Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 21.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 Asemakaavan muutos kortteleissa 21, 22, 24-27 sekä katu-, erityis- ja virkistysalueilla, Muurola

ROIDno-2022-967

Valmistelija

  • Petteri Lampi, kaavasuunnittelija, petteri.lampi@rovaniemi.fi

Perustelut

Muurolan asemakaavamuutoksen laatiminen korttelien 21-27 alueilla sekä katu,- eritys,- ja virkistysalueilla on saatettu vireille kaavoituspäällikön 8.3.2022 § 5 tekemän viranhaltijapäätöksen mukaisesti asettamalla osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtäville 14.-27.4.2022. Vireilletulosta ilmoitettiin kuulutuksella Lapin Kansassa 13.4.2022. Asemakaavamuutoksen aineistoon on ollut mahdollisuus tutustua nähtävilläpidon aikana palvelupiste Osviitassa, kaavoituksessa ja kaupungin internet- sivuilla kaavatorilla. Kuulemisen aikana esitetyt mielipiteet on mahdollisuuksien mukaan huomioitu jatkotyössä.

Asemakaavamuutoksella tutkitaan kortteleiden 24-26 sekä osittain kortteleiden 21,22 ja 27 alueiden maankäyttöä, tavoitteena selkeyttää alueen asemakaavaa ja kiinteistöjakoa rakennettu ympäristö huomioiden sekä samalla päivittää aluetta koskevat kaavamääräykset. Muutoksessa tarkastellaan asemakaavan rakentamattomien katualueiden tarpeellisuus ja sijoittuminen sekä yleisten korttelialueiden laajuus ja käyttötarkoitus.

Alueelle on laadittu 9.9.2022 päivätty asemakaavan muutosluonnos. Luonnoksessa tarpeettomaksi nähty Muuraintien jatke poistettiin ja vastaavasti Pasmantietä ja Pajatietä hieman jatkettiin. Asuinpientalojen tontien rajauksia muutettiin tarkoituksenmukaisemmiksi ja käytöstä poistuvan Muurolan päiväkodin alue muutettiin pientalovaltaiseksi alueeksi, joka sallii myös palveluasumisen toteuttamisen. Muurolan kappelille varattua aluetta myös hieman pienennettiin, jolloin virkistysalueet vastaavasti ovat kasvaneet ja samalla turvattiin alueella tunnetun muinasjäännöksen alue. Alueella sijaitseva vanha vuonna 1872 valmistunut Peterin talo osoitettiin suojeltuna rakennuksena.

Valmisteluvaiheen kuuleminen on suoritettu asettamalla aineisto yleisesti nähtäville 28.9.-11.10.2022. Kuulutus nähtävilläpidosta julkaistiin 27.9.2022 Lapin Kansassa sekä kirjeillä osallisille. Asemakaavan muutosluonnoksen aineistoon on ollut mahdollisuus tutustua nähtävilläpidon aikana palvelupiste Osviitassa, kaavoituksessa ja kaupungin internet- sivuilla kaavatorilla. Kuulemisen aikana saatiin Lapin ELY-keskuksen ja Lapin maakuntamuseon lausunnot sekä 5 mielipidettä. Lausunnot ja mielipiteet sekä niihin annetut vastineet ovat erillisenä liitteenä.

Valmisteluvaiheen kaavaluonnokseen nähden asemakaavan muutosehdotukseen tehtiin vain pieniä tarkennuksia. Kahden tontin rakennusaloja hieman laajennettiin. Kaavamääräyksiä ja kaavaselostusta täydennettiin saatujen lausuntojen perusteella.

Kaavoitus esittää, että 10.2.2023 päivätty Muurolan asemakaavamuutos esitetään ehdotusvaiheen kuulemiseen.

Lisätietoja:

vs. kaavoituspäällikkö Sipi Hintsanen
puh. 050 5626314

kaavasuunnittelija Petteri Lampi
puh. 040 5046755

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää, että 19. kaupunginosan Muurolan asemakaavan muutos asetetaan ehdotusvaiheen kuulemista varten julkisesti nähtäville 10.2.2023 päivätyn kaavakartan mukaisesti. Nähtävillä olon aikana pyydetään lausunnot Lapin ELY-keskukselta, Lapin maakuntamuseolta ja ympäristölautakunnalta. Asemakaavan muutoksen hyväksyy yhdyskuntasuunnittelun lautakunta.

Päätös

Asiat 29 ja 30 käsiteltiin pykälän 19 jälkeen.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa kaavasuunnittelija Petteri Lampea. Lampi oli paikalla kokouksessa kuulemisen ajan.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Kaavoitus