Ympäristölautakunta, kokous 31.1.2024

§ 11 Vastaus valtuustoaloitteeseen Röntgenlaite Rovaniemen eläinlääkäreiden käyttöön

ROIDno-2023-3147

Valmistelija

  • Sini-Sisko Kilpeläinen, terveysvalvonnan johtaja, sini-sisko.kilpelainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Tuomas Koskiniemi ym. ovat jättäneet 25.9.2023 seuraavan valtuustoaloitteen:

"​​​​​​Röntgenlaite Rovaniemen eläinlääkäreiden käyttöön.

Meillä Rovaniemen kaupungin eläinlääkärin käytössä ei ole röntgenlaitetta. 

Rovaniemellä on todella mittava määrä eläimiä koirista eksoottisempiinkin lajeihin. Esimerkiksi rekikoiria, poliisikoiria, rajavartion koiria, tullin koiria, metsästyskoiria ja opaskoiria. Meiltä löytyy porotaloutta, maatiloja ja eläinlääkärin toiminta-alueella yksi iso eläinpuistokin.

Röntgenlaite meiltä silti puuttuu. Röntgen on yksi diagnoosin luonti väline ja tällä hetkellä osa eläimistä kuskataan ouluun kuvauksiin ja sitten takaisin Rovaniemelle diagnoosiin. On kaupungin vetovoimatekijä että meillä on tarjota asianmuukaiset palvelut työeläimille, kuin lemmikeillekkin.

Ehdotankin että Rovaniemi ostaa siirrettävän röntgenlaitteen eläinlääkäriasemalle ja kustannukset katetaan kuvauksen maksussa 10-15 vuoden periodilla."

VASTAUS VALTUUSTOALOITTEESEEN

Eläinlääkintähuoltolain mukaan kunnan on järjestettävä arkipäivisin virka-aikana peruseläinlääkäripalvelu kotieläimiä varten sekä kiireellinen eläinlääkärinapu alueellaan olevia kotieläimiä varten kaikkina vuorokaudenaikoina. Julkisten palveluiden järjestämisessä on huomioitava yksityinen palvelutarjonta kilpailulainsäädäntö huomioiden. Rovaniemellä on useita yksityisiä eläinlääkäreitä, jotka tarjoavat eläinröntgenpalveluita. Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta on 30.5.2012 81 § tehnyt palvelutasopäätöksen, jonka mukaan Rovaniemen kaupunki ei sitoudu tarjoamaan perustason ylittäviä erikoiseläinlääkäripalveluja. Perustason eläinlääkäripalvelulla tarkoitetaan eläinlääkäripalvelua, joka annetaan eläinlääketieteelliseen yleistutkimukseen tai kliiniseen tutkimukseen perustuen tavanomaisissa vastaanottotiloissa tai eläinsuojissa. Röntgentutkimukset lukeutuvat pääsääntöisesti erikoiseläinlääkäripalveluihin, joita tarjoavat alueella toimivat yksityiset eläinlääkärit. Röntgenlaitteiston ei myöskään katsota kuuluvan tavanomaisen vastaanottotilan varusteluun. Lisäksi röntgenlaitteiston hankintahinta on hyvin korkea. Näillä perusteilla Rovaniemen kaupungin eläinlääkärivastaanotolla ei ole aiemmin järjestetty röntgenkuvauspalveluita, vaikka röntgenkuvaus olisi usein tarpeellinen akuuttipotilaiden diagnostiikassa. 

Kuitenkin syyskuussa 2023 Lapin hyvinvointialue tarjosi humaanilääketieteen puolelta käytöstä poistettua röntgenlaitetta korvauksetta luovutettavaksi Rovaniemen kaupungineläinlääkärin käyttöön. Koska röntgenkuvausmahdollisuus hyödyttää potilaiden tutkimista kunnan vastuulla olevassa kiireellisessä eläinlääkäriavussa (eläinlääkäripäivystys), on valmisteluihin laitteen vastaanottamiseksi ja röntgenpalveluiden aloittamiseksi ryhdytty. Röntgentoiminnan aloittaminen vaatii turvallisuusluvan Säteilyturvakeskukselta, säteilyturva-asiantuntijan palveluiden hankinnan, rakenteellisten säteilysuojausten rakentamisen toimenpidehuoneeseen, säteilysuojatarvikkeiden hankintaa sekä henkilöstön kouluttamista. Aiheutuvat kustannukset ovat kuitenkin kohtuullisia kun itse laitteesta ei aiheudu hankintakustannuksia. Röntgenkuvaukset tulevat rajoittumaan kiireelliseen eläinlääkäriapuun kuuluviin akuuttipotilaisiin, eikä ympäristölautakunnan palvelutasopäätöstä tulla muuttamaan. Kaupungineläinlääkärin vastaanotolla ei tulla tarjoamaan erikoiseläinlääkäripalveluihin kuuluvia röntgenkuvauksia. Röntgenkuvauksista tullaan perimään laitemaksu asiakkailta, jolla katetaan aiheutuvia kustannuksia osittain.

Vastauksena valtuustoaloitteeseen voidaan siis todeta, että röntgenlaitteen hankintaan on jo ryhdytty ja akuuttipotilaiden röntgenkuvaustoiminta on tavoitteena käynnistää alkuvuodesta 2024.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää antaa yllä esitetyn vastauksen aloitteeseen.

Päätös

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Jäsen Jukka Aula poistui tämän asian päätöksenteon jälkeen klo 16:44.

Tiedoksi

Aloitteen tekijät