Sivistyslautakunta, kokous 26.1.2024

§ 4 Vaaranlammen monitoimitalon varusteiden ja opetusvälineiden hankinnat

ROIDno-2024-268

Valmistelija

  • Tiina Mölläri, peruskoulun rehtori, tiina.mollari@rovaniemi.fi
  • Anu Kulmala, hankintalakimies, anu.kulmala@rovaniemi.fi
  • Sami Oinas, rehtori, sami.oinas@rovaniemi.fi

Perustelut

Vaaranlammen monitoimitalo valmistuu elokuussa 2025. Monitoimitalon kalustaminen ja varustaminen tulee näin ollen aloittaa huhtikuussa 2025. Vaihtelevista toimitusajoista johtuen monitoimitalojen varusteiden ja opetusvälineiden suunnittelu ja hankinta tulee aloittaa kevään 2024 aikana.

Tässä päätöksessä varusteilla ja opetusvälineillä tarkoitetaan tavaroita, jotka eivät sisälly rakennuksen investoinnin budjettiin tai AV-hankintoihin. Rakennushankkeen investointiin kuuluvat pääsääntöisesti kiinteät koneet ja varusteet. 

Investointiin kuulumattomat tavarat ja opetusvälineet on suunniteltu hankittavaksi seuraavina kokonaisuuksina: musiikki, pehmeät käsityöt, kovat käsityöt, luonnontieteet (biologia, fysiikka, kemia), kotitalous, liikunta, kuvataide, muut kuin edellä mainitut oppiaineet, sisustussuunnitelman varusteet (ei irtokalusteet), nuorisotilan varusteet ja toimintavälineet sekä iltapäiväkerhon varusteet ja toimintavälineet. 

Määrärahat

Sivistyslautakunta on 21.9.2023/§88 tehdyllä päätöksellään hyväksynyt monitoimitalojen irtokalusteisiin, AV- laitteisiin  ja muihin varusteisiin tarvittavan määrärahan. Vaaranlammen monitoimitalolle määräraha on 1 423 897€, josta varusteisiin ja opetusvälineisiin on varattu 260 000€. 

Rovaniemen kaupungin sivistyspalvelut on selvittänyt mahdollisuutta liittyä seuraaviin Sarastia Oy:n: kilpailuttamiin puitejärjestelyihin:

1. luonnontieteellisten alojen opetustarvikkeet. Puitejärjestelyn kautta voi hankkia biologian ja maantiedon opetustarvikkeet, fysiikan ja kemian opetustarvikkeet sekä kemikaalit. Puitejärjestelyn sopimuskausi on 3.6.2022 - 2.6.2026.

2. Opetuskäyttöön hankittavat teknisten töiden koneet, laitteet ja välineet sekä niiden huoltopalvelut. Puitejärjestelyn sopimuskausi on 1.12.2022 - 30.11.2026.

Selvityksen perusteella sopimuksiin on mahdollista liittyä. Puitejärjestelyjen kautta kaupunki saa käyttöön suuren volyymin mukaiset kilpailukykyiset hinnat.

Sarastia Oy toimii hankintalain (1397/2016) tarkoittamana yhteishankintayksikkönä. Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, 42 §:ssä tarkoitettua puitejärjestelyä taikka 49 §:ssä tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Sarastian suorana osakkeenomistajana Rovaniemen kaupunki on oikeutettu tekemään hankintoja mainitulla tavalla Sarastia Oy:n tarjoamiin hankintapalveluihin perustuen. 

Sarastia Oy:n sopimukseen liittyminen edellyttää kirjallisen sitoutumisilmoituksen antamista.

Muut kuin edellä mainittuihin puitejärjestelyihin kuuluvat varusteet ja opetusvälineet kaupunki kilpailuttaa itse tarkoituksenmukaisina kokonaisuuksina.
 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Risto Varis, hallintopäällikkö, risto.varis@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta päättää, että:
​​​​​
1. Rovaniemen kaupunki liittyy Vaaranlammen monitoimitalon varusteiden ja opetusvälineiden osalta Sarastia Oy:n kilpailuttamiin puitejärjestelyihin koskien  luonnontieteellisten alojen opetustarvikkeita sekä opetuskäyttöön hankittavia teknisten töiden koneita, laitteita ja välineitä sekä niiden huoltopalveluja. Hankinnat suoritetaan puitejärjestelyihin valituilta toimittajilta puitesopimuksen mukaisin ehdoin.

2. Muut kuin Sarastia Oy:n kilpailuttamiin puitejärjestelyihin kuuluvat varusteet ja opetusvälineet kaupunki kilpailuttaa itse.
 

Päätös

Sivistyslautakunta päätti hallintopäällikön päätösehdotuksen mukaisesti.