Sivistyslautakunta, kokous 26.1.2024

§ 12 Sivistyslautakunnan lausunto: Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma

ROIDno-2022-1878

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Ehkäisevän päihdetyön verkostotyöryhmä on laatinut ehkäisevän päihdetyön suunnitelman. Suunnitelma on erillisohjelma, joka tukee hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelman sekä kaupunkistrategian toimeenpanoa. Se kokoaa yhteen ehkäisevän päihdetyön kokonaisuuden ja mahdollistaa sen suunnitelmallisen kehittämisen ja johtamisen Rovaniemen kaupungissa.

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma on ensimmäinen laatuaan. Se vastaa osaltaan myös tarpeeseen selkeyttää kaupungin tehtäviä ja vastuita ennaltaehkäisevässä työssä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden siirryttyä Lapin hyvinvointialueen järjestämisvastuulle.

Suunnitelman valmistelu

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelman valmisteluvaiheessa kuvattiin Rovaniemen kaupungin päihdetilanne perustuen indikaattoritietoon ja kuntalaisille touko-kesäkuussa 2023 tehtyyn päihdetilannekyselyyn. Indikaattoriosiossa mukana ovat myös vuoden 2023 kouluterveyskyselyn tulokset soveltuvilta osin. Päihdetilannekysely toimi myös kuntalaisten osallistamisen välineenä suunnitelman laadintaprosessissa. Osana valmistelua käytiin taustakeskusteluja ehkäisevän päihdetyön nimettyjen yhdyshenkilöiden ja heidän edustamiensa yksiköiden kanssa. 

Suunnitelman sisältö

Suunnitelma rakentuu kolmesta osiosta liitteineen. Ensimmäisessä osassa kuvataan ehkäisevän päihdetyön sisältöä, tehtäviä ja rakenteita Rovaniemellä ja valtakunnallisesti. Päihdetilanneosiossa on kuvattu Rovaniemen ajankohtainen päihdetilanne indikaattoritiedon ja kokemuksellisen tiedon valossa. Suunnitelman toimepideosiossa on kuvattu ehkäisevän päihdetyön tavoitetilaa vuoteen 2025 mennessä eri ikäryhmien osalta. Suunnitelman liitteenä on kuvattu suunnitelman laadintaprosessi ja kansalliset päihde- ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin ehkäisyn tavoitteet vuoteen 2025 mennessä (Sosiaali- ja terveysministeriö 2015: Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma – Alkoholi-, huume- ja rahapelihaittojen ja tupakoinnin vähentäminen).

Päätöksenteon vaiheet

Ehkäisevän päihdetyön tehtäväkokonaisuus ja siten myös suunnitelma vaatii poikkihallinnollista työtä. Suunnitelmasta on syytä pyytää lausunnot sivistyslautakunnalta, elinvoimalautakunnalta, tekniseltä lautakunnalta ja ympäristölautakunnalta. Lisäksi on hyvä pyytää huomioita suunnitelmasta kaikilta vaikuttamistoimielimiltä (vanhusneuvosto, vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto, lapsi- ja lapsiperheneuvosto), jotta eri väestöryhmät tulevat kuulluksi suunnitelmaprosessissa. Lausunnoissa on hyvä kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin: 

  1. Yleishuomiot suunnitelman sisällöstä. 
  2. Näkemys ohjelmassa esitetyistä tavoitteista. Ovatko ne tarkoituksenmukaisia? 

Valmiin ohjelman hyväksyy lausuntokierroksen ja viimeistelyn jälkeen hyvinvointilautakunta, joka toimii ehkäisevän päihdetyön vastaavana toimielimenä (hallintosääntö 1.9.23, § 37).

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta 

  • käy keskustelun ehkäisevän päihdetyön suunnitelmasta omasta näkökulmastaan ja 
  • päättää pyytää lausunnot suunnitelmasta sivistyslautakunnalta, elinvoimalautakunnalta, tekniseltä lautakunnalta ja ympäristölautakunnalta sekä 
  • vaikuttamistoimielimiltä (vanhusneuvosto, vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto, lapsi- ja lapsiperheneuvosto) 19.2.24 mennessä.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti toimialajohtajan päätösehdotuksen mukaisesti.

Jonna Leppiaho poistui tämän asian käsittelyn jälkeen klo 15.29.

Valmistelija

  • Tiia Viiri, tietosuojavastaava, tiia.viiri@rovaniemi.fi

Perustelut

Ehkäisevän päihdetyön verkostotyöryhmä on laatinut ehkäisevän päihdetyön suunnitelman. Suunnitelma on erillisohjelma,​ joka tukee hyvinvointi-​ ja turvallisuussuunnitelman sekä kaupunkistrategian toimeenpanoa. Se kokoaa yhteen ehkäisevän päihdetyön kokonaisuuden ja mahdollistaa sen suunnitelmallisen kehittämisen ja johtamisen Rovaniemen kaupungissa.

