Tekninen lautakunta, kokous 23.1.2024

§ 19 Luonnonsuojelualueen perustaminen 698-401-162-3, ERKKILÄ

ROIDno-2024-194

Valmistelija

  • Kari Lukkarinen, metsätalousinsinööri, kari.lukkarinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan kokouksen 21.3.2023 päätöksen ROIDno-2023-548, § 50 mukaisesti Yhdyskuntatekniikan yksikkö esitti, että Rovaniemen kaupunki ryhtyy tutkimaan mahdollisuutta perustaa luonnonsuojelualue Rovaniemen kaupungin omistamille maa-alueille, jos sellaisen perustamisen kriteerit täyttävä kohde löytyy.

Tarkasteluissa ehdolle valikoitui kolme kohdetta, joiden soveltuvuudesta suojelualueeksi pyydettiin etukäteen arvioita Lapin Ely-keskukselta.

Kohteista erottui selvästi kaupungin omistama kiinteistö 698-401-162- 3 Erkkilä ja se sijaitsee Rovaniemen kaupungin läheisen Pöyliöjärven etelärannalla. Kiinteistön pinta-ala on 56,9 hehtaaria ja se sijaitsee Yleiskaava 2015 mukaisella maa- ja metsätalousvaltaisella MU-alueella, jolla on erityistä ulkoilun ohjaamistarvetta. Lapin Ely-keskukselta saadun kannanoton mukaan, kohdetta pidetään erittäin soveltuvana luonnonsuojelualueen perustamiseksi. Kohde on esitetty karttaliitteissä.

Kiinteistö on lähes kokonaan luonnontilassa eli metsätalouden vaikutuksia (metsien hakkuita tai ojituksia) ei ole havaittavissa merkittävissä määrin. Kohteella on runsaasti pienialaisia, mutta harvinaisia suotyyppejä, kuten rantaluhtia, jotka ovat arvokkaita elinympäristöjä.Tarkemmissa havainnossa on alueelta löydetty runsaasti palokantoja, lahoavaa puu-ainesta, sekä maapuuna että pystylahopuuna. Lisäksi alueella kosteikkopainanteita, puron- ja ojanvarsia ja maatihkupintoja, joiden kasvillisuus korreloi arvokasta elinympäristöä. Puustoiset metsäalueet ovat puolestaan eri-ikäisrakenteisia vanhoja metsiä ja ovat kehittyneet nykytilaansa  ilman metsätalouden toimenpiteitä.

Suojelualueen perustamisella Rovaniemen kaupunki toimisi  kaupunkistrategian 2030 vastuullisuuden toimintaperiaatteiden mukaisesti, vaalimalla arvokasta luontoaan ja perustamalla pysyvän luonnonsuojelualueen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, toimialajohtaja, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Rovaniemen kaupunki päättää esittää kiinteistön 698-401-162-3 Erkkilä muuttamisesta pysyväksi luonnonsuojelualueeksi ja antaa valtuudet yhdyskuntatekniikan yksikölle ryhtyä jatkotoimenpiteisiin suojelupäätöksen hakemiseksi Lapin ELY-keskukselta.    

Päätös

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Yhdyskuntatekniikan yksikkö, metsätalousinsinööri

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Tekninen lautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.