Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 21.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Lainaanranta, katusuunnittelu sekä puisto- ja satamasuunnittelu, yleissuunnitelma

ROIDno-2023-259

Valmistelija

  • Aku Raappana, suunnittelupäällikkö, aku.raappana@rovaniemi.fi

Perustelut

Lainaanranta, yleissuunnitelmaehdotus

Lainaanrantaan on laadittu katu- ja puistoalueita koskeva yleissuunnitelma Valtatien 4, Jätkänkynttilä-sillan, Lainaan vesialueen ja Lainaanrannan kerrostaloalueen rajaamalle ranta-alueelle.

Alueella on jo nykyisellään liikenteen tarpeisiin, liikkumiseen, leikkiin, koirien ulkoiluttamiseen ja yleiseen viihtymiseen liittyviä toimintoja sekä venesatama ja matonpesupaikka. Alue sijoittuu keskeiselle kaupunkialueelle ja on nykyisellään vilkkaasti kaupunkilaisten käytössä. Suunnittelun tavoitteena on kehittää aluetta kaikilla mainituilla osa-alueilla ja myös tuoda mukaa joitakin uusia toimintoja.

Yleissuunnitelman tavoitteena on ollut ympäristösuunnittelun keinoin suunnitella ehjä ja viihtyisä julkinen tila, johon tarvittavat toiminnot luontevasti sijoittuvat. Suunnittelussa on ollut tavoitteena huomioida alueen käyttö eri vuodenaikoina. Esteettömyys on ollut erityishuomion kohteena sekä alueella liikkumisen että tarjolla olevien toimintojen osalta. Hankkeen osana on tarkoitus toteuttaa myös Lainaanrannan kahden kerrostalon tulvasuojaus 1/100 vuoden tulvatasoon.

Yleissuunnitelmassa on esitetty rakennettavaksi pyöräkatu, pyöräilyn ja kävelyn laatukäytävät, sataman laajennus, esteetön kalastus- ja venelaituri, kanoottiranta sekä kuntoliikuntapaikka. Nykyisistä palveluista parannetaan leikkipuistoa sekä kaikkien puistoalueiden toiminnallisuutta ja viihtyisyyttä kokonaisuutenaan. Koirapuisto ja matonpesupaikka on säilytetty nykyisellä paikallaan. Erilaisten palvelujen syntymistä alueelle helpotetaan mahdollistamalla liittyminen vesi-, viemäri- ja sähköverkkoon venesataman alueella ja Kariniemen polun päässä olevalla alueella.

Yleissuunnitelmaa laadittaessa on osallistettu kaupunkilaisia kyselyllä ja yleisötilaisuudella. Myös yleisötilaisuuden jälkeen oli mahdollisuus palautteen antamiseen. Tietoisuutta hankkeesta pyrittiin lisäämään monipuolisella esittelyllä kaupungin nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Myös tiedotusvälineet ovat uutisoineet asiasta. Asiantuntijoita ja sidosryhmiä on lisäksi osallistettu järjestetyssä työpajassa.

Yleissuunnitelman kiinnosti laajasti kaupunkilaisia. Ideoita ja tietoja suunnittelun tueksi saatiin hyvin. Sähköiseen Ideawall-kyselyyn saatiin 158 ideaa, 111 kommenttia ideoihin ja 5005 tykkäystä. Yleisötilaisuudessa esiteltiin suunnitelmaluonnosta, jossa lähtökohtana olivat alueella olevat toiminnat ja niiden kehittäminen sekä eri kanavista saadun palautteen huomioiminen. Yleisötilaisuudessa käyty keskustelu ja tilaisuuden jälkeen saatu palaute oli pääosin myönteistä ja suunnitelmaa tukevaa. Tilaisuuden jälkeen annettiin 21 kirjallista palautetta. Esteettömyyden huomioiminen alueen kulkuväylissä ja varustelussa oli useamman palautteen aiheena. Myös alueen historiasta Färinrantana saatiin lisätietoa. Alueen historiaa voidaan jatkossa mahdollisuuksien mukaan tuoda esille yksityiskohtien suunnittelussa. Ongelmia nähtiin lähinnä alueen kadunvarsipysäköinnin paikkojen niukkuudessa. Saadun palautteen perusteella alueen taloyhtiöillä ei ole pihalla riittävää määrää autopaikkoja asukkaiden tarpeisiin. Tarpeet rakentaa viihtyisää ranta-aluetta ja kehittää erityisesti jalankulun ja pyöräilyn olosuhteita näyttäytyvät kuitenkin myös saadun palautteen perusteella merkittävämmiltä asioilta, kuin autojen pysäköintitarpeet. Pysäköintiä alueelle on mahdollistettava alueelle sijoitettavien toimintojen tarpeisiin, joten pysäköintipaikkoja on lisätty nykyisestään venesataman yhteyteen ja Kariniemenpolun varteen. Kokonaisuudessaan asukkaiden pysäköintimahdollisuudet katualueella kolmen kiinteistön kohdalla kuitenkin heikkenevät kadunvarsipysäköintimahdollisuuksien vähentyessä.

Yleissuunnitelmalla tavoitellaan hankkeen riittävää hyväksyttävyyttä. Kun Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta on hyväksynyt yleissuunnitelman, suunnittelua jatketaan katu- puisto- ja rakennussuunnitelmien laatimisella. Katu- ja puistosuunnitelmat tulevat suunnitelmien valmistumisen jälkeen yleisesti nähtäville ja niihin voi jättää muistutuksia. Rakentamiseen on varauduttu kaupungin talousarviossa vuosille 2023 - 2025. Yhdyskuntatekniikan toimenpiteiden lisäksi samaan aikaan peruskorjataan myös alueella olevat Napapiirin veden vesijohdot ja viemärit.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta hyväksyy liitteenä olevan Lainaanrannan katu-, puisto- ja satama-alueen yleissuunnitelman lähtökohdaksi jatkosuunnitteluun ja toteutukseen.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa asiantuntijana Pirkka Hartikaista Sitowise Group Oyj:stä. Pirkka Hartikaninen oli paikalla kokoushuoneessa kuulemisen ajan klo 14.06 - 14.51. Lautakunta kuuli  asiassa myös vt. kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

kaupungininsinööri, suunnittelupäällikkö, kaupunginpuutarhuri, metsätalousinsinööri, tiedotus