Kaupunginvaltuusto, kokous 15.4.2024

§ 19 Valtuustoaloite: Ennallistaminen Rovaniemen kaupungissa (lisäpykälä)

ROIDno-2024-1511

Perustelut

Miikka Keränen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Luonnon monimuotoisuuden köyhtymisellä tarkoitetaan sitä, että lajeja ja elinympäristöjä häviää esimerkiksi rakentamisen, raivaamisen tai voimakkaiden metsähakkuiden seurauksena. Tunnettuja esimerkkejä riittää: kuukkeli on yhä harvinaisempi näky eteläisessä Suomessa ja ennen elinvoimainen peltosirkku on Suomessa sukupuuton partaalla. Lehdoista ja korvista on jäljellä enää rippeet. On erityisen huolestuttavaa, kun aiemmin yleisten lajien kannat romahtavat. Myös vanhoissa metsissä viihtyvä hömötiainen on nykyään uhanalainen.

Luontokato on samaan aikaan maailmanlaajuinen ja paikallinen ongelma. Suomalaista luontoa voidaan vaalia vain Suomessa. Toisaalta luonto ei tunne rajoja, ja koko maanosan luonnon monimuotoisuudella on merkitystä.

Ennallistaminen ei ole varsinaisesti luonnonsuojelua, vaan erilaisia toimia talouskäytössäkin olevien alueiden luonnon tilan parantamiseksi. Se ei ole velvoitteita maanomistajalle, vaan kaupungin tukea esimerkiksi metsä- ja maatalouden vesistöpäästöjen vähentämiseksi ja lintukosteikkojen ennallistamista. Kaikilla ennallistamistoimilla on merkittävä hyöty luonnon virkistyskäytölle ja myös matkailulle, joten kyse ei ole vain kustannuksista, vaan myös kestävän talouden edellytyksistä. Samoin terveyshyödyt luonnon tilan parantamisesta ovat mittavia.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemen kaupunki laatii selvityksen Rovaniemen alueella olevista ennallistamista vaativista elinympäristöistä ja ohjelman ennallistamistoimien toteuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.