Kaupunginvaltuusto, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 85 Valtuustoaloite:kulttuurin kummilapset- toiminta Rovaniemelle (lisäpykälä)

ROIDno-2023-2490

Perustelut

Laura Tarvainen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Helsingissä jokainen vuonna 2020 tai sen jälkeen syntynyt vauva on saanut oman kulttuurikummin. Vuonna 2023 kummina toimii esimerkiksi Suomen kansallismuseo ja vuonna 2022 Tanssin talo.  Mukana toiminnassa on yli 30 taide-ja kulttuuritoimijaa. Jokainen lapsi kutsutaan kummin toimesta vuosittain vähintään kahteen maksuttomaan tapahtumaan. Tapahtumat suunnitellaan lapsen kehitysvaiheelle sopiviksi ja ne tukevat koko perheen hyvinvointia. Kummius jatkuu, kunnes lapsi aloittaa koulun.

Kulttuurikummiuden avulla lapsi ja hänen perheensä saavat henkilökohtaisen kosketuksen kulttuuriin. Toimintaan kuuluvien tapahtumien tehtävänä on tukea lapsen kehitysvaihetta ja perheen hyvinvointia. Moni vanhempi kokee esimerkiksi yksinäisyyttä pikkulapsivaiheessa, jolloin kaikenlaiset tapahtumat, joissa kohdata muita samassa elämäntilanteessa olevia, ovat henkisesti hyvin tärkeitä. Kulttuuri kuuluu kaikille ja se tutkitusti luo hyvinvointia. Kulttuurikummitoiminta edistäisi yhdenvertaisuutta ja lisäisi hyvinvointia. Kulttuurikummitoiminta tukisi Rovaniemellä myös kulttuuriohjelman toimintalupausta  siitä, että kaupunki edistää kulttuuripalveluiden tuottamista, saatavuutta ja saavutettavuutta kaikille kohderyhmille. 

Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemellä tulee selvittää, kehittää ja sen pohjalta ottaa käyttöön Helsingin kummitoimintaan pohjautuva oma Rovaniemen kulttuurin kummilapset- malli."

 

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

 

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi. 


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.