Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 21.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Ympäristöasiantuntijan viran perustaminen

ROIDno-2023-493

Valmistelija

  • Janne Alkki, vt. kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi
  • Samppa Määttä, hallintopäällikkö, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin elinvoimapalvelujen toimialalla, teknisissä palveluissa on tunnistettu tarve uudistaa ja vahvistaa ympäristöasioiden edistämisen ja hoidon resursseja. Tähän pystytään vastaamaan perustamalla ympäristöasiantuntijan virkavakanssi, joka sisältyy vuoden 2023 henkilöstösuunnitelmaan nimikkeellä ympäristöinsinööri.

Suunnitellulla resurssilisäyksellä pystytään vastaamaan nykyistä paremmin erityisesti seuraaviin toimialan tehtäväkokonaisuuksiin:

  • Kaupungille kuuluvat jätehuoltoa koskevat tehtävät
  • Pilaantuneiden maa-ainesten (PIMA, jäte) aiheuttamat selvitys-, hankinta- ja koordinointitarpeet
  • Hulevesiasioiden asiantuntijuuden, koordinoinnin ja edistämisen tarpeet.

Näistä tehtävistä jätehuollon tehtävien on arvioitu alkuvaiheessa vievän noin 80  prosenttia ympäristöasiantuntijan työajasta. Ympäristöasiantuntijan palkka katetaan tältä osin kokonaisuudessaan jätemaksutaksan mukaisilla jätemaksutuloilla. 

Tällä järjestelyllä jätehuoltoa koskeva tehtäväkokonaisuus irrotetaan nykyisen kiertotalousasiantuntijan tehtävistä, jotta kiertotalouden ja kestävän kehityksen edistämiselle ja vaikuttamistyölle pystytään kohdistamaan nykyistä enemmän työaikaa. Kestävä kehitys ja siihen sisältyvä kiertotalous ovat teemoina konserninlaajuista ja poikkihallinnollista yhteistyötä ja vuorovaikutusta vaativa kokonaisuus, joihin on sidoksissa merkittävä osa nykyisistä kansallisista ja kansainvälisistä rahoituslähteistä. Tästä syystä tähän kokonaisuuteen on tärkeää pystyä kohdistamaan nykyistä enemmän resurssointia myös Rovaniemen kaupungilla.

Ympäristöasiantuntijan viran kelpoisuusehdoksi on tehtävän vaativuuden ja monitahoisuuden vuoksi tarkoituksenmukaista asettaa soveltuva korkeakoulututkinto. Palkkaus määräytyy TS:n  mukaisesti, tehtäväpalkka vahvistetaan tehtäväkuvauksen ja TVA:n mukaiseksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää esityksen mukaisesti 1.3.2023 alkaen perustaa ympäristöasiantuntijan viran ja myöntää viran täyttöluvan. Vakanssi sijoittuu elinvomapalvelujen teknisten palvelujen palvelualueelle.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa vt. kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

henkilöstö- ja hallintojohtaja, elinvoimapalvelujen johdon assistentti