Sivistyslautakunta, kokous 26.1.2024

§ 11 Varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjan päivitys

ROIDno-2018-446

Valmistelija

  • Tarja Kuoksa, palvelualuepäällikkö, tarja.kuoksa@rovaniemi.fi

Perustelut

Koulutuslautakunta on kokouksessaan 19.12.2013 (§ 101) hyväksynyt varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjan, joka on käytössä kahden yksityisen perhepäivähoitajan ja 23 yksityisen päiväkodin palveluja ohjaavana asiakirjana. Sääntökirja on laadittu ohjeistamaan Rovaniemen kaupungin, palveluntuottajan ja asiakkaan palvelusetelin käyttöä. Sääntökirjassa Rovaniemen kaupunki asettaa palveluntuottajalle palvelusetelilain mukaiset hyväksymiskriteerit sekä muut palvelusetelitoiminnassa noudatettavat ehdot.

Palvelusetelin arvoon on tehty talousarviossa huomioitu 1 % indeksikorotus 1.1.2024 alkaen. Alle vuoden ikäisen palvelusetelin kerroin muutetaan takaisin 1,65 (aimmin 3,3) 1.3.2024 alkaen. Määrällisesti alle vuoden ikäisiä lapsia on vain muutamia ja kertoimen voimassa olo jää joka tapauksessa lyhyeksi. Muutos helpottaa ryhmien täyttämistä sekä kunnallisessa että palvelusetelitoiminnassa. Uudet palvelusetelin enimmäisarvot on päivitetty sääntökirjan lukuun 7.1.

Rakenteellisen tuen kerrointa tarkennetaan sekä kunnallisessa että palvelusetelitoiminnassa siten, että jos ryhmässä on ryhmäkohtainen avustaja, tehostetun tuen kerroin on 1,5 (aiemmin 2). Jos lapsella on henkilökohtainen avustaja kerroin on 1. Palvelusetelitoiminnassa tämä koskee niitä ryhmiä, joissa on kaupungin kustantama avustaja.  Muutoksella  poistetaan päällekkäinen tuki. Tältä osin tarvittavat muutokset on kirjattu lukuihin 7.1 ja 7.8.

Sääntökirjan kohtaan 7.3 on lisätty tarkennuksia palvelusetelin korotusta koskevan hakemuksen liitteistä. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa päätös toimeentulotuesta tai maahanmuuttoviraston myöntämästä vastaanottorahasta. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Risto Varis, hallintopäällikkö, risto.varis@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy päivitetyn varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjan.

 

Päätös

Vesa Puuronen esitti Laura Tarvaisen kannattamana, että sääntökirjaan kirjataan, että asiakas joka on maksuluokassa 0, ei maksa yrittäjän määräämiä lisämaksuja.
Laura Tarvainen esitti Vesa puurosen kannattamana, että alle 1 –vuotiaiden palvelusetelin kerroin pysyy 3,3:ssa.

Koska on tehty pohjaehdotuksesta poikkeavia kannatettuja esityksiä, puheenjohtaja totesi, että asioista on äänestettävä.

Äänestyksen tulos:
Jaa: Pohjaesitys, 8 ääntä
Ei: Iltapäivätoimintaa jatketaan lukukauden loppuun saakka, 2 ääntä

Äänestyksen tulos:
Jaa: Pohjaesitys, 8 ääntä
Ei: alle 1 –vuotiaiden palvelusetelin kerroin pysyy 3,3:ssa, 2 ääntä

Sivistyslautakunta päätti hallintopäällikön päätösehdotuksen mukaisesti hyväksyä päivitetyn varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjan.

Äänestystulokset

  • Kyllä 8 kpl 80%

    Antti Väänänen, Riitta-Maija Hokkanen, Markku Kallinen, Pirita Nenonen, Heikki Lindroos, Mari Jolanki, Nafisa Yeasmin, Jaakko Raivio

  • Ei 2 kpl 20%

    Vesa Puuronen, Laura Tarvainen

  • Kyllä 8 kpl 80%

    Pirita Nenonen, Antti Väänänen, Markku Kallinen, Riitta-Maija Hokkanen, Heikki Lindroos, Mari Jolanki, Nafisa Yeasmin, Jaakko Raivio

  • Ei 2 kpl 20%

    Laura Tarvainen, Vesa Puuronen