Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 21.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Oikaisuvaatimus kaupungingeodeetin päätöksestä, Maa-alueiden vaihto Napapiirillä

ROIDno-2022-4300

Valmistelija

  • Jukka Björkbacka, maanmittausasiantuntija, jukka.bjorkbacka@rovaniemi.fi

Perustelut

Santa Claus Holiday Village Oy on tehnyt oikaisuvaatimuksen kaupungingeodeetin päätöksestä 4.1.2023 § 5 liittyen maa-alueiden vaihtoon Napapiirillä. 

Päätöksessä käytetyt hinnoittelut perustuvat voimassa olevan asemakaavan mukaisten käyttötarkoituksen hinnoitteluihin sekä tontinosien että katualueiden osalta. Päätöksen mukaisen maanvaihdon tavoitteena on saada muodostettua asemakaavan mukainen katualue, jonka parantaminen on yhdyskuntatekniikan työohjelmassa kesällä 2023. Samalla kaupunki luovuttaa Santa Claus Holiday Village Oy:lle asemakaavassa sitovan tonttijaon mukaiset tontinosat tontteihin 18-5800-2 ja 18-5804-3, jotta tontit voidaan lohkoa ja saada rakentamiskelpoisiksi. 

Kaupungingeodeetin päätös perustuu Santa Claus Holiday Village Oy:n kanssa käytyyn neuvotteluun. Kaupungingeodeetin päätös ei sido toista osapuolta päätöksen mukaiseen kiinteistönluovutukseen.

Oikaisuvaatimuksessa on esitetty kaupungin luovutettavaksi 3840 m2 asemakaavan mukaista viheraluetta. Kaupunki ei luovuta asemakaavassa yleisiksi alueiksi osoitettuja alueita yksityisomistukseen. Mikäli alueen ei kuitenkaan katsota olevan yleisen käytön kannalta merkittävä voidaan alueelle antaa käyttöoikeus esim. ohjelmapalveluihin liittyviin kulku-urille.

Paikkatieto- ja tonttipalvelujen edustajat ovat pitäneet katselmuksen alueelle Santa Claus Holiday Village Oy:n edustajien kanssa. 

Tähtikujan katualueella oleva alue, sekä kortteleiden 5800 ja 5804 välinen kevyen liikenteen väylän alue voidaan jättää tarvittaessa pois kiinteistönluovutuksesta jolloin paikkatieto- ja tonttipalvelut valmistelee uuden päätöksen asiasta. Tämä ei vaadi 4.1.2023 § 5 päätöksen kumoamista. 

Paikkatieto- ja tonttipalvelut esittää, että Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää hylätä Santa Claus Holiday Village Oy:n tekemän oikaisuvaatimuksen. Kaupungingeodeetin päätös 4.1.2023 § 5 ei sido toista osapuolta kiinteistönluovutukseen ja mikäli Santa Claus Village Oy:n kanssa sovitaan luovutukseen liittyvistä muutoksista, asiasta tehdään uusi viranhaltijapäätös. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta hylkää Santa Claus Holiday Village Oy:n oikaisuvaatimuksen. 

Päätös

Esittelijän muutettu esitys
Oikaisuvaatimus hyväksytään sillä perusteella, että kaupunki ei tarvitse Tähtikujan aluetta toistaiseksi ja oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole valmis tekemään maa-alueiden vaihtoa päätöksen mukaisesti. Kaupungingeodeetin päätös 4.1.2023 § 5 kumotaan. Neuvotteluja jatketaan.

Päätös:

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän muutetun esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Santa Claus Holiday Village Oy, Paikkatieto- ja tonttipalvelut/Onkalo, Björkbacka