Hyvinvointilautakunta (19.12.2023, § 131) on pyytänyt lausunnot sivistyslautakunnalta,​ elinvoimalautakunnalta,​ tekniseltä lautakunnalta ja ympäristölautakunnalta sekä vaikuttamistoimielimiltä. Lausunnoissa pyydetään kiinnittämään huomiota seuraaviin seikkoihin:

  • Yleishuomiot suunnitelman sisällöstä.
  • Näkemys ohjelmassa esitetyistä tavoitteista. Ovatko ne tarkoituksenmukaisia?

Lausunnot pyydetään 19.2.24 mennessä. Valmiin ohjelman hyväksyy lausuntokierroksen ja viimeistelyn jälkeen hyvinvointilautakunta,​ joka toimii ehkäisevän päihdetyön vastaavana toimielimenä (hallintosääntö 1.9.23,​ § 37).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Risto Varis, hallintopäällikkö, risto.varis@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta antaa alla olevan lausunnon ehkäisevän päihdetyön suunnitelmasta:

Yleishuomiot suunnitelman sisällöstä:

Suunnitelma kattaa eri ikäryhmien osa-alueet ja erityistarpeet. Suunnitelmassa on kokonaisvaltainen ote ehkäisevän päihdetyön toteutukseen. Siinä on selkeä rakenne ja sen pohjana on käytetty mm. päihdetilannekyselyä, jolloin se on kohdistettu Rovaniemen kaupungin ehkäisevän päihdetyön tarpeisiin. 

Näkemys ohjelmassa esitetyistä tavoitteista:

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma on asettanut selkeitä ja kattavia tavoitteita ehkäisevän päihdetyön alueella. Tavoitteet kattavat eri ikäryhmät aina raskaana olevista perheistä ikäihmisiin asti, mikä osoittaa kokonaisvaltaista lähestymistapaa terveyden edistämiseen. Suunnitelmassa on esitetty selkeitä toimenpiteitä eri ikäryhmille, ottaen huomioon niiden erityistarpeet. Tavoitteissa on huomioitu lasten ja nuorten eri elinympäristöt, kuten koulut, nuorisotilat, ja vapaa-ajan ympäristöt. Monipuolinen lähestymistapa mahdollistaa ehkäisevän päihdetyön integroimisen osaksi lasten ja nuorten arkea eri konteksteissa.

Kuntalaisia ja eri sidosryhmiä voisi kannustaa osallistumaan ehkäisevän päihdetyön suunnitteluun ja toteutukseen. Tämä voisi sisältää esimerkiksi avoimia keskustelutilaisuuksia tai työpajoja.  Osallisuuden lisäksi voisi tehostaa ehkäisevän päihdetyön tiedottamista kuntalaisille, jotta kuntalaiset ovat tietoisia ehkäisevästä päihdetyöstä. Selkeä viestintä voi innostaa kuntalaisia osallistumaan ja se voi kannustaa kuntalaisia terveellisiin elämäntapoihin.

Ovatko ohjelman tavoitteet tarkoituksenmukaisia?

Varhaiskasvatuksessa ja koulussa tehtävä pitkäjänteinen ja tavoitteellinen kehittämistyö, sekä ehkäisevän päihdetyön integroiminen osaksi varhaiskasvatuksen, koulun ja nuorisopalveluiden perustyötä on ehkäisevän päihdetyön kannalta tärkeää.

Tavoitteet ottavat huomioon sekä päihtymisen haitallisia vaikutuksia yhteisössä että pyrkivät kattamaan kaikki ikäryhmät ja eri elämäntilanteissa olevat kuntalaiset. Lisäksi lasten ja nuorten erityistarpeet on otettu huomioon monipuolisesti, mikä luo vahvan perustan kaupungin ehkäisevälle päihdetyölle. Varhaiskasvatuksessa ja kouluissa on suunniteltu toimenpiteitä, jotka liittyvät kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja huolta herättäviin tilanteisiin puuttumiseen. Lisäksi nuorten osalta korostetaan nuorisotilojen roolia ehkäisevän päihdetyön näkyvyydessä ja monitoimijaisen yhteistyön merkitystä.

Suunnitelmassa esitetyt tavoitteet ovat tarkoituksenmukaisia ja hyvin suunniteltuja. On tärkeää varmistaa, että tavoitteet ovat konkreettisia, mitattavissa ja saavutettavissa olevia.  Huomiota on kiinnitetty sekä yksilölliseen kohtaamiseen että laajempiin yhteisöllisiin näkökulmiin, kuten monitoimijaiseen yhteistyöhön. On tärkeää myös seurata toimenpiteiden tehokkuutta ja säätää niitä tarvittaessa vastaamaan kaupungin muuttuvia tarpeita ja päihdeongelmien kehitystä.

Päätös

Sivistyslautakunta päätti hallintopäällikön päätösehdotuksen mukaisesti.

Lautakunta piti tauon tämän asian käsittelyn jälkeen klo 13.21 - 13.30

Tiedoksi

Hyvinvointilautakunta, Jonna Leppiaho