Sivistyslautakunta, kokous 23.5.2024

§ 64 Sivistys- ja hyvinvointipalveluiden toimialan henkilörekisterit

ROIDno-2024-1907

Valmistelija

  • Risto Varis, hallintopäällikkö, risto.varis@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin sivistys- ja hyvinvointipalveluissa henkilötietojen rekisterinpitäjinä toimii joko sivistys- tai hyvinvointilautakunta. Rekisterinpitäjä määrittelee, mihin tarkoitukseen ja millä tavalla henkilötietoja käsitellään ja se vastaa henkilötietojen käsittelyn lainmukaisuudesta koko käsittelyn elinkaaren ajan. Yleisen tietosuoja-asetuksen 24 artiklan mukaan rekisterinpitäjän on toteutettava tarvittavat tekniset ja organisatoriset toimenpiteet, joilla voidaan varmistaa ja osoittaa, että käsittelyssä noudatetaan tietosuoja-asetusta. Jotta rekisterinpitäjä voi varmistua tietosuojalainsäädännön noudattamisesta, rekisterinpitäjän on tarpeen määritellä vastuuhenkilöt tietosuoja-asetuksen mukaisten vaatimusten noudattamisesta.

Kaupungin johtoryhmässä on käsitelty päivitetty Rovaniemen kaupungin tietoturva- ja tietosuojapolitiikka, jossa määritellään henkilötietojen käsittelyn vastuuhenkilöt. Koska päivitettyä tietoturva- ja tietosuojapolitiikkaa ei kuitenkaan ole vielä kaupunginhallituksessa hyväksytty, eikä vastuuhenkilöitä ole aiemmin nimetty, sivistyspalveluissa on nyt tarpeen määritellä rekistereiden vastuuhenkilö siihen saakka, kunnes päivitetty tietoturva- ja tietosuojapolitiikka on hyväksytty.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta päättää nimetä henkilötiedon käsittelyn vastuuhenkilöt seuraavasti:

  • Siltä osin, kun henkilötiedon käsittely koskee sivistys- ja hyvinvointipalveluiden hallintoa, useampia palvelualueita tai koko toimialaa, toimialajohtaja toimii henkilötietojen käsittelyn vastuuhenkilönä.
  • Varhaiskasvatuspalvelujen henkilötietojen käsittelyn vastuuhenkilö: palvelualuepäällikkö Tarja Kuoksa 
  • Koulutuspalveluiden henkilötietojen käsittelyn vastuuhenkilö: palvelualuepäällikkö Kai Väistö
  • Ruoka- ja puhtauspalveluiden henkilötietojen käsittelyn vastuuhenkilö: palvelualuepäällikkö Hajnalka Kiss-Herttua

Lisäksi sivistyslautakunta päättää vahvistaa vastuuhenkilön tehtävät ja vastuut liitteen mukaisesti.

Mikäli kaupunginhallitus myöhemmin hyväksyy uuden tietoturva- ja tietosuojapolitiikan, sivistyspalveluiden vastuuhenkilöt  ja vastuuhenkilön tehtävät ja vastuut muutetaan uuden tietoturva- ja tietosuojapolitiikan mukaisesti ilman uutta päätöksentekoa.

Päätös

Sivistyslautakunta päätti päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Tarja Kuoksa, Kai Väistö, Hajnalka Kiss-Herttua

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.