Elinvoimalautakunta, kokous 29.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 151 JOKOS II- Järjestötyöllistämisen mahdollisuudet

ROIDno-2022-4339

Valmistelija

  • Sanna Mäensivu, työllisyyspäällikkö, sanna.maensivu@rovaniemi.fi

Perustelut

Kolmannen sektorin toimijat ovat merkittävä kumppani kaupungille työllisyyden edistämisen kokonaisuudessa. Rovaniemen Seudun Mielenterveys Ry on valmistellut yhteistyössä työllisyyspalvelujen kanssa hankehakemuksen Euroopan sosiaalirahaston kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 ohjelmakauden jäljellä oleviin hankerahoihin. 

Hankkeen tavoitteena on

  • tukea kolmannen sektorin, erityisesti pienten yhdistysten työllistämisvalmiuksia
  • tuottaa koostettua tietoa järjestöjen tarjoamista työpaikoista ja harjoittekumahdollisuuksista
  • parantaa tukityöllistämisen vaikuttavuutta
  • kartoittaa vaihtoehdot keskitettyjen yhdistystyöllistämisen työnantajavelvoitteiden hoitamiseen
  • integroida järjestötyöllistäminen osaksi Rovaniemen kaupungin työllisyyden ekosysteemiä

Hankkeen toimenpiteitä toteutetaan Rovaniemen kylien lisäksi myös kaupungin keskustan alueella. Hankkeessa kehitetään yhdistystyöllistämisen rakenteita muuttuvassa työllisyydenhoidon ekosysteemissä (hyvinvointialue, kaupunki, te-hallinto, yhdistykset). Järjestöjen roolia työnantajina tuodaan näkyväksi ja verkostotyötä tiivistämällä luodaan joustavat ja asiakaslähtöiset rakenteet yhdistysten työllistämistoiminnalle.

 

Hankkeen kohderyhminä ovat Rovaniemen kaupungin ja kylien yhdistykset, pitkäaikaistyöttömät ja osatyökykyiset sekä muut heikossa työmarkkina-asemassa olevat henkilöt. Lisäksi kohderyhmänä on työllisyyttä edistävät toimijat ja verkostot sekä oppilaitoisten edustajat. 

Hankkeen konkreettiset toimenpiteet:

  • Yhdistystoimijoille järjestetään koulutuksia ja infoja sekä luodaan materiaalipaketteja osaamisen tueksi
  • Yhdistyksiin työllistämistä edistetään tuottamalla työnhakijoille koostettua tietoa järjestöjen tarjoamista työpaikoista sekä räätälöitävissä olevista työ- ja harjoittelumahdollisuuksista. Lisäksi tarjotaan henkilökohtaista ohjausta työnhakuun ja työelämävalmiuksiin muun muassa JELPPI-pisteiden avulla
  • Tehdään kartoitus muualla Suomessa toteutetuista vaihtoehdoista ja malleista keskitetyistä yhdistystyöllistämisen tukitoimista pienille yhdistyksille. Kartoituksen pohjalta laaditaan Rovaniemelle sopiva malli, jota lähdetään pilotoimaan myöhemmin haettavassa yhdistystyöllistämisen laajemmassa kehittämishankkeessa.
  • Jatketaan ja tiivistetaan verkostotyötä eri yhdistysten, eri työllisyyttä edistävien toimijoiden, oppilaistosten, kuntien ym kanssa yhdistystyöllistämisen rakenteiden edelleen kehittämiseksi muuttuva toimintaympäristö huomioiden

Hankkeen toiminta-aika on 1.12.2022-31.12.2023 ja hankkeen kokonaiskustannus on 141 843€, johon haetaan ESR-rahoitusta 113 474€ (80% kokonaiskustannuksista). Omarahoitusosuuden (20% kokonaiskustannuksista) jakaisi Rovaniemen kylien kehittämissäätiö ja Rovaniemen kaupunki, molemmat 13 475€ rahoituksella. 

Hankkeen asettamispäätös on liitteenä.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta päättää osallistua hankkeeseen liitteenä olevan asettamispäätöksen mukaisesti 13 475 eurolla edellyttäen, että hankkeen muu rahoitus toteutuu suunnitellusti. Hankkeen tuloksista ja toimenpiteistä raportoidaan elinvoimalautakunnalle vuoden 2023 lopussa hankkeen hallinnoijan toimesta.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa työllisyyspäällikkö Sanna Mäensivua.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.
 

Esteellisyys

  • Timo Eskelinen