Tekninen lautakunta, kokous 24.10.2023

§ 23 Kaavoituksen käynnistämissopimus asemakaavan laajentaminen ja muuttaminen Apukan alueella

ROIDno-2023-2972

Valmistelija

  • Markku Pyhäjärvi, kaavoituspäällikkö, markku.pyhajarvi@rovaniemi.fi
  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Perustelut

Apukka Resort Oy on hakenut asemakaavan muutosta sekä asemakaavan laatimista liitekartan mukaiselle alueelle Apukassa kiinteistölle 698-409-31-18. Apukka Resort Oy:llä on esisopimus alueen vuokraamisesta Metsähallituksen kanssa, jolla Apukka Resort Oy valtuutetaan hakemaan asemakaavan laatimista sekä vastaa tarvittavista selvityksistä ja kaavan pohjakartan laatimisesta.Kaavatyön tekijäksi on esitetty Seitap Oy:tä.  

Alueen kaavoituksen tavoitteena on matkailua palvelevien majoitusrakennusten mahdollistaminen sekä niitä tukevia halli-, palvelu- ja huoltorakennuksia varten.  

Asemakaavoituksen lähtökohtana on, että Maankäyttö ja rakennuslain 91 §:n mukaisesti, että asemakaavaan tulee määräys, jolla kaavan toteuttamisvastuu kadun ja muun yleisen alueen osalta siirretään maanomistajalle, milloin alue on tarkoitettu palvelemaan pelkästään kaava-alueen sisäistä tarvetta. Asemakaavan luonnos- tai ehdotusvaiheen jälkeen maanomistajan kanssa tulee sopia maankäyttösopimuksella tarkemmin alueen toteuttamisesta ja toteuttamisen aikataulusta. Maankäyttösopimuskorvausta ei määrätä, mikäli kaavan toteuttamisvastuu kadun ja muun yleisen alueen osalta on siirretty kaavamääräyksellä maanomistajalle. 

Paikkatieto- ja tonttipalvelut on valmistellut oheisen sopimusluonnoksen, jolla Apukka Resort Oy:n kanssa sovitaan kaavoituksen käynnistämisestä, kaavoituksesta aiheutuvista kustannuksista sekä esitetään tavoitteet ja lähtökohdat kaavoituksen käynnistämiselle. Sopijapuolet sitoutuvat tarvittaessa neuvottelemaan mahdollisen asemakaavan muutosluonnoksen/-ehdotuksen julkisesti nähtävillä olon jälkeen sopimusaluetta koskevan maankäyttösopimuksen Kaupungin maapoliittiseen ohjelmaan kirjattujen sopimusperiaatteiden mukaisesti. 

Hallintosäännön mukaisesti tekninen lautakunta päättää toimialansa suunnittelu- ja urakkasopimuksista ja muista sopimuksista.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä oheisen kaavoituksen käynnistämissopimuksen Apukka Resort Oy:n kanssa. 

Päätös

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Hakija, Kaavoitus/Pyhäjärvi, Paikkatieto- ja tonttipalvelut/Björkbacka