Kaupunginvaltuusto, kokous 15.4.2024

§ 18 Valtuustoaloite: Puolet parempaa – valtuustoaloite liha- ja maitotuotteiden hankintojen puolittamiseksi vuoteen 2030 mennessä (lisäpykälä)

ROIDno-2024-1404

Perustelut

Miikka Keränen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Ilmastokriisi ja luontokato ovat merkittävimpiä uhkia ihmisten hyvinvoinnille ja ympäristölle sekä taloudelliselle toiminnalle. Rovaniemen strategian yhtenä päätavoitteena on tehdä kaupungin elinympäristöstä luonnonläheinen, toimiva ja viihtyisä. Sen saavuttamiseksi Rovaniemi on sitoutunut muun muassa olemaan hiilineutraali ja tekemään ympäristöystävällisiä hankintoja. 

Yksi merkittävimmistä ilmastonpäästöjen aiheuttajia on ruuantuotanto, jolla on myös muita massiivisia vaikutuksia ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin. Näitä voidaan hillitä mittavasti vähentämällä eläinperäisten tuotteiden osuutta ravinnosta. On selvää, että osana ilmastovastuun kantamista kaupungin on voimallisesti edistettävä ruokaan liittyvien päästöjen vähentämistä. Eläinperäisistä tuotteista ei tarvitse luopua kokonaan, mutta niiden vähentäminen vähentää päästöjä ja lisää terveyshyötyjä sekä eläinoikeuksia.

Julkinen ruokailu koskettaa meitä kaikkia jossain vaiheessa elämää. Siksi julkisella ruokailulla on väliä. Kun parempi ruoka tulee tutuksi jo koulussa, on siihen helpompaa tarttua myös koulun ulkopuolella. Julkisessa ruokailussa liikkuu myös suuria rahasummia. Vuosittain 350 miljoonaa euroa veronmaksajien varoja käytetään aterioiden tarjoamiseen. Kun eläinperäisiä tuotteita korvataan esimerkiksi kotimaisilla kasvisproteiineilla, tuetaankin samalla myös kotimaista kestävää ruoantuotantoa.   

Me allekirjoittaneet esitämme, että kaupunki ottaa tavoitteeksi puolittaa liha- ja maitotuotteiden hankinnat vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen tukemiseksi valmistellaan kaupunkikonsernin kattava suunnitelma ja ohjeistus."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteet kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Maria-Riitta Mällinen poistui kokouksesta ja Timo Lappalainen saapui kokoukseen kello 18.01.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.