Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 21.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Kaavoituksen käynnistäminen 4. kaupunginosa, 698-4-4001-2, Lähteentie 5

ROIDno-2023-362

Valmistelija

  • Sipi Hintsanen, kaupunginarkkitehti, sipi.hintsanen@rovaniemi.fi
  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Perustelut

Lapin ensi- ja turvakoti ry omistaa asemakaavan mukaisen YS-tontin 4-4001-2 osoitteessa Lähteentie 5. Yhdistyksen kanssa on neuvotteluissa sovittu asemakaavamuutoksen käynnistämisestä.

Tontilla sijaitsee vuonna 1957 valmistunut rakennus ja vuonna 1990 valmistunut laajennusosa, joiden kerrosala on yhteensä 2.088 kem2. Tilat ovat epäkäytännölliset ja liian pienet nykyiseen toimintaan ja kiinteistön iän ja kunnon edellyttämä peruskorjaus ei ole tarkoituksenmukaista. Yhdistyksen toiminnan turvaamiseksi uudisrakentaminen tulisi aloittaa kiireellisesti.

Lapin ensi- ja turvakoti ry esittää tavoitteenaan, että tontille mahdollistetaan yhteensä noin 4150 – 4700 kem2 rakennusoikeutta, joka mahdollistaisi alueelle uuden ensi- ja turvakodin sekä asuinkerrostalon rakentamisen.

Tontti on voimassa olevassa asemakaavassa merkitty sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten (YS) korttelialueeksi, jonka rakennusoikeus on merkitty tehokkuusluvulla e=0,5. Tehokkuusluvulla määräytyvä rakennusoikeus on yhteensä 2963 kem2.

Paikkatieto- ja tonttipalvelut on valmistellut oheisen sopimusluonnoksen, jolla maanomistajan kanssa sovitaan kaavoituksen käynnistämisestä, kaavoituksesta aiheutuvista kustannuksista sekä esitetään tavoitteet ja lähtökohdat kaavoituksen käynnistämiselle. Sopijapuolet sitoutuvat neuvottelemaan mahdollisen asemakaavan muutosluonnoksen/-ehdotuksen julkisesti nähtävillä olon jälkeen sopimusaluetta koskevan maankäyttösopimuksen Kaupungin maapoliittiseen ohjelmaan kirjattujen sopimusperiaatteiden mukaisesti.

Hallintosäännön mukaisesti yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää toimialansa suunnittelu- ja urakkasopimuksista ja muista sopimuksista.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää hyväksyä oheisen liitteen mukaisen sopimusluonnoksen kaavoituksen käynnistämisestä sekä valtuuttaa kaupungingeodeetin allekirjoittamaan sopimus siten, että sen varmistaa kaupungingeodeetin ohella toinen teknisten palveluiden viranhaltija.

 

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Lapin ensi- ja turvakoti ry, Kaavoitus/Pyhäjärvi, Hintsanen, Paikkatieto- ja tonttipalvelut/Onkalo, Björkbacka