Kaupunginvaltuusto, kokous 15.4.2024

§ 25 Valtuustoaloite: Suora aloiteoikeus nuorisovaltuustolle, vammaisneuvostolle ja vanhusneuvostolle. (lisäpykälä)

ROIDno-2024-1519

Perustelut

Maria-Riitta Mällinen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Nuoret, alle 18-vuotiaat, ovat ainoa väestöryhmä, ketkä eivät voi äänestää omaa edustajaansa kaupunginvaltuustoon. Nuorisovaltuuston suora aloiteoikeus mahdollistaisi kokonaisen väestöryhmän mukaan ottamisen yhteisten asioiden hoitamiseen. Samalla tavalla sama oikeus tulisi olla myös vammais- ja vanhusneuvostolla. 

Aloiteoikeus parhaimillaan edistää nuorten, vammaisten ja ikäihmisten aitoja osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia heitä koskevissa asioissa, parantaa päättäjien ja heidän välistä vuoropuhelua sekä edistää ajankohtaisten asioiden esille nostamista kaupunginvaltuuston tietoisuuteen.

Viime vuonna suoran aloiteoikeuden sai muun muassa Kaarinan nuorisovaltuusto ja Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto Nuva ry on kampanjoinut suoran aloiteoikeuden puolesta jo useamman vuoden. Suora aloiteoikeus on myönnetty vammais- ja vanhusneuvostoille useilla hyvinvointialueilla. 

Aloiteoikeus on määritelty hallintosäännössä, joten muutokset on tehtävä hallintosääntöön samalla, kun sitä tämän vuoden aikana päivitetään.

Me allekirjoittaneet esitämme suoraa aloiteoikeutta Rovaniemen kaupunginvaltuustoon nuorisovaltuustolle, vammaisneuvostolle ja vanhusneuvostolle."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.