Ympäristölautakunta, kokous 31.1.2024

§ 12 Lausunto Ylikylän asemakaava-alueen laajentaminen

ROIDno-2018-2763

Valmistelija

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin kaavoitus on pyytänyt lausuntoa koskien 13.kaupunginosa, Ylikylän asemakaavan laajennusta.

 

Suunnittelualue sijaitsee 13. kaupunginosassa, Ylikylän tien itäpuolella rajautuen Ounasjokeen sekä voimassa olevien asemakaava-alueiden asuinalueisiin. Vaikutusalue sisältää lähiympäristön kortteli-, katu- ja virkistysalueet. Suunnittelualue sijaitsee pääasiassa Ylikyläntie -nimisen kokoojakadun reunalla, johon alueen kadut liittyvät. Asemakaavan laajennuksen tarkoituksena on laatia Ylikylän vielä kaavoittamattomalle alueelle asemakaava. Alue on jo osin toteutunutta asuinaluetta ja osin vielä maatalouskäytössä olevaa peltoaluetta. 

Rovaniemen kaupunki pyrkii asemakaavalla turvaamaan pientalotonttivarantoa. Suunnittelualueelle on annettu kielteisiä päätöksiä suunnittelutarveratkaisuista ja rantapoikkeamispäätöksistä, koska alueen maankäyttö on tarkoituksenmukaisinta ratkaista asemakaavoituksella. Alueen asemakaavoitusta on pitkään toivottu maanomistajien toimesta. Kaava-alue on suurelta osin yksityisessä omistuksessa. Rovaniemen kaupungin omistamat maa-alueet sijaitsevat Kärrytien varrella. Tekninen lautakunta on kokouksessaan 30.10.2018 edellyttänyt asemakaavoituksen käynnistämistä kyseiselle alueelle. 

Laaditulla asemakaavalla muodostuu uudet korttelit 13250-13264 sekä olemassa olevat korttelit 125-129 laajenevat kaava-alueelle. Kaavaehdotuksessa on osoitettu 38 erillispientalojen tonttia (AO), näistä 23 on rakentamatonta ja 15 rakennettua. Asuinpientalojen tontteja (AP) on 18, joista 11 on rakentamatonta ja 7 rakennettua. Lisäksi kaavassa on osoitettu yksi asuin- ja liikerakennusten (AL) tontti ja yksi maatilan talouskeskuksen (AM) alue, jossa sijaitsee vanha suojelluksi esitetty pihapiiri.

Rakennusoikeutta uusille rakentamattomille AO-tonteille on osoitettu 5720 k-m² ja AP-tonteille 7550 k-m². Uusille AP-alueille voisi maksimissaan toteutua 80-100 uutta asuntoa. Vanha Ylikunnarin pihapiiri on ositettu maatilan talouskeskuksen alueena (AM) ja pihapiiri on suojelumerkinnöin (sr-14) säilyväksi merkitty.

Kaavassa osoitettu asuinrakentaminen sijoittuu pääosin olemassa olevan tiestön varrelle ja alueella olevan kunnallistekniikan läheisyyteen. Täysin uutta rakentamatonta aluetta on Rantahanni nimisen kadun ympäristö. Ounasjoen ranta-alueelle jätettiin rakentamisen suhteen riittävä suojavyöhyke, joka myötäilee tulvauhka-alueen rajausta ja turvaa Ounasjoen Natura-arvot.

Asumiseen varatut alueet ovat liitettävissä kunnalliseen vesi- ja viemäriverkostoon. Kaava-alueella ei ole luonnonsuojelullisesti merkittäviä kohteita eikä pohjavesialuetta. Alueella sijaitsee kaksi kiinteätä muinaisjäännösta, ranta-alueelle ei tällä asemakaavalla osoiteta uutta rakentamista, mikä ei vaikeuta alueen myöhempää arkeologista inventointia. Kaava-alueen maisemallisesti arvokas Ounasjoen ranta-alue on kaavaratkaisussa pyritty säilyttämään. Asemakaavassa on huomioitu Ounasjoen Natura-alue (FI1301318) jättämällä ranta-alueelle vihervyöhyke ja kieltämällä ranta-alueen muokkaus sekä rantaviivan muuttaminen.

Ounasjoen aiheuttama tulvauhka huomioidaan asemakaavassa osoittamalla uusi rakentaminen tulvavaara-alueiden ulkopuolelle tai varmistetaan tulvariskien hallinta muulla tavoin. Alueella kerran sadassa vuodessa toistuva tulvan (1/100a) mukainen tulvakorkeus alueella maanpinnan tasolla on +78.67 N2000 järjestelmässä. 

Ylikylän asemakaava-alue kuuluu postinumeroltaan (96800) Säteilylain (859/2018) radonin mittausvelvoite-alueisiin.

Suurin kaava-alueeseen kohdistuva melu aiheutuu Kantatie 79:n (Kittiläntie) liikenteestä. Kaava-alue sijoittuu kuitenkin 300-1000 metrin etäisyydelle kantatiestä, joten melu ei ole merkittävää eikä siitä aiheudu haittaa alueelle.

Ylikyläntie on joukkoliikenteen piirissä. Kevyenliikenteen yhteydet niin Vennivaaran, Ratantaustan, Korkalovaaran kuin Ylikylänkin alueelta ovat sujuvat.

Ylikylän koulukeskus ja päiväkoti sijaitsevat kaava-alueen läheisyydessä.

Lausunnon valmisteluun on osallistunut rakennusvalvonta, ympäristöterveydenhuolto ja ympäristönsuojelu.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Kaavaehdotuskarttaa (10.10.2023) tulisi tarkentaa ranta-alueen rajauksen osalta alueella, jossa kaavamääräys kieltää maanmuokkauksen ja pengertämisen ranta-alueella lukuunottamatta tulvasuojelun kannalta tarpeellisia toimenpiteitä. Ranta-alueelle merkitty kaavamääräys, joka kieltää maanmuokkauksen myös maatalous- sekä maa- ja metsätalousalueeksi  tarkoitetuilla alueilla voi aiheuttaa tulkintavaikeuksia tilanteissa joissa alueita hyödynnetään kaavan käyttötarkoituksen mukaisesti.  Muilta osin ympäristölautakunnalla ei ole huomautettavaa asemakaavaehdotuksesta.

Päätös

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Kaavoitus