Kaupunginhallitus, kokous 30.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Selvitys Front Financen ja Front Capitalin menettelystä

ROIDno-2021-63

Valmistelija

  • Hanna Haurinen, henkilöstölakimies, hanna.haurinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 8.10.2020 § 325 vahvistanut asianajotoimisto Krogerus Oy:n toimeksiannon. Osana toimeksiantoa Krogerus on pyydetty selvittämään ja arvioimaan onko Front Capital Oy antanut asianmukaiset tiedot ja muutenkin toiminut lain mukaisesti Rovaniemen kaupungin tehdessä kaksi pääomaltaan miljoonan euron suuruista velkakirjasijoitusta Front Finance Oy:hyn. Tämä selvitys on valmistunut 30.10.2020. 

Muistiossa Krogerus on arvioinut sitä, ovatko Front Capital Oy ja Front Finance Oy täyttäneet soveltuvin osin sijoituspalvelulain ja arvopaperimarkkinalain mukaiset velvoitteet suhteessa kaupunkiin sijoittajana. Muistiota on käsitelty kaupunginhallituksessa ajankohtaisissa asioissa sen valmistuttua. Asiasta ei ole tuolloin tehty päätöstä. Ottaen huomioon, että muistiossa on otettu kantaa muun muassa mahdollisiin jatkotoimiin ja kanneperusteisiin sekä niiden menestymisen mahdollisuuksiin Front Capital Oy:ltä ja Front Finance Oy:tä kohtaan, asia on syytä tuoda päätöksentekoon.

Muistio analysoi toiminnan asianmukaisuuden sijoituspalvelulain ja arvopaperimarkkinalain näkökulmasta ja erittelee asiassa löydetyt mahdolliset vastuuperusteet. Krogeruksen selvityksen mukaan vaikka asiassa on vastuuperusteita, on mahdollisen vahingonkorvausvaatimuksen menestyminen heidän arvionsa mukaan kuitenkin matala. Tämä sekä oikeudessa esitettävän vahingonkorvausvaatimuksen kuluriski ja julkisuus huomioon ottaen asiassa ei ole aiheellista viedä Front Capital Oy:n ja Front Finance Oy:n osalta eteenpäin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi Krogeruksen muistion 30.10.2020 ja päättää olla ryhtymättä toimiin Front Capital Oy:tä ja Front Finance Oy:tä vastaan.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan sijaisen esityksen mukaisesti.

Kaupunginhallitus piti kokoustauon tämän pykälän käsittelyn jälkeen kello 14.27 - 14.50. Puheenjohtaja piti nimenhuudon tauon jälkeen ja totesi, että Mikkel Näkkäläjärvi oli poistunut kokouksesta ja Juha-Pekka Mikkola oli siirtynyt etäyhteyteen.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.