Ympäristölautakunta, kokous 31.1.2024

§ 10 Ympäristölautakunnan lausunto: Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma

ROIDno-2022-1878

Valmistelija

  • Sini-Sisko Kilpeläinen, terveysvalvonnan johtaja, sini-sisko.kilpelainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Ehkäisevän päihdetyön verkostotyöryhmä on laatinut ehkäisevän päihdetyön suunnitelman. Suunnitelma on erillisohjelma,​ joka tukee hyvinvointi-​ ja turvallisuussuunnitelman sekä kaupunkistrategian toimeenpanoa. Se kokoaa yhteen ehkäisevän päihdetyön kokonaisuuden ja mahdollistaa sen suunnitelmallisen kehittämisen ja johtamisen Rovaniemen kaupungissa.

Hyvinvointilautakunta (19.12.2023, § 131) on pyytänyt lausunnot sivistyslautakunnalta,​ elinvoimalautakunnalta,​ tekniseltä lautakunnalta ja ympäristölautakunnalta sekä vaikuttamistoimielimiltä. Lausunnoissa pyydetään kiinnittämään huomiota seuraaviin seikkoihin:

  • Yleishuomiot suunnitelman sisällöstä.
  • Näkemys ohjelmassa esitetyistä tavoitteista. Ovatko ne tarkoituksenmukaisia?

 

Lausunnot pyydetään 19.2.24 mennessä. Valmiin ohjelman hyväksyy lausuntokierroksen ja viimeistelyn jälkeen hyvinvointilautakunta,​ joka toimii ehkäisevän päihdetyön vastaavana toimielimenä (hallintosääntö 1.9.23,​ § 37).

Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta toimii tupakkalain mukaisena lupa- ja valvontaviranomaisena sekä lääkelain mukaisena nikotiinivalmisteiden myynnin lupa- ja valvontaviranomaisena. Ympäristölautakunnan lausunto annetaan edellä mainitusta lähtökohdasta.

Terveysvalvonnan johtajan ehdotus

Ympäristölautakunta antaa alla olevan lausunnon ehkäisevän päihdetyön suunnitelmasta:

Yleishuomiot suunnitelman sisällöstä.  

Suunnitelmassa on kattava nykytilanteen kuvaus sekä esitetty hyviä toimenpiteitä tavoitetilan 2025 saavuttamiseksi. Suunnitelmaan voisi sisällyttää osion myös hyväksymisen jälkeisestä toimeenpanovaiheesta, esimerkiksi kuinka toimenpiteet aiotaan käytännössä toteuttaa ja vastuuttaa.

 

Näkemys ohjelmassa esitetyistä tavoitteista

Ympäristölautakunta kiinnittää huomiota niihin suunnitelman tavoitteisiin ja toimenpiteisiin, joilla ehkäistään kuntalaisten tupakkatuotteiden käytön aloittamista ja nikotiiniriippuvuuden syntymistä sekä edistetään tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden käytön lopettamista ja suojellaan väestöä altistumiselta niiden savulle. Monet esitetyistä tavoitteista ja toimenpiteistä tukevat hyvin edellä mainittua.

Tupakkalaissa säädetään tupakan, sähkösavukkeen ja savuttomien tupakkatuotteiden käytön kielloista mm. rakennusten sisätiloissa sekä useissa erilaisissa ulkotiloissa ja -tapahtumissa. Tupakkalain mukaan rakennusten ja ulkotilojen haltija on vastuullinen asettamaan näkyville tupakointikieltoa osoittavat opasteet. Tupakkalain säännösten noudattamista valvoo ympäristölautakunnan alainen ympäristöterveydenhuolto, mm. suoriuttamalla kohteisiin tarkastuksia.

Suunnitelman tavoitteeseen “Ehkäisevä päihdetyö on osa koulun ja nuorisopalveluiden perustyötä, toimintatapoja ja kulttuuria” on sisällytetty toimenpiteeksi “Oppilaitoksissa ja nuorisotiloilla on olemassa ja nähtävillä säännöt ja rajoitukset päihteiden ja nikotiinituotteiden käyttöön liittyen”, mutta muutoin kunnan tilojen ja tapahtumien savuttomuutta ei varsinaisesti korosteta ohjelman tavoitteissa ja toimenpiteissä.

Kiellot ja velvollisuus niiden merkitsemiseen koskee oppilaitosten ja nuorisotilojen lisäksi myös monien muiden kunnan hallinnassa olevien rakennusten ja alueiden, kuten päiväkotien, leikkikenttien, uimarantojen sekä lastensuojeluyksiköiden sisä- ja ulkotiloja. Suunnitelmassa olisikin hyvä kiinnittää huomiota päihteiden ja nikotiinituotteiden käyttöön liittyvien sääntöjen ja rajoitusten näkyvillä oloon sekä savuttomuuden edistämiseen kaikissa kunnan vastuulla olevissa sisä- ja ulkotiloissa sekä tapahtumissa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta antaa terveysvalvonnan johtajan ehdotuksen mukaisen lausunnon ehkäisevän päihdetyön suunnitelmasta.

Päätös

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Hyvinvointilautakunta, Jonna Leppiaho