Ympäristölautakunta, kokous 31.1.2024

§ 6 Lausunto Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle Suhangon kaivoksen ja rikastamon ympäristö- ja vesitalouslupa sekä toiminnan aloittamislupa ja valmistelupa, Ranua ja Tervola

ROIDno-2023-4003

Valmistelija

  • Pekka Peuranen, ympäristötarkastaja, pekka.peuranen@rovaniemi.fi
  • Sini-Sisko Kilpeläinen, terveysvalvonnan johtaja, sini-sisko.kilpelainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunnan lausunto asiassa:

SUHANGON KAIVOKSEN JA RIKASTAMON YMPÄRISTÖ- JA VESITALOUSLUPA SEKÄ TOIMINNAN ALOITTAMIS- JA VALMISTELULUPA

Lausunnon pyytäjä:

POHJOIS-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO Ympäristöluvat, lausuntopyyntö Dnro PSAVI/5695/2023

Hakija

SUHANKO ARCTIC PLATINUM Oy

 

Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta toimii ympäristönsuojeluviranomaisena Ranuan ja Tervolan kunnissa sekä terveydensuojeluviranomaisena Ranuan kunnassa.

Hanketta koskevat kuulutus- ja hakemusasiakirjat ovat kokonaisuudessaan nähtävillä sähköisesti osoitteessa https://avi.fi/sahkoiset-lomakkeet

KAIVOSHANKKEEN LYHYT KUVAUS

Kaivoshankkeen ympäristö- ja vesitaloushanke on kuvattu liitteenä olevassa tiivistelmässä

Suhanko Arctic Platinum hakee ympäristö- ja vesitalouslupaa aloittaakseen kaivostoiminnan Suhangon kaivospiirillä. Kaivospiirin monimetalliesiintymät sisältävät palladiumia, kuparia, nikkeliä ja kultaa. Hankkeessa louhitaan malmia avolouhintana Konttivaaran ja Ahmavaaran avolouhoksista. Malmi murskataan ja jauhetaan minkä jälkeen se rikastetaan vaahdotusmenetelmällä. Malmin louhinta eli rikastamon syöttökapasiteetti on kaivostoiminnan alussa 5 milj. tonnia vuodessa ja täysi kapasiteetti on 10 milj. tonnia vuodessa. Kaivospiirille sijoittuu kaksi avolouhosta ja molempien yhteydessä olevat sivukivialueet. Lisäksi kaivospiirille sijoittuu rikastamoalue, sen yhteydessä oleva välivarastoalue, rikastushiekka-allas, vesivarastoallas, marginaalimalmin varastoalueet, varikko- ja korjaamoalueita sekä toimistotiloja. Kaivoksen prosessivedet johdetaan purkuputkea pitkin Kemijokeen Tervolan kunnan alueella. Kaivoshankkeella on kaivoksen ja rikastamon ympäristölupa sekä vesitalouslupa v. 2004 sekä voimassa oleva kaivospiiri v. 2006. Lisäksi on pienempiä luonnonsuojelulain mukaisia lupia koskien kasveja ja eläimiä, niiden elinympäristöjä, myöntäjänä Lapin ELY-keskus. Hankkeella on Tukesin myöntämä kaivosturvallisuuslupa.

Nyt on kyse aiempien ympäristö- ja vesitalouslupien päivityksestä sekä hakemuksesta aloittaa osa töistä ennen lupien lainvoimaisuutta.

LUPAHAKEMUSTEN LYHYT KUVAUS

Ympäristönsuojelulain (52772014) mukainen hakemus koskee kaivostoimintaa eli malmin louhintaa, rikastamista, jätevesien ja kaivosalueella muodostuvien yhdyskuntavesien käsittelyä sekä johtamista Kemijokeen purkuputkea myöten sekä kaivannaisjätteen hyödyntämistä ja sijoittamista kaivannaisjätteen jätealueille. Lisäksi haetaan vesilain (587/2011) mukaista lupaa Ruonanjoen jokiuoman uudelleen linjaukselle ja Ruonajoen valuma-alueen muuttamiselle kaivoksen tuotantovaiheen aikana, putkilinjojen vesistöjen alituksille ja ylityksille, kahden muuttuvan lammen eli Tavilampien tuhoamiselle, kahden sillan rakentamiselle Ruonajoen yli ja pohjaveden otolle louhosten kuivana pitämiseksi, raaka-veden otolle Konttijärvestä, sekä Konttijärven keskivedenpinnan muuttamiselle. Erikseen haetaan lupaa poiketa vesilain mukaisesta säännöksestä, joka koskee lähteiden luonnontilan vaarantamista koskevaa kieltoa.

Osalle toiminnoista haetaan ympäristönsuojelulain 199 § mukaista lupaa aloittaa toiminta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta ja vesilain 3 luvun 16 § mukaista valmistelulupaa hankkeen toteuttamista valmisteleviin toimenpiteisiin ryhtymistä varten. Toiminnan aloittamislupa koskee malmin louhintaa Konttijärven louhoksesta 5 milj. tonnia vuodessa sekä sivukiven louhintaa 20 milj. tonnia vuodessa, rikastamon rakentamista, ja tuotantoa apuprosesseineen malminsyöttökapasiteetilla 5 milj. tonnia vuodessa (mukaan lukien vedenkäsittelyprosessit ja saniteettijätevesien käsittely, vesivarastoaltaan rakentaminen ja Konttijärven louhosalueen vesienhallintaan liittyvien rakenteiden rakentaminen), rikastushiekka-alueen ensimmäisen läjitysvaiheen rakentaminen ja käyttöönotto, Konttijärven louhosalueen sivukivialueen ja erillisen rikkipitoisen sivukiven läjitysalueen rakentaminen ja alueiden käyttö sivukiven kaivannaisjätteen jätealueena, Konttijärven marginaalimalmin läjitysalueen rakentaminen ja alueen käyttö malmin välivarastoalueena, Konttijärven louhoksen alueen maanpoistomaiden (moreeni ja turve) läjitysalueiden rakentaminen ja alueiden käyttö maanpoistomaiden läjitysalueina sekä purkuputken rakentaminen ja puhdistettujen vesien johtaminen sitä pitkin Kemijokeen. Haettava vesilain mukainen valmistelulupa koskee putkilinjojen vesistön alituksia, Ruonajoen ylittävän Konttijärven malmitien sillan rakentamista, raakaveden ottoa Konttijärvestä, Konttijärven louhoksen kuivanapitoa ja Konttijärven keskivesipinnan muuttamista.

