Tekninen lautakunta, kokous 23.1.2024

§ 12 Vastaus Lapin ELY-keskuksen lausuntopyyntöön ” Kantatien 78 parantaminen Porokadun liittymän kohdalla, Rovaniemi, LAPELY/181/2023

ROIDno-2023-3864

Valmistelija

  • Aku Raappana, suunnittelupäällikkö, aku.raappana@rovaniemi.fi

Perustelut

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on laatinut tiesuunnitelman Kantatien 78 parantaminen Porokadun liittymän kohdalla, Rovaniemi. Suunnitelmaan sisältyvät valtion väylien M1 Kajaanintie sekä yhdistettyjen pyöräteiden ja jalkakäytävien J1 ja J2 ohella Rovaniemen kaupungin kadut K1 Porokatu, K2 Välikatu ja K3 Vuonelontie sekä kaupungin yhdistettyt pyörätiet ja jalkakäytävät K1J, K2J, K3J, K4J ja K5J.

Lapin ELY-keskus on julkaissut liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain 27 §:n 2 momentin sekä hallintolain 62 a §:n mukaisesti tietoverkossaan kuulutuksen sekä pyytänyt kaupunkia antamaan lausunnon tiesuunnitelmasta ja suunnitelmaa vastaan tehdyistä muistutuksista (toimitetaan eri lähetekirjeellä nähtävillä oloajan päätyttyä). Lausuntopyyntö on liitteenä. Lausuntopyynnössä olevasta linkistä pääsee tutustumaan tiesuunnitelman asiakirjoihin.

Lausuntonaan Rovaniemen kaupunki esittää seuraavaa:

Lausunnolla oleva tiesuunnitelma perustuu yhdessä Lapin ELY-keskuksen kanssa tehtyyn Kajaanintien (Kt78) kehittäminen, aluevaraussuunnitelma vuodelta 2018. Kehittämissuunnitelmaan sisältyy toimenpiteitä sekä valtion maantielle että liittyville kaduille. Rovaniemen kaupunki on jo parantanut Ounasvaarantien, Ounasrinteentien ja Jäämerentien liikennejärjestelyjä. Kajaanintielle (Kt78) kehittämissuunnitelmassa esitetään nelikaistaistamista Jäämerentien ja Ounasvaarantien välisellä osuudelle sekä nyt tiesuunnitelmavaiheessa olevaa Porokadun liittymän parantamista. Nähtävillä oleva tiesuunnitelma Porokadun liittymäjärjestelyn parantamisesta on tehty yhteistyössä ja suunittelukustannukset jakaen Lapin ELY-keskuksen ja Rovaniemen kaupungin kesken.

Nykyinen Kajaanintien, Porokadun ja Poropolun nelihaaraliittymä on ongelmallinen sekä liikenneturvallisuuden että liikenteen sujuvuuden näkökulmasta. Tiesuunnitelmassa esitettään nykyisen Poropolun liittymän katkaisu sekä Kajaanintien varustaminen väistötilalla. Suunnitelmaan sisältyy myös Kiirunan omakotialueen melusuojaus varustamalla kantatie melukaiteella. Liikenteellisesti hanke liittyy paitsi Kajaanintien myös Lapin keskussairaalan liikennejärjestelyjen turvaamiseen ja sujuvoittamiseen sekä Porokadun kautta Ounasrinteelle kulkevan paikallisliikenteen reitin sujuvoittamiseen. Suunnitelma kehittää kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita ja ohjaa Kajaanintietä risteävän jalankulun ja pyöräilyn vain alikulkukäytävän kautta tapahtuvaksi. Nähtävillä olevaan tiesuunnitelmaan sisältyy kustannusjakoehdotus, jossa esitetyt kustannukset jakautuvat osapuolille väylien ja rakenteiden omistajuuden mukaisesti.

Lisäksi kaupunki toteaa seuraavaa:

Tiesuunnitelman suunnittelun aloittamisesta on kuulutettu 19.1.2023 ELY-keskuksen tietoverkossa osoitteessa https://www.ely-keskus.fi/kuulutukset/lappi. ELY-keskuksen pyynnön mukaisesti asiasta on tiedotettu kaupungin virallisella ilmoitustaululla.

Rovaniemen kaupungin edustaja on osallistunut ELY-keskuksen järjestämään yleisötilaisuuteen 28.03.2023.

Lapin ELY-keskus on 30.11.2023 julkaissut kuulutuksen suunnitelman nähtäville asettamisesta. Suunnitelma pidetään nähtävillä 30.11.2023 - 2.1.2024 osoitteessa https://vayliensuunnittelu.fi/s/2eak/nahtavillaolo. Kuulutus on julkaistu vastaavasti myös Rovaniemen kaupungin virallisella ilmoitustaululla osoitteessa https://rovaniemi.cloudnc.fi/fi-FI/Kuulutukset/Valtion_kuulutukset/.

Tiesuunnitelma toteuttaa valtakunnallisen ja alueellisen liikennejärjestelmäsuunnitelman tavoitteita tukien hyvin alueellista maankäytön kehittämistä ja saavutettavuutta, kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä sekä liikenneturvallisuuden parantamista. Liikennejärjestelyn suunnittelua on käsitelty Rovaniemen liikennejärjestelmätyöryhmässä (jäsenet Rovaniemen kaupunki, Lapin ELY-Keskus, Väylävirasto, Lapin liitto) sekä esitelty Rovaniemen liikenneturvallisuustyöryhmässä.

Alueella on voimassa oleva vahvistettu asemakaava, joka on yhdenmukainen tiesuunnitelman kanssa. Voimassa olevaan asemakaavassa on huomioitu tiesuunnitelman mukaiset maanteiden suoja- ja näkemäalueiden aiheuttamat rakentamisrajoitukset. Voimassa olevat asemakaavat ovat mukana nähtävillä olevassa suunnitelma-aineistossa. Suunnitelmassa esitettyjen katujen osalta on käynnissä Porokadun ja Vuonelontien katu- ja puistoalueisiin liittyvä kaavamuutos, jossa on ollut ehdotusvaiheen kuuleminen 10.-23.11.2023 ja joka on hyväksytty Rovaniemen kaupungin Teknisessä lautakunnassa 12.12.2023 § 61 Asemakaavan muutos liikennejärjestelyt, Porokatu-Vuonelontie. Katujen osalta suunnitelmaehdotukset asetetaan erikseen nähtäville ja hyväksyttäviksi, kun kaava on saanut lainvoiman.

Kaupunki sallii seuraavia tiesuunnitelmassa esitettyjä pysyviä toimenpiteitä tehtävän asemakaava-alueellaan: kuivatusjärjestelyt, kuten laskuojat tai – johdot.

Kaupungilla ei ole huomauttamista tiesuunnitelmaan sisältyviin sijoitusalueisiin ja niiden tieyhteyksiin.

Kaupunki on valmis luovuttamaan maantien tekemiseen tarvittavan omistamansa maa-alueen korvauksetta tietarkoituksiin.

Rovaniemen kaupunki osallistuu hankkeen toteuttamiskustannuksiin tiesuunnitelmassa esitetyn kustannusjaon mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta antaa edellä olevan esityksen mukaisen lausunnon Rovaniemen kaupungin lausuntona Lapin ELY-keskukselle tiesuunnitelmasta Kantatien 78 parantaminen Porokadun liittymän kohdalla.

Päätös

Tekninen lautakunta kuuli asiassa kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Lapin ELY-keskuksen kirjaamo (kirjaamo.lappi@ely-keskus.fi)

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.