Sivistyslautakunta, kokous 26.1.2024

§ 8 Vastaus valtuustoaloitteeseen: Päivittäinen keppijumppatuokio kouluihin

ROIDno-2023-3395

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Terhi Heikkilä ja SDP valtuustoryhmä ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Lasten liikkumattomuudesta kannetaan kovasti huolta. 

Keravalla asiaa on lähdetty ratkaisemaan kouluissa systemaattisesti Keppi & Porkkana mallin mukaisen päivittäisten keppijumppatuokioiden avulla. Kaupungin noin 5000 oppilasta opettajineen ja muine henkilökuntineen jumppaa 5-8 minuuttia joka päivä. Jumpassa tehdään painonnostoliikkeitä ja venytyksiä kepin kanssa. Liikkeet kasvattavat lihasvoimaa ja parantavat kehon liikkuvuutta. Kognitiivista hyötyä tulee aivojen ja kropan yhteispelistä. 

Keppien, säilytyspussien ja treenivideoiden yhteiskustannus on Keravalla ollut noin 200 €/ koululuokka. 

Sairauspoissaolon laskennallinen kustannus on reilu 370€/päivä ja alustavien tietojen mukaan Keravalla onkin huomattu tuki- ja liikuntaelimiin liittyvien sairauspoissaolojen määrän laskeneen. 

Helsingin Sanomissa 5.lokakuuta oli laaja artikkeli asiasta keravalaisesta Ahjon koulusta."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Kai Väistö, palvelualuepäällikkö, kai.vaisto@rovaniemi.fi

Perustelut

Taustaa oppilaiden koulupäivän liikunnallistamisesta Rovaniemellä

Koulutuspalveluissa on tehty jo pitkään työtä lasten fyysisen toimintakyvyn parantamiseksi. Esimerkiksi valtakunnallisten Move-mittausten ja kouluterveyskyselyiden kautta saatavaa tietoa hyödynnetään vuosittain. Koulujen päivittäisten liikunnanopetuksen opetussuunnitelman sisältöjen lisäksi olemme olleet  mukana muun muassa Liikkuva koulu-hankkeessa. Tavoitteena on ollut hankkeen aikana toteutettujen liikunnallista koulupäivää edistävien asioiden vakiinnuttaminen osaksi koulupäivää. 

Liikkuva koulu-toiminnassa ajatellaan asioita uusilla tavoilla: esimerkiksi istutaan vähemmän, tuetaan oppimista toiminnallisilla menetelmillä, liikutaan välitunneilla ja kuljetaan koulumatkat aktiivisesti ja kestävästi. Jokainen koulu toteuttaa liikkuvampaa koulupäivää omalla tavallaan.

Hankkeen aikana kouluille hankittiin välituntiliikuntaa aktivoivia liikuntavälineitä, jotka ovat vapaasti oppilaiden käytössä. Välinehankintojen avulla on pyritty lisäämään liikuntamahdollisuuksia oppilaiden omaehtoisessa toiminnassa, oppitunneilla ja oppilaskerhojen yhteydessä. 

Merkittävin lasten liikunnallista päivää lisäävä toimintamalli Rovaniemellä on ollut harrastamisen Suomen mallin käyttöönotto 26:lla koululla syksystä 2022 alkaen. Kouluille on laadittu koulukohtaiset harrastuslukujärjestykset oppilaiden toiveiden ja koulujen aikataulujen perusteella.

Kevätlukukaudella harrastuksia oli käynnissä 120, joista liikuntaharrastuksia oli 53,3 %. Harrastustarjontaan sisältyi 26 erilaista harrastusmahdollisuutta, johon lukeutui muun muassa yleisliikuntaryhmiä, jalkapalloa, parkouria, salibandyä, jääkiekkoa, luonto- ja partioharrastuksia, painonnostoa, crossfitia ja joogaa. Liikuntatuntien lisäksi toiminnalla on voitu lisätä erityisesti niiden lasten liikkumista, jotka eivät aikaisemmin ole aktiivisesti harrastaneet liikuntaa koulupäivän jälkeen.

Keppijumppavälineiden hankinnasta

Keppijumppa on yksi hyvä tapa järjestää esim. taukojumppaa koulupäivän aikana. Valtuustoaloitteessa viitataan Keravan toimintamalliin, jossa keppijumppaan liittyvien välineiden hankinnan kokonaisarvo oli yhteensä yli 100 000€. Keravalla on tehty useammassa erässä euromääräisesti merkittäviä hankintoja eri kokoisille käyttäjille tarkoitettujen jumppakeppien, säilytyskassien ja video-ohjelmien hankintaan. Tällä hetkellä Keravan kaupunki harkitsee keskeyttävänsä Keppi ja Porkkana-hankkeen.

Rovaniemen koulutuspalveluilla ei ole tällä hetkellä taloudellisia edellytyksiä hankkia kaikille oppilaille ja henkilökunnalle kyseisiä välineitä. Keppijumppaa voidaan jatkossa hyvin hyödyntää yhtenä osana koulupäivän liikunnallistamista. Tarvittaessa voimme hankkia pieniä määriä esim. halpoja harjanvarsia, joita voidaan kierrättää opetusryhmissä. Täydennämme myös taloustilanteen salliessa muita Liikkuva koulu-hankkeen aikana oppilaille suosituiksi tulleita liikuntavälineitä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Risto Varis, hallintopäällikkö, risto.varis@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy edellä esitetyn vastauksen valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Sivistyslautakunta päätti hallintopäällikön päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä