Tarkastuslautakunta, kokous 10.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Tarkastuspäällikön viran avaaminen haettavaksi

ROIDno-2022-4874

Valmistelija

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Tarkastuspäällikkö on irtisanoutunut virastaan 1.12.2022 lukien eläkkeelle siirtymisen johdosta. Kaupunkitarkastaja yhdessä tarkastuspäällikön kanssa muodostaa lautakunnan alaisen virkahenkilöstön. Tarkastuspäällikön viranhoito on järjestetty määräaikaisena avoimen viran hoitona ajalle 1.12.2022 - 28.2.2023.

Tarkastuslautakunnan kuntalakiin perustuvat tehtävät muodostuvat tarkastustoimen tehtävistä, talouden ja toiminnan arvioinnista sekä sidonnaisuusilmoituksiin liittyvistä tehtävistä. Uuden kuntalain myötä painopiste on siirtynyt yhä enemmän konserninäkökulmaa huomioivaksi. Osaamista erityisesti kaupungin arviointityössä tulee vahvistaa. Tarkastuspäälliköltä edellytettävät osaamisvaatimukset on syytä päivittää vastaamaan nykyisen viranhoidon tarpeita. 

Soveltuvana kelpoisuusvaatimuksena voidaan pitää ylempää korkeakoulututkintoa. Kelpoisuusvaatimuksen ohella viran menestyksekäs hoito edellyttää hyvää perehtyneisyyttä viran tehtäväalaan sekä työkokemusta kunnan tai kuntakonsernin asiantuntijatehtävistä. Erityistä merkitystä on kokemuksella, joka on hankittu arviointityössä. 

Tarkastuspäällikön valitsee tarkastuslautakunta. Virkasuhteen julistaa haettavaksi hallintosäännön 56 §:n 2 momentin perusteella valitseva viranomainen. Avoimeksi jääneen viran kelpoisuusehdot vahvistaa se toimielin, jonka alaisuuteen virka kuuluu. Toistaiseksi voimassa oleviin virkasuhteisiin tehtävät henkilövalinnat tulee päättää esittelystä. Toimiohjeet virka-asioissa kuvataan hallintosäännössä, jonka kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kuntalain nojalla.

Kaupunginhallitus on 19.10.2020 § 341 päättänyt, että toimielinten valitsemien viranhaltijoiden palkasta päättää valitseva toimielin. Tarkastuspäällikön viran tehtäväkohtainen palkka (hinnoittelun ulkopuolinen tehtävä) on 5189,84 euroa eikä sitä ole tarpeen muuttaa viran täyttämisen yhteydessä. 

Vt. tarkastuspäällikkö Juuso Kataja on ilmoittanut olevansa esteellinen tarkastuspäällikön viran täyttämisen valmistelun osalta. Hallintosäännön 85 §:n 3 momentin perusteella tarkastuslautakunta voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä. Hallintosäännön 154 §:n mukaan toimielin voi tällöin päättää, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sanna Luoma, sanna.luoma@rovaniemi.fi

Tarkastuslautakunta päättää, että esittelijän ollessa esteellinen tämä asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä ja, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta.

Tarkastuslautakunta päättää

1. vahvistaa tarkastuspäällikön viran kelpoisuusehdoksi ylemmän korkeakoulututkinnon ja erinomaisen suomen kielen kirjallisen ja suullisen taidon,

2. julistaa tarkastuspäällikön viran haettavaksi 31.1.2022 klo 12.00 mennessä liitteenä olevan hakukuulutuksen mukaisesti,

3. hakuilmoitus julkaistaan KuntaRekryssä ja Mol.fi:ssä ja, että

4. rekrytointi toteutetaan anonyyminä rekrytointina siihen saakka, että haastateltavat on valittu.

5. Lisäksi tarkastuslautakunta päättää, että valintaprosessin tukena voidaan käyttää ulkopuolisen palveluntarjoajan toteuttamaa soveltuvuusarviointipalvelua ja päättää valintaa valmistelevan työryhmän joka valitsee haastateltavat, suorittaa haastattelut ja tekee tarkastuslautakunnalle esityksen soveltuvuusarviointiin lähetettävistä hakijoista.

 

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että vt. tarkastuspäällikkö Juuso Kataja ja asiakaspalveluvastaava Henna Penttilä poistuivat esteellisinä kokouksesta tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (hallintolaki § 28.1 kohta 1). Lisäksi merkittiin, että hallintosihteeri Oona Kurth toimi kokouksen pöytäkirjanpitäjänä tämän asian käsittelyn ajan.

Merkittiin pöytäkirjaan, että varajäsen Pekka Lehto saapui paikalle kokoustilaan tämän asian käsittelyn aikana kello 16.26. 

Tarkastuslautakunta päätti puheenjohtajan ehdotuksen mukaisesti. Valintatyöryhmään valittiin puheenjohtaja Sanna Luoma sekä jäsenet Petri Keihäskoski, Elina Holm ja Riitta-Maija Hokkanen. 

Merkittiin pöytäkirjaan, että henkilöstö- ja hallintojohtaja Antti Määttä sekä hallintosihteeri Oona Kurth poistuvat kokouksesta tämän asian käsittelyn jälkeen kello 16.33.

Tiedoksi

Antti Määttä, Paavo Aarnio

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.