Sivistyslautakunta, kokous 26.1.2024

§ 13 Konsultoivien erityisopettajien vakanssien perustaminen

ROIDno-2023-2723

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Risto Varis, hallintopäällikkö, risto.varis@rovaniemi.fi
Mervi Johansson, erityisasiantuntija, mervi.johansson@rovaniemi.fi
Minna Haurinen, talouspäällikkö, minna.haurinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Toimialajohtaja on 6.6.2023 § 18 päätöksellään muodostanut Kasvun ja oppimisen tuen tiimin. Konsultoiva erityisopettaja on osa Kasvun ja oppimisen tuen tiimiä. Konsultoiva erityisopettaja toimii erityispedagogiikan asiantuntijana perusopetuksessa ja monialaisessa yhteistyössä eri palvelualueiden asiantuntijoiden kanssa.Tehtävän tavoite on lisätä luokanopettajien, aineenopettajien ja erityisopettajien osaamista yleisen ja tehostetun tuen tukimuotojen käyttöönotossa ja suunnittelussa. Tavoitteena on yleisen ja tehostetun tuen tukimuotojen vahvistaminen siten, että erityisen tuen päätösten tarve vähenee.  Konsultoivan erityisopettajan tehtävänä on perusopetuksen henkilöstön sekä tukea tarvitsevien oppilaiden huoltajien ohjaaminen ja tukeminen kasvun, oppimisen ja hyvinvoinnin edistämisessä. Konsultoiva erityisopettaja työskentelee kaikilla tuen tasoilla oppilaan pedagogisten tukimuotojen selvittelyssä, järjestelyissä, sopimisessa ja niiden arvioinnissa

Konsultoiva erityisopettaja

- havainnoi oppilasta oppilasryhmän jäsenenä ja ohjaa opetushenkilöstöä tekemään mahdollisesti tarvittavia muutoksia pedagogiseen toimintaan ja oppimisympäristöön inklusiivisten periaatteiden mukaisesti.

- tekee koulualueensa erityisen tuen hallintopäätökset rehtoreiden esitysten pohjalta 

- tukee ja ohjaa opettajia pedagogisten asiakirjojen laatimisessa perusopetuksessa 

- vastaa tukea tarvitsevien lasten oppimispolun siirtymissä tuen muotojen arvioinnista ja suunnittelusta monialaisessa yhteistyössä

- osallistuu tukea tarvitsevien oppilaiden oppilassijoittelun valmisteluun

- osallistuu perusopetuksen erityispedagogiikan kehittämiseen yksittäisissä kouluissa ja palvelualueella

- toimii tarvittaessa osallisena oppilashuoltotyössä

- edistää tukea tarvitsevien oppilaiden ja heidän huoltajien osallisuutta

- ohjaa ja kouluttaa tarvittaessa perusopetuksen henkilöstöä

- suunnittelee ja konsultoi osa-aikaista erityisopetusta

Kaksi vakanssia esitetään täytettäväksi vuonna 2023 ja toiset kaksi vuoden 2024 aikana. Vuoden 2023 kustannukset kohdentuvat viidelle kuukaudelle ja jaetaan varhaiskasvatuksen ja koulutuksen kesken. Konsultoivan erityisopettajan keskimääräinen palkkakustannus koko vuodelle sivukuluineen on noin 66 000 euroa, ja kahden erityisopettajan kustannukseksi muodostuu täten vuodelle 2023 55 000 euroa. Henkilöt siirtyvät kouluyksiköistä toimialalle ja heidän työpanoksensa kouluyksiköissä korvataan töitä järjestelemällä. Kustannuksia ei ole huomioitu vuoden 2023 talousarviossa toimialalla, vaan ne siirtyvät kouluyksiköistä toimialalle budjettisiirtona. Kokonaisuutena  kahden vakanssin osalta ei siis toteudu kustannusten nousua vuodelle 2023 sivistystoimialalle.

Vuodelle 2024 kahden erityisopettajan vuosikustannukseksi sivukuluineen muodostuu noin 182 000 euroa, joka tulee huomioida talousarviossa 2024.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta perustaa konsultoivien erityisopettajien toimet (4) 1.8.2023 alkaen.

Päätös

Sivistyslautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.

Perustelut

Konsultoivien erityisopettajien vakanssit esitetään muutettavaksi viroiksi ja nimike muutettavaksi konsultoivaksi tuen asiantuntijaksi.

Vakansseja perustettaessa on tapahtunut virhe, koska esittelytekstissä ilmenee, että asiantuntijat käyttäisivät julkista valtaa erityisopetuspäätösten osalta. Kuitenkin hyväksytyssä esityksessä on perustettu työsuhteiset vakanssit. Nimikkeen muuttamista esitetään, koska ko virat ovat KVTES:n piirissä toisin kuin opettajan virat yleensä. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Risto Varis, hallintopäällikkö, risto.varis@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta päättää että:

1. "Konsultoiva erityisopettaja" nimike muutetaan muotoon "Konsultoiva tuen asiantuntija"

2. Ko. vakanssit (vakanssinumerot 01425008, 01425009, 01425010 ja 01425011) muutetaan viroiksi

Päätös

Sivistyslautakunta päätti hallintopäällikön päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Henkilöstösuunnittelijat