Ympäristölautakunta, kokous 31.1.2024

§ 9 Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelmat vuodelle 2024

ROIDno-2024-259

Valmistelija

  • Sini-Sisko Kilpeläinen, terveysvalvonnan johtaja, sini-sisko.kilpelainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Kunnan ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman laatimisesta säädetään terveydensuojelu-, elintarvike- ja tupakkalainsäädännössä sekä eläinlääkintähuoltolaissa. Valvontasuunnitelma laaditaan Ruokaviraston ja Valviran laatimat ympäristöterveydenhuollon valtakunnalliset valvontaohjelmat huomioiden. Valtakunnallinen ohjelma on tällä hetkellä laadittu vuosille 2020–2024. Kunnan valvontasuunnitelma päivitetään vuosittain ja se sisältää terveydensuojelu-, elintarvike-, tupakka- ja eläinlääkintähuoltolain mukaiset toimialat. Suunnitelmissa on perusosien lisäksi esitetty resurssit, valvonnan keskeiset toimenpiteet sekä tarkastussuunnitelmat.

Vuonna 2024 terveydensuojeluvalvontaa suunnataan päiväkoteihin ja kouluihin, joissa tehdään myös tupakkalain mukaista valvontaa tupakointirajoitusten noudattamiseen ja merkitsemiseen liittyen. Lisäksi tavoitteena on laatia tarkennettu häiriötilanne suunnitelma talousveden laadun turvaamiseksi. Elintarvikevalvonnassa valvontaa suunnataan lämpötiloihin, elintarvikekontaktimateriaaleihin, elintarvikkeiden kuljetukseen ja elintarvikkeiden tuotanto- ja käsittelyhygieniaan.

Vuoden 2024 valvontasuunnitelma on laadittu sekä valvonnan tarpeen mukaisesti, että resurssit huomioiden. Tarkastussuunnitelmissa ovat näkyvissä valvonnan todellisen tarpeen mukainen tarkastusmäärä sekä kunnan resurssit huomioiva tarkastusmäärä. Ympäristölautakunta on 15.12.2021 § 165 päättänyt, että valvontasuunnitelma laaditaan siten, että kokonaistarkastusmäärässä tavoitellaan 65-70 % toteumaa todelliseen tarpeeseen nähden. Vuoden 2024 valvontasuunnitelman tarkastusmäärä on 72 % tarpeesta.

Eläinlääkintähuollossa tehdään epäilyyn perustuvien eläinsuojelutarkastusten lisäksi eläintenpitopaikkojen vuositarkastuksia sekä kunnan vastuulla olevia maidontuotantotilojen hygieniatarkastuksia, laitosvalvontaa ja eläintauti- ja sivutuotelainsäädännön mukaista valvontaa sekä tukivalvontaan liittyviä tarkastuksia. Edellä mainitut tehtävät ovat pääasiassa valvontaeläinlääkäreiden vastuulla, joten suunnitelmallisen valvonnan toteutuminen riippuu paljolti eläinsuojeluilmoitusten määrästä, jota ei voi ennakoida. Ilmoitusten määrä on ollut kasvussa viime vuosina ja ne työllistävät valvontaeläinlääkäreitä entistä enemmän.

LIITTEET

Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2024

Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon suunnitelma eläinlääkäripalveluiden sekä eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonnan järjestämisestä 2024

Terveysvalvonnan johtajan ehdotus

Ympäristölautakunta hyväksyy liitteenä olevat Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman sekä Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon suunnitelman eläinlääkäripalveluiden sekä eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonnan järjestämisestä vuodelle 2024.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Kangas, johtava rakennustarkastaja, hannu.kangas@rovaniemi.fi

Ympäristölautakunta hyväksyy liitteenä olevat Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman sekä Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon suunnitelman eläinlääkäripalveluiden sekä eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonnan järjestämisestä vuodelle 2024.

Päätös

Ympäristölautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi


Lapin aluehallintovirasto kirjaamo.lappi@avi.fi, terveystarkastaja@rovaniemi.fi, elainlaakarit@rovaniemi.fi