Elinvoimalautakunta, kokous 29.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 152 Hanketoiminnan organisointi elinvoimapalvelut toimialalla

ROIDno-2022-4374

Valmistelija

  • Tuula Rintala-Gardin, kansainvälisten asioiden päällikkö, tuula.rintala-gardin@rovaniemi.fi
  • Samppa Määttä, hallintopäällikkö, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Hanketoiminnan tavoiteet

Hanketoiminta ja kehittämishankkeet ovat työväline ja mahdollisuus Rovaniemen kaupunkikonsernin kaikille yksiköille. Hankkeilla tuetaan kaupunkistrategian toimeenpanoa ja kaupungin palveluiden uudistamista.  Ulkopuolinen rahoitus auttaa kehittämistyön kustannusten kattamisessa ja nopeuttaa kehittämistyötä. Hanketoiminnan kautta kaupunki verkottuu alueen TKI-toimijoihin (korkeakoulut, tutkimuslaitokset, yritykset) ja hyödyntää siten osaamispotentiaalia. Hanketoiminta voi parhaimmillaan tuottaa isoja kustannussäästöjä ja laadukkaampia palveluja. Hanketoiminnalla ei voida rahoittaa kaupungin perustoimintaa.

Hanketoiminnan organisointi

Elinvoimapalvelut on valmistelemassa esitystä kaupunkikonsernille hanketoiminnan organisoimisesta koko kaupungin tasolla.  Esitysluonnoksessa konsernihallinnolla on hanketoiminnan kokonaiskoordinaatio, mikä sisältää rahoitusohjelmien seurannan, vuoropuhelun rahoittajien kanssa, hankevalmistelun tuen, hankkeiden taloushallinnon, perehdytyksen sekä hankeraportoinnin tuen ja koulutuksen. Konsernihallinto määrittelee ja varmistaa vuotuisen budjetin omarahoituksen osalta. Hanketoiminnan kokonaisuuden edistämiseksi luodaan hankeosaajien verkosto toimialoilta ja vastuualueilta.

Toimialojen ja konsernihallinnon vastuualueiden tehtävänä on hankkeiden poikkialainen kehittäminen ja toiminnan koordinointi siltä osin. Tehtäviin kuuluu hankkeiden priorisointi, hankkeiden valmistelu sisältöasiantuntijoiden esittämän aineiston perusteella ja hankkeiden jatkojalostaminen. Toimialojen ja vastuualueiden tehtävänä on hankehallinto, hankehenkilöstön rekrytointi ja omalta osaltaan rahoitusohjelmien tunnistaminen sekä vuoropuhelu rahoittajien kanssa.

Elinvoimapalvelujen toimialalla hankkeiden valmisteluprosessin kokonaiskoordinaatio on elinkeinot ja työllisyys palvelualueella.  Palvelualuepäällikkö toimii toimialan vastuuhenkilönä ja vastaa hankkeiden valmistelusta toimialan johtoryhmän käsittelyyn yhdessä sisältöasiantuntijoiden ja palvelualueen erityisasiantuntijan kanssa. Toimialan eri yksiköt osallistuvat hankeideointiin ja tukevat hankkeiden toteutusta.

Elinvoimapalvelujen toimialan johtoryhmä arvioi valmistellut hankkeet ja esittää toimialan hankkeita kaupungin johtoryhmälle. Toimialan johtoryhmä voi halutessaan palauttaa hankkeet edelleen valmisteluun. Kaupungin johtoryhmä arvioi toimialojen ja konsernihallinnon hankkeet. Asettamispäätös hankkeista tehdään hallintosäännön mukaisesti.

Hanketoiminta

Hanketoiminta on ympärivuotista toimintaa lähtien hankeideoinnista, rahoitusohjelmien seurannasta, omarahoituksen ennakoinnista, hankevalmistelusta, hankehallinnosta ja -toteutuksesta, viestinnästä, hanketoiminnan kokonaisuuden hallinnasta, raportoinnista ja vaikuttavuuden arvioinnista. 

Hanketoiminnan onnistunut toteutus vaatii riittävää resursointia ja osaamista kaupungin eri yksiköissä, henkilöresurssi on budjetoitu talousarvio 2023 esitykseen. Kaupunkikonserniin tarvitaan päätoiminen hanketoiminnan kokonaisuudesta vastaava henkilö, jonka toimintaa tukee hankeosaajien verkosto sekä hanketoteuttajien verkosto.  Hankeideointiin, hankesalkun hallintaan ja tulosten seurantaan tarvitaan helppokäyttöiset digitaaliset välineet. Hanketoiminta rakentuu strategisiin hankekoreihin ja kärkihankkeisiin, joilla tuetaan kaupunkistrategian toimeenpanoa

Hankkeiden omarahoitukseen tarvitaan ylivuotinen rahoituskehys ja tavoiteltu rahoitusvolyymi on oltava realistinen suhteessa kaupungin taloustilanteeseen. Lisäksi on linjattava, onko hankkeisiin varattu omarahoitus eri toimintayksiköissä vai keskitettynä talous- ja rahoituspalveluihin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi

Elinvoimalautakunta merkitsee tiedoksi edellä esitetyn luonnoksen esityksestä hanketoiminnan organisoinnista elinvoimapalvelujen toimialalla.

Päätös

Lautakunta kuuli asiassa toimialajohtaja Jaakko Rantsia. Nuorisovaltuuston edustaja Miikka Pihlaja poistui kokouksesta tämän käsittelyn aikana klo 18.26.

Elinvoimalautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan esityksen mukaisesti.
 

Tiedoksi

Elinvoimapalvelut/Elinkeinot ja työllisyys palvelualue