Tekninen lautakunta, kokous 23.1.2024

§ 15 Asemakaavan muutos 9. kaupunginosa kortteli 9070 sekä erityisalue, Betonitie

ROIDno-2023-2036

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Markku Pyhäjärvi, kaavoituspäällikkö, markku.pyhajarvi@rovaniemi.fi
Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Perustelut

Napapiirin Vesi Oy on hakenut asemakaavamuutosta yhtiön hallinnassa olevalle vuokratontille 698-9-9070-2, Betonitie 9, jolla sijaitsee Alakorkalon jätevedenpuhdistamo sekä viereiselle yhtiön hallinnassa olevalle määräalalle tilasta 698-401-171-0. 

Tavoitteena on, että tilasta 401-171-0 muodostuva määräala liitettäisiin tonttiin 9-9070-2 ja sen käyttötarkoitus muutettaisiin vastaamaan puhdistamon kaavamerkintää ET-2. Kaavamuutoksen yhteydessä voidaan tarkistaa alueella sijaitsevat kaavalliset rasitteet ja niiden tarpeet. Yhtiö sitoutuu päivittämään tonttia koskevan maanvuokrasopimuksen mahdollisen asemakaavamuutoksen saatua lainvoiman. 

Paikkatieto- ja tonttipalvelut on valmistellut oheisen sopimusluonnoksen, jolla sovitaan kaavoituksen käynnistämisestä, kaavoituksesta aiheutuvista kustannuksista sekä esitetään tavoitteet ja lähtökohdat kaavoituksen käynnistämiselle. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää hyväksyä oheisen sopimusluonnoksen kaavoituksen käynnistämisestä Napapiirin Vesi Oy:n kanssa. 

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Nicholas Coull, kaavasuunnittelija, nicholas.coull@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaavoitus 11.1.2024/ kaavasuunnittelija NC:

Vireilletulo
Kaavoituspäällikkö on viranhaltijapäätöksellään 5.6.2023 (§ 15) saattanut vireille asemakaavan laatimisen 9. kaupunginosan korttelissa 9070, Betonitie. Asemakaavan muutos kuulutettiin vireille lehtikuulutuksella Lapin Kansassa 15.8.2023. Asemakaavamuutoksen asiakirjoihin on voinut tutustua 16.-29.8.2023 Osviitassa, kaupungin internetsivujen Kaavatorilla sekä kaupungin kaavoituksessa.

Valmisteluvaiheen kuuleminen
Voimassa oleva asemakaava ja asemakaavan muutosluonnos pidettiin 12.-25.10.2023 valmisteluvaiheen kuulemista varten nähtävillä palvelupiste Osviitassa, kaupungin internetsivujen Kaavatorilla sekä kaupungin kaavoituksessa. Valmisteluvaiheen kuulemisesta ja nähtävillä pidosta ilmoitettiin kuulutuksella Lapin Kansassa 11.10.2023 sekä kirjeellä lähialueen maanomistajille ja vuokralaisille. Nähtävilläpidon aikana ei saapunut mielipiteitä. Lapin ELY-keskus on tuonut kaavan vireille tultua esille osallisuutensa kaavamuutokseen ja jättänyt valmisteluvaiheessa lausunnon, lausunto kokonaisuudessaan on päätöksen liitteenä.

ELY-keskuksen lausuntoon todetaan seuraavaa:
Kaavamuutoksen asiakirjojen otsikot päivitetään ennen kuin kaavaehdotus asetetaan julkisesti nähtäville. Kaavamuutos ei vaikeuta vt 4:n linjausta. Muutosalueella toimii jätevedenpuhdistamo yleis- ja asemakaavan mukaisella alueella, toiminnalle on myönnetty ympäristölupa. Asemakaavan selostusta päivitetään niiltä osin kuin vähäisessä asemakaavanmuutoksessa katsotaan tarpeelliseksi.

Kaavaluonnos
Kaavamuutoksessa yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialueeseen (ET-​2) 9070 liitetään 1765 m² viereistä suojaviheraluetta (EJ). Kerrosluku on kaksi (II) ja tehokkuus e=0.40 Rakennusoikeus nousee kaavamuutoksen myötä n. 7155 k-m²:llä. Samalla muutoksessa poistetaan tarpeettomat johtorasitteet.

Kaavoitus esittää tekniselle lautakunnalle, että 9. kaupunginosan korttelin 9070 sekä erityisalueen kaavaluonnos hyväksytään jatkokaavoituksen pohjaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä 9. kaupunginosan kortteliin 9070 ja erityisalueelle laaditun asemakaavan muutosluonnoksen 21.9.2023 päivätyn kaavakartan mukaisesti. Tekninen lautakunta päättää kaavaehdotuksesta ja sen asettamisesta ehdotusvaiheen kuulemista varten julkisesti nähtäville. Asemakaavan muutoksesta pyydetään Lapin ELY -keskuksen lausunto. Asemakaavan muutoksen hyväksyy tekninen lautakunta (Hallinto- ja johtosääntö 34 §).

Päätös

Tekninen lautakunta kuuli asiassa kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä.

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Täytäntöönpano: Kaavoitus

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.