Sivistyslautakunta, kokous 23.5.2024

§ 65 Oikaisuvaatimus Lapin musiikki- ja tanssiopiston käyrätorvensoiton sivutoimisen tuntiopettajan vakanssin 56402002 täyttämisestä

ROIDno-2024-207

Valmistelija

  • Kai Väistö, palvelualuepäällikkö, kai.vaisto@rovaniemi.fi
  • Kaisa Kuula-Bullat, lapin musiikki- ja tanssiopiston rehtori, kaisa.kuula-bullat@rovaniemi.fi
  • Aku-Petteri Luiro, henkilöstösuunnittelija, aku-petteri.luiro@rovaniemi.fi

Perustelut

Oliver Davis on tehnyt oikaisuvaatimuksen Lapin musiikki- ja tanssiopiston käyrätorvensoiton sivutoimisen tuntiopettajan vakanssin 56402002 täyttämistä koskevasta päätöksestä (koulutuspalveluiden palvelualuepäällikkö 11.3.2024 § 52). Hän vaati päätöksen oikaisemista siten, että valintapäätös perutaan ja hakuprosessi avataan uudelleen niin, että hänellä on mahdollisuus hakea tehtävää uudelleen ja tulla kohdelluksi tasavertaisesti suomalaisten hakijoiden kanssa.

Oikaisuvaatimuksensa perusteeksi Davis esittää, että häntä on kohdeltu hakuprosessin aikana syrjivästi: Häntä ei ole pidetty kelpoisuusehdot täyttävänä hakijana, koska hänen tutkintoaan ei ole rekisteröity Suomessa.

Davisin mukaan hänelle ei ole Lapin musiikki- ja tanssiopistossa selkeästi kerrottu, että hänen on rekisteröitävä tutkintonsa, vaikka hän on jo vuoden ajan hoitanut kyseistä käyrätorvensoiton tuntiopettajan tehtävää. Hän ei ole myöskään ollut tietoinen siitä, että hän on työskennellyt määräaikaisessa palvelussuhteessa. Oikaisuvaatimuksessaan Davis kertoo, että hän on ollut sellaisessa käsityksessä, että hänen palvelussuhteensa jatkuu, kun hän saa pysyvän työluvan Suomessa.

Davis perustelee oikaisuvaatimustaan myös sillä, että hänen valitsematta jättämisensä tulee vaikuttamaan negatiivisesti Lapin musiikki- ja tanssiopistoon, kun käyrätorvensoiton oppilaat siirtyvät hänen yksityisoppilaikseen ja opiston maine heikkenee suhteessa Lapin kamariorkesteriin, jossa Davis myös työskentelee.


Aikaisempi palvelussuhde

Oliver Davis on valittu hoitamaan Lapin musiikki- ja tanssiopiston käyrätorvensoiton sivutoimista tuntiopettajan tehtävää Lapin musiikki- ja tanssiopiston rehtorin viranhaltijapäätöksellä 5.6.2023 § 5. Päätöksessä todetaan, että Oliver Davis oli ainoa hakija tehtävään ja häneltä puuttuu Opetushallituksen rinnastamispäätös ulkomailla suoritetusta tutkinnosta. Päätöksessä todetaan, että Oliver Davis on valittu hoitamaan käyrätorvensoiton sivutoimista tuntiopettajan virkaa määräaikaisesti 1.8.2023 - 31.5.2024.

Lukuvuoden 2023 - 2024 ajaksi Oliver Davis voitiin määrätä hoitamaan käyrätorvensoiton sivutoimista tuntiopettajan virkaa määräajaksi, koska asetuksessa opetustoimen henkilöstön kelpoisuusehdoista (986/1998) § 23 todetaan, että opetusta voidaan väliaikaisesti enintään vuoden ajaksi määrätä antamaan henkilö, jolla on riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito. Tällainen henkilö voidaan määrätä antamaan opetusta yli kuuden kuukauden ajaksi vain, jos tehtävän edellyttämät kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ei ole määräystä annettaessa saatavilla tai siihen on muu erityinen syy.

Kun Oliver Davis määrättiin tehtävään, koska siihen ei ollut kelpoisuusvaatimukset täyttäviä hakijoita. Lisäksi Davisilla todettiin olevan tehtävän hoitamiseen riittävä koulutus ja tehtävän edellyttämä taito.

Hakukuulutus ja valintaprosessi

Käyrätorvensoiton sivutoiminen tuntiopettajan virka on ollut haettavana 31.1.2024 - 21.2.2024 välisenä aikana Rovaniemen kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.rovaniemi.fi/rekry, Kuntarekry-verkkopalvelussa sekä TE-toimiston sivuilla. Lisäksi tehtävästä julkaistiin ilmoitus Rondo Classic -lehdessä. Tehtävän sijoituspaikkana on Lapin musiikki- ja tanssiopisto. Tehtävä oli täytettävänä vakituisesti 1.8.2024 alkaen.

Tehtävän kelpoisuusehtona on laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta antavan opettajan kelpoisuus, joka määräytyy opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998) mukaan.

Kelpoisuuden lisäksi valittavalta henkilöltä edellytettiin valmiuksia monipuoliseen pedagogiseen työhön sekä taitoa opettaa opiston eri tasoilla vasta-alkajista aina syventäviin opintoihin asti ja ohjata yhteissoittoa. Edellä mainitun lisäksi edellytettiin halua osallistua opetuksen kehittämiseen, suunnitteluun ja organisointiin. Hakuilmoituksessa kerrottiin myös, että valinnassa arvostetaan avointa asennetta sekä hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja suhteessa työyhteisöön sekä oppilaisiin ja huoltajiin nähden.

