Kaupunginhallitus, kokous 18.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelma (MAATO) 2023 - 2028

ROIDno-2023-510

Valmistelija

  • Katriina Rosengren, arkkitehti, katriina.rosengren@rovaniemi.fi
  • Oona-Sofia Koivuranta, kaavasuunnittelija, oona-sofia.koivuranta@rovaniemi.fi

Perustelut

Tausta:

Rovaniemen maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelma (Maato) on kaupungin keskeinen maankäyttöä ja maapolitiikkaa, asumista ja asuntopolitiikkaa yhteen kokoava strateginen asiakirja vuosille 2024–2035. Ohjelma toimii Rovaniemen kaupunkistrategiaa 2030 toimeenpanevana ja kokoavana työnä. Lisäksi se täydentää Rovaniemen maapoliittista ohjelmaa (2022). Ohjelmaa on tarkoitus hyödyntää strategisena suunnitteluasiakirjana yli valtuustokausien, ja täten tuoda pitkäjänteisyyttä kaupungin maankäytön ja asumisen suunnitteluun. Ohjelman tarkoituksena on myös maankäytön ja asumisen vahvempi yhteensovittaminen.

Ohjelman ensisijainen tarve liittyi kaupungin asuntopoliittisten linjausten muodostamiseen, että yhtä lailla kaupungin keskustan ja muiden keskeisten alueiden tiivistämis- ja täydennysrakentamistarpeisiin, sillä Rovaniemi on Lapin maakuntakeskuksena kasvava. Ohjelmassa painottuvat asumisen ja asuntopolitiikan kysymykset, koska Rovaniemen kaupungilla ei ole voimassa olevaa asuntopoliittista ohjelmaa. Maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelma (Maato) on vahvasti kytköksissä muihin Rovaniemen kaupungin maankäytön suunnittelun selvityksiin ja prosesseihin. Esimerkiksi Rovaniemellä on käynnistymässä strategisen yleiskaavan 2050 laadinta, johon ohjelma toimii esiselvityksenä.

Maato-ohjelman laadinnasta vastasi Sitowise Oy ja se valmistui joulukuussa 2023. Ohjelmantyön laadinta perustui poikkihallinnolliseen yhteistyöhön kaupungin viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden sekä ohjelmaa laativien asiantuntijoiden välillä.

Prosessin alkuvaiheessa muodostettiin tilannekuva Rovaniemen asumisen ja asuntopolitiikan sekä maankäytön ja maapolitiikan nykytilanteesta, haasteista ja yksityiskohdista. Nykytilanteen muodostamisen tueksi järjestettiin asiantuntijahaastatteluja, joihin osallistui yhteensä 12 henkilöä. Ohjelman laadintaprosessin aikana työstettiin asumista ja maankäyttöä koskevia teemoja. Keskeisiksi teemoiksi muotoutuivat: aktiivinen maankäytön suunnittelu ja maapolitiikka, asuntotuotannon määrä, asuntotuotannon monipuolisuus, elinvoimaiset alueet ja kaupunkiuudistus. Näiden neljän temaattisen kokonaisuuden alle muodostettiin niitä vastaavia tavoitteita ja toimenpiteitä, joita työstettiin neljässä poikkihallinnollisessa ja vuorovaikutteisessa tilaisuudessa yhdessä asiantuntijoiden ja luottamishenkilöiden kanssa.

Johtopäätökset:

Maato-ohjelmassa linjataan tavoitteeksi täydennysrakentamiseen kannustaminen maankäytön suunnittelussa, jolloin vähennetään rakentamisen ja liikenteen päästöjä sekä säästetään kustannuksissa hyödyntämällä nykyistä infraa ja palveluverkkoa. Kaupungin maahankintaa tulisi lisätä erityisesti täydennysrakennettavien alueiden osalta, joille voidaan toteuttaa asuntorakentamista. Asuinrakentamiseen sopivia alueita sijaitsee vanhoilla teollisuusalueilla, joiden käyttötarkoituksen muuttaminen on keskeinen ratkaistava maankäytönsuunnittelun kysymys tulevaisuudessa. Täydennysrakentamiseen ja tiivistämiseen soveltuvia alueita käsitellään tarkemmin Asuinalueiden tiivistämisen suuntaviivat -selvityksessä (2023).

Maato-ohjelmassa keskeisenä tavoitteena on asuntokysyntään vastaaminen ja asuntotuotannon monipuolisuuden turvaaminen. Asuntotuotannon monipuolisuutta turvataan esimerkiksi tarjoamalla erilaisia asumisen ratkaisuja talotyypeittäin sekä hallinta- ja rahoitusmuodoittain. Ohjelmassa ehdotetaan Ara-vuokra-asuntotuotannon merkittävää lisäämistä. Alueellisesti monipuolisella asuntokannalla on vaikutuksia myös alueellisen eriytymiskehityksen hillitsemisessä.

Valmistelutyön aikana tunnistettiin merkittäväksi ilmiöksi asuinalueiden välinen eriytymiskehitys, joka näkyy mm. erilaisten sosiaalisten ongelmien kasaantumisena, mutta myös esimerkiksi asuntojen heikkona hintakehityksenä ja asuinalueiden demografisena ja sosioekonomisena yksipuolistumisena. Ohjelmassa linjataan tavoitteiksi asuinalueiden välisen eriytymisen ehkäiseminen, alueiden ja palvelukylien elinvoimaisuuden tukeminen sekä alueellisten kaupunkiuudistusohjelmien käynnistäminen. Kaupunkiuudistuksen ensimmäiseksi pilottialueeksi ehdotetaan Korkalovaaraa, johon laaditaan kaupunkiuudistusohjelma. Alueiden elinvoimaisuutta vahvistetaan sekä eriytymiskehitystä katkaistaan täydennysrakentamisella, korjausrakentamisen tuilla ja palvelutarpeisiin vastaamalla, asuntotarjontaa monipuolistamalla, vahvistamalla paikallista osallisuutta sekä parantamalla yleisten alueiden viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Lisäksi tärkeänä toimenpiteenä nähdään eriytymiskehityksen ja kehittämistoimenpiteiden jatkuva seuranta alueittain sekä koulupiireittäin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteen mukaisen maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelman.

Päätös

Kaupunginjohtajan sijainen teki kokouksessa muutetun päätösehdotuksen.

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteen mukaisen maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelman siten muutettuna, että sivulta 32 ohjelman seuranta integroidaan kaupunkistrategian seurantaan ja ohjelman tulokset esitellään kaupunginvaltuustolle vuosittain.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan sijaisen muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.