Töiden aloittamista varten esitetään asetettavaksi vakuus, jotta ympäristö voidaan saattaa ennalleen mikäli toiminta ei käynnisty, lupamääräykset muuttuvat tai lupaa ei muutoksenhaun johdosta myönnetä.

HAKEMUSAINEISTO

Suhanko Arctic Platinum on jättänyt laajan ympäristö- ja vesilupahakemuksen, 426 sivua. Em. kuvattujen kaivoksen ja rikastamon ympäristö- ja vesitalouslupaan sekä toiminnan aloittamislupaan ja valmistelupaan liittyy laaja hakemukseen liittyvä hakemusten käsittelyvaiheiden asiakirja-aineisto, yhteensä 170 tiedostoa. 

Em. aineisto sisältää hakemukset, YVA-selostukset sekä kaivoshankkeesta että kaivosvesien purkuputkihankkeesta, sekä niistä annetut ELY-keskuksen lausunnot ja perustellut päätelmät, toimintojen kuvaukset kartta- ja suunnitelmamateriaaleineen. Hakemuksissa esitetään YVA-menettelystä saadut tiedot ja arviot olennaisista päästöistä ja niiden vaikutuksista. Näitä ovat vaikutukset:

-  ilmanlaatuun eri toimintojen vaiheissa

-  vaikutukset vesistöihin ja vesieliöihin

-  vaikukset muuhun elolliseen luontoon

- vaikutukset maaperään ja pohjaveteen

- vaikutukset meluun, pölyyn, tärinään, paikalliseen liikenteeseen, virkistyskäyttöön

- vaikutukset ihmisiin ja yhteiskuntaan; sosiaaliset ja terveysvaikutukset

- poronhoitoon

 

LAUSUNTO LUPAHAKEMUKSISTA

Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta esittää lausuntonaan että lupahakemuksien perustana olevat hakemusasiakirjat on esitetty laajalti ja niissä on laajalti esitetty kaivoshankkeen ympäristö- ja vesiasioita, eli niitä tietoja, jotka ovat lupakäsittelyn perusteena. Erityistä huomiota toivotaan kohdistettavan kaivosvesien käsittelyyn ja vesien johtamiseen, purkuvesien laadulle asetettaviin lupaehtoihin ja kaivoskemikaalien käyttöön sekä rikastushiekka-altaan pohjarakenteen tiiveyteen ja kestävyyteen. Lisäksi toivotaan, että jätevesien käsittelyn jälkeen purkuputkeen johdettavan veden laatua seurataan vedestä otettavilla näytteillä. Lähtevästä vedestä tulisi mitata muun ohella ksantaattipitoisuutta.

Hakemuksen mukaan pohjavesiolosuhteita tullaan tarkkailemaan ja vesinäytteitä ottamaan myös lähialueen talousvesikaivoista. Talousvesikaivosta otettujen pohjavesinäytteiden tulokset pyydetään toimittamaan tiedoksi myös terveydensuojeluviranomaiselle ympäristöterveydenhuoltoon. Terveydensuojeluviranomainen pyytää huomioimaan, että yksittäisten talouksien omaan vedenhankintaansa käyttämien kaivojen (talousvesikaivo) laatuvaatimuksista ja valvontatukimuksista on säädetty STM:n asetuksessa 401/2001.

Ympäristölautakunta toteaa, että aineiston perusteella on sen käsityksen mukaan mahdollista käsitellä lupahakemukset Pohjois-Suomen Aluehallintovirastossa.

Muutoin ei ole lausuttavaa.

 

Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta             

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta päättää antaa lausunnon esittelytekstin mukaisesti.

Päätös

 Ympäristölautakunta teki seuraavan lisäyksen ja valtuutetaan muotoilemaan lausuntoon seuraavat lisäykset:

- 1. kappale, viimeisen lauseen jatkoksi: sekä rikastushiekka-altaan pohjarakenteen tiiveyteen ja kestävyyteen

- 2. lisättävä asia: Purkuputkeen johdettavasta vedestä otettava näytteet

- 3. lisättävä asia: Lähtevän veden ksantaattipitoisuus selvitettävä

Muilta osin ympäristölautakunta päätti esittelijän esityksen mukaisesti.

 

Jukka Aula ja Pirjo Hietala poistuivat esteellisenä tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi kokoustilasta ja etäyhteydestä (Hallintolaki 28.1 § 3 kohta intressijäävi).

Ylitornion jäsen Esa Kiviniemi poistui kokouksesta tämän asian päätöksenteon jälkeen klo 15:42

Esteellisyys

  • Jukka Aula, Pirjo Hietala

Tiedoksi

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ympäristöluvat