Hakuilmoituksessa todettiin myös, että ulkomailla tutkinnon suorittaneella tulee olla Opetushallituksen päätös tutkinnon tunnustamisesta hakuajan päättymisajankohtaan mennessä.

Määräaikaan 21.2.2024 klo 15:00 mennessä tehtävää haki kolme (3) henkilöä, joista yhdellä oli tehtävän edellyttämä kelpoisuus. Kelpoinen hakija haastateltiin 27.2.2024. Haastattelijoina toimivat Lapin musiikki- ja tanssiopiston rehtori Kaisa Kuula-Bullat sekä apulaisrehtori Satu Posio.

He esittivät, että käyrätorvensoiton sivutoimisen tuntiopettajan virkaan valitaan musiikkipedagogi Asseri Väisänen. Perusteluna esitykselle olivat kelpoisuuden lisäksi hakijan tehtävään soveltuva koulutus, kokemus vastaavista työtehtävistä ja monipuoliset pedagogiset taidot. Lisäksi hakijalla oli valmius osallistua opetusalan kehittämiseen ja suunnitteluun sekä organisointiin.

Haastattelijoiden esityksen pohjalta koulutuspalveluiden palvelualuepäällikkö Kai Väistö valitsi viranhaltijapäätöksellään 11.3.2024 § 52 tehtävään musiikkipedagogi Asseri Väisäsen 1.8.2024 alkaen. 


Hakijoiden kelpoisuus ja yhdenvertainen kohtelu

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998) § 9 todetaan, että laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta on kelpoinen antamaan henkilö, jolla on soveltuva alan ylempi korkeakoulututkinto tai soveltuva korkeakoulututkinto tai asianomaisen taiteenalan vähintään opistoasteinen opettajantutkinto.

Lain ulkomailla suoritettujen korkeakouluopintojen tuottamasta virkakelpoisuudesta (2015/1385) § 2 mukaan ulkomailla suoritetut korkeakouluopinnot tuottavat virkaan tai tehtävään saman kelpoisuuden kuin virkaan tai tehtävään vaadittavat Suomessa suoritettavat korkeakouluopinnot, jos nämä opinnot on samaisen lain nojalla tehdyssä päätöksessä rinnastettu toisiinsa. Lain (1015/1385) § 6 mukaan Opetushallitus päättää hakemuksesta ulkomailla suoritettujen korkeakouluopintojen rinnastamisesta Suomessa suoritettaviin tutkintoihin tai opintosuorituksiin.

Rovaniemen kaupungin koulutuspalveluissa vaaditaan tutkinnon rinnastamista koskeva päätös kaikilta niiltä henkilöiltä, jotka ovat suorittaneet opettajan kelpoisuuteen tähtäävän tutkinnon ulkomailta. Lapin musiikki- ja tanssiopistossa työskentelee myös sellaisia suomalaisia opettajia, jotka ovat hankkineet päätöksen ulkomailla suoritetun tutkintonsa rinnastamisesta voidakseen toimia taiteen perusopetuksen opettajina Suomessa.

Oliver Davis oli jättänyt hakemuksen käyrätorven sivutoimisen tuntiopettajan virkaan määräaikaan mennessä. Hakemuksessaan hän ilmoittaa suorittaneensa Bachelor of Music -tutkinnon vuonna 2018 Royal Academy of Music -oppilaitoksessa, joka on Lontoon yliopiston osana toimiva musiikkialan korkeakoulu.

Davis ei tuonut hakemuksessaan esille, että hänellä olisi Opetushallituksen päätös tutkintonsa rinnastamisesta suomalaiseen korkeakoulututkintoon tai että hän olisi suorittanut muun sellaisen tutkinnon, joka antaa kelpoisuuden toimia taiteen perusopetusta antavana opettajana Suomessa. Tästä johtuen häntä on käsitelty käyrätorven sivutoimisen tuntiopettajan rekrytoinnissa hakijana, jolla ei ole tehtävän edellyttämää kelpoisuutta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimuksen, koska palvelualuepäällikön viranhaltijapäätöksessä 11.3.2024 § 52 ei ole todettu laillisuusvirhettä.

Päätös

Sivistyslautakunta päätti päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

oikaisuvaatimuksen tekijä, Koulutuspalvelut

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valtuuston päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen. 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, 

  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai 

  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Hallinto-oikeus ei tutki yksinomaan vahingonkorvausperusteella tehtyä valitusta. Yksityisoikeudelliseen oikeussuhteeseen liittyvästä asiassa erimielisyys voidaan saattaa käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

 

Valitusviranomainen

Viranomainen, jolle kunnallisvalitus tehdään, on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus                        

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu                                             

Käyntiosoite: Torikatu 34-40, Oulu                                                     

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao(at)oikeus.fi

Faksinumero: 029 5642 841

Puhelinnumero: 029 5642 800 (vaihde)

Asiakaspalvelu avoinna: ma - pe kello 8.00 – 16.15

 

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);

  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);

  3. vaatimusten perustelut;

  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;

  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;

  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki) säädetään.

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään, mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmä kohtainen.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15.

 

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.