toisella puolella katua. Suunnittelemattomuus aiheuttaa vaaratilanteita. Vastaavia ongelmia on muun muassa Lyseonpuiston lukion kohdalla ja myös ydinkeskustan ulkopuolella. 

Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemen kaupunki selvittää turvallisten kadunylitysjärjestelyjen kehittämistä ja lisäämistä joukkoliikenteen vaihtopaikoilla. Erityisesti ratkaisuja tulee selvittää koskien Hallituskadun ylitystä poliisiaseman kohdalla ja Ruokasenkadun ylitystä Lyseonpuiston lukion kohdalla, mutta selvityksen yhteydessä tulee kartoittaa myös muut vaaratilanteita aiheuttavat paikat ja aikataulutukset. Turvallinen kadunylitys voi tarkoittaa esimerkiksi uusia suojateitä, korotettuja suojateitä tai muita järjestelyjä."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle toimenpiteitä varten.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle toimenpiteitä varten.

Valmistelija

  • Aku Raappana, suunnittelupäällikkö, aku.raappana@rovaniemi.fi

Perustelut

Valtuutettu Miikka Keränen ym. ovat jättäneet valtuustoaloitteen, missä esitetään kadunylitysjärjestelyjen turvallisuuden selvittämistä.

Yhdyskuntatekniikan yksikkö on tutkinut aloitetta ja toteaa seuraavaa.

Aloitteessa koetaan turvattomiksi erityisesti kaksi joukkoliikenteen pysäkkialuetta, Valtakadulla poliisilaitoksen ja Lääninhallituksen välissä sekä Ruokasenkadulla Lyseonpuiston kohdalla.

Molemmat paikat on suunniteltu ja toteutettu viimeisten vuosien aikana. Niissä joukkoliikenteen pysäkkijärjestelyt ovat olleet erityisen huomion kohteena.

Valtakadulla pysäkiltä toiselle kadun yli juokseminen tiedettiin ongelmaksi jo ennen peruskorjausta. Pysäkit eivät aikataulullisesti ole suunniteltu vaihtopysäkeiksi, vaan ajat sovitetaan vaihtoa varten Ruokasenkadulla. Kuitenkin joihinkin vuoroihin voi onnistua vaihtamaan myös tällä pysäkkiparilla.  Liian tiukka vaihtoaika voi johtaa oikomiseen pysäkiltä toiselle kulkematta turvallisesti suojatien kautta. Suojateiden turvallisuus on Valtakadulla paras mahdollinen, kun liittymissä pysäkkien molemmin puolin on liikennevalot. Suunnittelu aikana harkittiin esteaidan rakentamista keskisaarekkeelle suojateiden väliin, mutta silloin siitä luovuttiin. Tilanne on peruskorjauksen jälkeen saadun palautteen määrän perusteella ollut aiempaa parempi, mutta edelleen ylittämistä suoraan pysäkiltä toiselle tapahtuu. Jos tilanteeseen halutaan puuttua, niin esteaidan rakentaminen on mahdollista.

Ruokasenkadulla ovat koko paikallisliikenteen kannalta keskeiset pysäkkialueet. Lähes kaikki linjat kulkevat Ruokasenkadun kautta ja se mahdollistaa vaihdot linjoilta toisille. Vaihtomahdollisuus Ruokasenkadulla on myös otettu huomioon aikatauluja suunniteltaessa. Ruokasenkatu on vasta uudistettu. Se on suunniteltu ja rakennettu pitkälti joukkoliikenteen, jalankulun ja pyöräilyn ehdoilla. Lyseonpuiston lukion kohdalla Poromiehentien ja Kansankadun välillä on kadun molemmin puolin pysäkkialueet, joissa voi olla yhtä aikaa neljä linja-autoa puolellaan ottamassa ja jättämässä matkustajia. Linja-autojen välistä ei ole mahdollista tehdä turvallista ylitysmahdollisuutta jalankulkijalle, vaan ylityksen on tapahduttava aluetta rajaavien katujen risteyksissä olevien suojateiden kautta.

Korotetut suojatiet ja muutkin hidasteet sopivat ylinopeuksien karsimiseen henkilöautoilta, mutta bussireiteillä niitä ei yleensä käytettä. Linja-auto joutuu ylittämään hidasteet lähes ryömintävauhtia ja ne aiheuttavat myös epämukavuutta matkustajille. Pysäkkien läheisyydessä matkustajat lähtevät usein siirtymään oville ennen auton pysähtymistä ja hidasteet näissä paikoissa voivat altistaa vahingoille.

Yleisesti pysäkeissä, pysäkkien varusteissa, esteettömyydessä ja kulkujärjestelyissä on parannettavaa. Pysäkeistä onkin laadittu kattava selvitys, jossa tarvittavia toimenpiteitä ja niiden toteuttamisjärjestystä on määritelty. Parannuksiin on vuosittain kohdennettu määräraha, jolla toimenpiteitä on jo alettu tekemään.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ylinampa, palvelualuepäällikkö, jukka.ylinampa@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta merkitsee aloitteen ja yhdyskuntatekniikan vastauksen tiedokseen.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa palvelualuepäällikkö Jukka Ylinampaa.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti palvelualuepäällikön esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijälle