Kaupunginhallitus, kokous 18.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 65 Yleisten ennakkoäänestyspaikkojen määrääminen vuoden 2024 europarlamenttivaaleja varten

ROIDno-2023-2174

Valmistelija

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Suomessa toimitetaan europarlamenttivaalit 9.6.2024. Ennakkoäänestys järjestetään Suomessa 29.5.–4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.–1.6.2024.

Vaalilain 9.1 §:n mukaan kunnanhallitus päättää kotimaan yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista kunnassa. Jokaisessa kunnassa on oltava vähintään yksi ennakkoäänestyspaikka, jollei erityisestä syystä muuta johdu.

Vaalilain 9 §:n 4 momentin mukaisesti kunnanhallituksen on huolehdittava siitä, että Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin, jona toimii oikeusministeriön vaalitietojärjestelmän pohjatietojärjestelmä, merkitään Digi- ja väestötietoviraston määräämällä tavalla jokaisen kunnassa olevan yleisen ennakkoäänestyspaikan nimi, käyntiosoite, aukiolopäivät ja päivittäiset aukioloajat.

Kunnanhallituksen tulee tehdä päätökset yleisistä ennakkoäänestyspaikoista hyvissä ajoin siten, että paikat voidaan merkitä oikeusministeriön vaalitietojärjestelmään (VAT) perjantaihin 22.3.2024 klo 12 mennessä.

Kunnan on huolehdittava, että

a) äänestyspaikkoja on riittävästi,

b) äänestyspaikat sijaitsevat paikoissa, joihin äänestäjien on helppoa tulla ja joihin he vaivaamattomasti osaavat,

c) äänestystilat ovat riittävän suuria, jotta äänestys voidaan toimittaa äänestäjän vaalisalaisuus, vaalivapaus ja vaalirauha turvaten (vaalilain 56 § 2 mom.),

d) ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajat ovat mahdollisimman laajat, paikalliset olosuhteet kuitenkin huomioiden (vaalilain mukaiset maksimit ovat arkisin klo 8-20 ja viikonloppuisin klo 9-18).

Liikkuva äänestyspaikka on vakiinnuttanut roolinsa osana ennakkoäänestystä Rovaniemellä. Äänestysautolla saadaan järjestettyä taajamien ulkopuolella asuville kattavat ennakkoäänestysmahdollisuudet.

Ennakkoäänestyspaikoista, äänestysauton reitistä ja aikataulusta sekä mahdollisuudesta kotiäänestykseen tiedotetaan kuntalaisille hyvissä ajoin ennen vaaleja.

Ennakkoäänestyspaikkojen suunnittelussa on kiinnitetty huomiota nuorten äänestysmahdollisuuksien parantamiseen sijoittamalla yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja toisen asteen oppilaitoksiin. Kokeilu perustuu keskusvaalilautakunnan saamaan aloitteseen liittyen kuntavaalien 2025 äänestyspaikkoihin ja niiden sunnitteluun nuorten äänestysaktiivisuutta tukevasti. Tulevalla kokeilulla kerätään tietoa ja nuorten kokemuksia siitä, miten ennakkoäänestyspaikan tuominen oppilaitokseen vaikuttaa nuorten äänestysaktiivisuuteen.

Keskusvaalilautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että se ryhtyisi toimenpiteisiin yleisten ennakkoäänestyspaikkojen määräämiseksi vuoden 2024 europarlamenttivaaleja varten.

Ehdotus ennakkoäänestyspaikoiksi ja aukioloajoiksi on liitteenä 1. Suunnitelma äänestysauton reitistä ja aikataulusta on liitteenä 2.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää, että vuoden 2024 europarlamenttivaalien ennakkoäänestys Rovaniemellä toteutetaan liitteissä 1 ja 2 mainituissa paikoissa ja liitteissä mainittuina aikoina.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan sijaisen esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Keskusvaalilautakunta, vaalikeskus, ennakkoäänestyspaikkojen tiedot vaalitietojärjestelmään 22.3.2024 klo 12.00 mennessä

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.